Naftemporiki

Αραβική «βόμβα» στο τένις

Το ταμείο PIF προσφέρει 2 δισ. δολάρια για τη συγχώνευση ATP και WTA

- Του Παναγιώτη Κουμάνταρο­υ pkoumantar­os@naftempori­ki.gr

ΤΟ ΤΑΜΕΙΟ Δημοσίων Επενδύσεων της Σαουδικής Αραβίας (PIF) έκανε προσφορά 2 δισ. δολαρίων για τη συγχώνευση της Ένωσης Επαγγελματ­ιών Τένις (ATP) και της Γυναικείας Ένωσης Αντισφαίρι­σης (WTA). Ο πρόεδρος της ATP, Αντρέα Γκαουντέντ­σι, παρουσίασε την προσφορά σε εκπροσώπου­ς της σειράς αγώνων Masters. Η προσφορά λήγει σε 90 ημέρες και δεν περιλαμβάν­ει τα τέσσερα τουρνουά γκραν σλαμ. Εάν η πρόταση γίνει αποδεκτή, ο Γκαουντέντ­σι θα μπορούσε να γίνει επίτροπος και για τις δύο περιοδείες. Η μετονομασί­α «PIF Tour» πιθανότατα θα οδηγήσει σε περισσότερ­α συνδυασμέν­α γεγονότα και τα δικαιώματα μέσων και δεδομένων θα ομαδοποιηθ­ούν σε ένα ενιαίο πακέτο. Οι τενίστριες θα λάβουν ίσα χρηματικά έπαθλα στο συνδυασμέν­ο σιρκουί, το οποίο θα ξεκινήσει με μια διοργάνωση Masters στη Σαουδική Αραβία.

Τον περασμένο μήνα το ATP Tour ανακοίνωσε μια πολυετή στρατηγική συνεργασία με το PIF, η οποία έδωσε στο σαουδαραβι­κό κρατικό επενδυτικό ταμείο δικαιώματα χορηγίας σε διάφορες εκδηλώσεις περιοδειών και τα δικαιώματα ονομασίας στην κατάταξη των σιρκουί. Η επίτευξη ενός τουρνουά Masters 1000 την πρώτη εβδομάδα της σεζόν του τένις είναι ένας μακροπρόθε­σμος στόχος της PIF και έχει υποστηριχθ­εί από τον Γκαουντέντ­σι. Ωστόσο, η ιδέα βρήκε αντίθετο τον διευθύνοντ­α σύμβουλο του Tennis Australia Κρεγκ Τάιλι, καθώς το προγραμματ­ισμένο τουρνουά θα συγκρουστε­ί με την ομαδική διοργάνωση του United Cup, που πραγματοπο­ιείται στην Αυστραλία την ίδια περίοδο. Ο Τάιλι είναι ένα από τα πολλά πρόσωπα πίσω από την πρόταση «Premium Tour», η οποία αναφέρθηκε για πρώτη φορά τον Νοέμβριο. Περιλαμβάν­ει τη δημιουργία μιας νέας πίστας ελίτ με τους κορυφαίους άνδρες και γυναίκες παίκτες του αθλήματος, οι οποίοι θα διαγωνίζον­ται στα τέσσερα γκραν σλαμ και σε δέκα συνδυασμέν­α τουρνουά.

Οι επικριτές του έθνους του Κόλπου το κατηγόρησα­ν ότι χρησιμοποι­εί τις αθλητικές επενδύσεις για «αθλητικό ξέπλυμα», προκειμένο­υ να προστατευθ­εί από τις αντιδράσει­ς που περιστρέφο­νται γύρω από το ιστορικό του στα ανθρώπινα δικαιώματα. Η WTA αντιμετωπί­ζει αυτήν τη στιγμή πιέσεις να μην πουλήσει τα δικαιώματα φιλοξενίας για τους τελικούς WTA. Η πρόταση του Γκαουντέντ­σι τον φέρνει σε τροχιά σύγκρουσης με τα γκραν σλαμ, τα οποία έχουν υποστηρίξε­ι το «Premium Tour», ενώ, σε αντίθεση με εκείνον, ο επικεφαλής της WTA, Στιβ Σάιμον, φέρεται να είναι πρόθυμος να εξετάσει το σχέδιο «Premium Tour».

Η προσφορά του PIF λήγει σε 90 ημέρες και δεν περιλαμβάν­ει τα τέσσερα τουρνουά γκραν σλαμ.

 ?? REUTERS ?? Μετά τον πακτωλό χρημάτων για το ποδόσφαιρο, οι Σαουδάραβε­ς θέλουν να επενδύσουν πολύ δυναμικά και στον χώρο του τένις.
REUTERS Μετά τον πακτωλό χρημάτων για το ποδόσφαιρο, οι Σαουδάραβε­ς θέλουν να επενδύσουν πολύ δυναμικά και στον χώρο του τένις.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece