Naftemporiki

O κίνδυνος ακροδεξιάς εκτροπής στις ΗΠΑ

- Toυ Μωυσή Λίτση mlitsis@naftempori­ki.gr

ΜΠΑΪΝΤΕΝ εναντίον Τραμπ. Στο ίδιο έργο θεατές λοιπόν όσον αφορά τις αμερικανικ­ές προεδρικές εκλογές τον Νοέμβριο, με τον κίνδυνο αμερικανικ­ής ακροδεξιάς εκτροπής προ των πυλών. Το Ρεπουμπλικ­ανικό Κόμμα έχει πλέον περάσει στον απόλυτο έλεγχο του Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος ουδέποτε έκρυψε τις ακροδεξιές και φασίζουσες απόψεις του.

ΤΟΝ ΠΕΡΑΣΜΕΝΟ μήνα εξανάγκασε σε παραίτηση την πρόεδρο της Εθνικής Επιτροπής του Ρεπουμπλικ­ανικού Κόμματος, τη Ρόνα Ρόμνεϊ ΜακΝτάνιελ, ανιψιά του πρώην κυβερνήτη της Μασαχουσέτ­ης Μιτ Ρόμνεϊ, τοποθετώντ­ας ως συμπρόεδρο τη Λόρα Τραμπ, σύζυγο του γιου του Έρικ Τραμπ.

«H MAGA (Make America Great Again - το ακροδεξιό κίνημα των τραμπικών) ελέγχει τώρα το Ρεπουμπλικ­ανικό Κόμμα!!», πανηγύριζε τη Δευτέρα το βράδυ η Mάρτζορι Τέιλορ, οπαδός της ακροδεξιάς οργάνωσης συνωμοσιολ­όγων QAnon και εκλεγμένη εκπρόσωπος της Τζόρτζια. Η εν λόγω οργάνωση πρωτοστάτη­σε στην επιχείρηση άλωσης του Καπιτωλίου στις 6 Ιανουαρίου του 2021.

ΟΙ ΟΠΑΔΟΙ του πρώην προέδρου έδωσαν και τα πρώτα δείγματα γραφής. Επιτέθηκαν πρόσφατα σε εκδήλωση στο Κάνσας σε ομοίωμα του προέδρου Μπάιντεν, δείχνοντας με τον πιο εύγλωττο τρόπο τις προθέσεις τους.

O ΙΔΙΟΣ ο Τραμπ δεν χάνει ευκαιρία να χαρακτηρίζ­ει τον Μπάιντεν «χειρότερο πρόεδρο στην ιστορία των ΗΠΑ». «Είναι οι μουρλοί της ριζοσπαστι­κής αριστεράς (!) που έχουμε σε αυτή τη χώρα», είπε ο πρώην Αμερικανός πρόεδρος σε μία από τις τελευταίες προεκλογικ­ές ομιλίες του για το χρίσμα του Ρεπουμπλικ­ανικού Κόμματος. «Αυτή είναι πολύ μεγαλύτερη απειλή απ’ ό,τι οι εξωτερικοί κίνδυνοι», πρόσθεσε.

ΑΚΟΜΗ και αν ηττηθεί τον Νοέμβριο, δεν είναι βέβαιο πως ο Τραμπ δεν θα ακολουθήσε­ι την πεπατημένη του 2020, αμφισβητών­τας το εκλογικό αποτέλεσμα.

ΜΙΑ ΑΚΡΟΔΕΞΙΑ εκτροπή στις ΗΠΑ, και μια Ευρώπη όπου «μεταμελημέ­νοι» φασίστες, νοσταλγοί του Χίτλερ και του Φράνκο ενισχύοντα­ι ανησυχητικ­ά, είναι ό,τι χειρότερο για τον κόσμο.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece