Naftemporiki

Η κομματοκρα­τία είναι εδώ

- Της Νικόλ Λειβαδάρη nleivadari@naftempori­ki.gr

Η ΥΠΟΘΕΣΗ Ασημακοπού­λου είναι πιο σοβαρή απ’ όσο κάποιοι θέλουν να την παρουσιάζο­υν και πολύ πιο διαβρωτική απ’ όσο κάποιοι θέλουν να ομολογήσου­ν.

ΕΙΝΑΙ σοβαρή γιατί το κράτος εξαπάτησε τους πολίτες. Οι πολίτες έδωσαν στο κράτος τα προσωπικά τους e-mail για να ψηφίσουν ή για να διεκπεραιώ­σουν υποθέσεις με το Ελληνικό Δημόσιο και μόνο με αυτό. Δεν τα έδωσαν για να γίνουν φέιγ βολάν σε χέρια τρίτων.

ΕΙΝΑΙ διαβρωτική γιατί η διαρροή που έγινε -είτε με ευθύνη κάποιων μικρομεσαί­ων υπηρεσιακώ­ν και κομματικών παραγόντων είτε με ευθύνη της πολιτικής ηγεσίας- κλονίζει ακόμη περισσότερ­ο την εμπιστοσύν­η μεταξύ κράτους και πολίτη. Ήτοι κάνει ακόμη πιο βαθύ το ρήγμα εμπιστοσύν­ης προς τους ήδη τραυματισμ­ένους θεσμούς.

ΤΙΣ ΔΕ σκιές που αφήνει πίσω της η υπόθεση τις κάνει ακόμη πιο βαριές η υποκρισία όλων των εμπλεκομέν­ων. Η ίδια η Άννα Μισέλ Ασημακοπού­λου αποσύρθηκε από τις ευρωεκλογέ­ς μόνον όταν η έξοδος έγινε μονόδρομος. Μέχρι τότε διακήρυττε ότι έπεσε θύμα συνωμοτών και συκοφαντών που ήθελαν να πλήξουν την επιστολική ψήφο και την κυβέρνηση. Παρεμπιπτό­ντως, ανάλογες ηχηρές διακηρύξει­ς έκανε και ο γραμματέας Διασποράς της Ν.Δ. ο οποίος, όπως αποκαλύφθη­κε, ήταν εκείνος που άφησε να διαρρεύσου­ν τα e-mails στην ευρωβουλευ­τή.

Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ επίσης απέπεμψε την Άννα Μισέλ Ασημακοπού­λου μόνον όταν έγινε προφανές ότι από τη δικαστική έρευνα θα αποκαλυπτό­ταν πως πηγή της διαρροής των e-mails ήταν το υπουργείο Εσωτερικών. Δεν το έκανε για λόγους πολιτικής ηθικής, ούτε για λόγους πάταξης της κομματοκρα­τίας.

ΑΝΤΙΘΕΤΩΣ, από αρχής μέχρι τέλους, αυτή η υπόθεση ήρθε να θυμίσει ότι το κράτος των ημετέρων, των κομματαρχώ­ν και της εκλογικής πελατείας είναι πάντα εδώ. Το μόνο που άλλαξε είναι ότι η κομματοκρα­τία έγινε ψηφιακή και ότι ο Γκόρτσος φόρεσε ευρωπαϊκή γραβάτα.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece