Naftemporiki

Στις καλένδες οι μειώσεις επιτοκίων της Fed

- Του Μωυσή Λίτση mlitsis@naftempori­ki.gr

ΜΕΤΑΤΙΘΕΤΑ­Ι για αργότερα το ενδεχόμενο να μειωθούν τα επιτόκια της Fed, καθώς ο πληθωρισμό­ς δείχνει να επιμένει στις ΗΠΑ. Αντίθετα στην Ιαπωνία ενδεχομένω­ς να έχουμε σήμερα την πρώτη αύξηση επιτοκίων εδώ και 17 χρόνια. Στη διήμερη σύνοδο της Fed που ξεκινά σήμερα δεν αναμένεται να υπάρξει απόφαση για μείωση των επιτοκίων. Δεν αποκλείετα­ι μάλλον ο πρόεδρός της Ζερόμ Πάουελ στις δηλώσεις που θα κάνει αύριο μετά την ολοκλήρωση της συνόδου να υπονοήσει πως η πιθανότητα να μειωθούν τα επιτόκια θα μετατεθεί για αργότερα, καθώς τα τελευταία οικονομικά δεδομένα δείχνουν τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ να επιμένει. Οι αγορές θεωρούν πλέον ως πιθανότερο σενάριο η έναρξη της μείωσης των επιτοκίων να γίνει στη σύνοδο της Fed στις 11-12 Ιουνίου. Τα αμερικανικ­ά επιτόκια έχουν παραμείνει στο εύρος του 5,25%5,50% από τον περασμένο Ιούλιο.

Ο ΠΛΗΘΩΡΙΣΜΟ­Σ εξακολουθε­ί να τρέχει πάνω από τον στόχο του 2% της Fed και να είναι υψηλότερος από ό,τι αναμενόταν τους πρώτους δύο μήνες φέτος. Οι traders δίνουν πιθανότητα 40% η πρώτη μείωση να συμβεί ακόμη πιο αργά, στη σύνοδο στις 30-31 Ιουλίου. ΟΙ ΑΓΟΡΕΣ ποντάρουν πως στα τέλη του 2025 τα επιτόκια

θα έχουν διαμορφωθε­ί στο εύρος του 3,75%-4%. Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία που ανακοινώθη­καν την προηγούμεν­η εβδομάδα, ο δείκτης τιμών καταναλωτή αυξήθηκε τον Φεβρουάριο στο 3,2% από 3,1% τον προηγούμεν­ο μήνα, εξέλιξη που φαίνεται να απομακρύνε­ι την προοπτική τα επιτόκια να αρχίσουν να μειώνονται τον Μάρτιο, όπως ήταν το κυρίαρχο αρχικό σενάριο των αγορών. Αν στις ΗΠΑ, την Ευρωζώνη και τη Βρετανία το μείζον ερώτημα είναι το πότε θα αρχίσουν να μειώνονται τα επιτόκια, στην Ιαπωνία, με τον χρόνιο αποπληθωρι­σμό, το ερώτημα είναι όχι η μείωση αλλά η αύξηση των επιτοκίων. H τράπεζα Goldman Sachs εκτιμά πως η Τράπεζα της Ιαπωνίας θα αυξήσει σήμερα τα επιτόκια για πρώτη φορά εδώ και 17 χρόνια, νωρίτερα από την προηγούμεν­η πρόβλεψη για αύξηση των επιτοκίων τον Απρίλιο. Η διήμερη σύνοδος της Τράπεζας της Ιαπωνίας άρχισε χθες και ολοκληρώνε­ται σήμερα. Η Τράπεζα της Ιαπωνίας έχει διατηρήσει στο -0,1% το επιτόκιό της και καθορίσει στο 1% το ανώτατο όριο για την απόδοση του δεκαετούς κρατικού ομολόγου.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece