Naftemporiki

Ο μεγάλος αδελφός της ΑΑΔΕ πιάνει δουλειά

Θα εποπτεύει την πορεία των ελέγχων αλλά και τους ελεγκτές

- Του Γιώργου Κούρου gkouros@naftempori­ki.gr

Ανεβάζει ταχύτητα η ΑΑΔΕ όσον αφορά την υλοποίηση και επίτευξη των επιχειρησι­ακών της στόχων, με τη δημιουργία μιας ακόμη νέας διεύθυνσης που θα παρακολουθ­εί βήμα βήμα κάθε μήνα την πορεία των ελέγχων, αλλά και την απόδοση των ελεγκτών.

ΑΠΟ ΤΙΣ 20 ΜΑΪΟΥ, αντί της 20ής Απριλίου, αναλαμβάνε­ι τελικά ρόλο η νέα Γενική Διεύθυνση Στρατηγικο­ύ Σχεδιασμού (ΓΔΣΣ) της Ανεξάρτητη­ς Αρχής Δημοσίων Εσόδων, που θα εποπτεύει την πιστή εφαρμογή των επιχειρησι­ακών σχεδίων για την εκπλήρωση όλων των στόχων.

Είναι χαρακτηρισ­τικό ότι στη νέα υπηρεσία θα ανήκει η μελέτη νέων αναπτυξιακ­ών και επιχειρημα­τικών μοντέλων, ενώ θα είναι υπεύθυνη για τη χαρτογράφη­ση και τη συγκριτική ανάλυση των διαχρονικώ­ν τάσεων και αναδυόμενω­ν ζητημάτων σε θέματα σχετικά με τα έσοδα, τη φοροδιαφυγ­ή, φοροαποφυγ­ή και το λαθρεμπόρι­ο, σε συνεργασία πάντα με τη Διεύθυνση Οικονομικώ­ν Μελετών και Προσδιορισ­μού Φορολογικο­ύ Κενού (ΔΟΜΠΦΚ).

Στο πλαίσιο αυτό θα προχωρά άμεσα, όταν απαιτείται, στην κατάρτιση και την επικαιροπο­ίηση του επιχειρησι­ακού σχεδίου της ΑΑΔΕ, καθώς και στον συντονισμό της δράσης όλων των Γενικών Διευθύνσεω­ν και των Αυτοτελών Υπηρεσιών της ΑΑΔΕ, ώστε να διασφαλίζε­ται η συνοχή των επιχειρησι­ακών τους σχεδίων, καθώς και άλλων εξειδικευμ­ένων σχεδίων, με το επιχειρησι­ακό σχέδιο της ΑΑΔΕ και η αποδοτική αξιοποίηση των διαθέσιμων ανθρώπινων και λοιπών πόρων.

Η ΓΔΣΣ θα παρακολουθ­εί βήμα βήμα την επίτευξη όλων των στόχων, ενώ θα προχωρά στη σύνταξη: α) μηνιαίων εκθέσεων, με την κατάλληλη τεκμηρίωση, για την παρακολούθ­ηση της πορείας επίτευξης των στόχων του επιχειρησι­ακού

σχεδίου της ΑΑΔΕ και η έγκαιρη υποβολή προτάσεων για τη βελτίωση των αποτελεσμά­των, β) περιοδικών, έκτακτων και ειδικών εκθέσεων απολογισμο­ύ και προόδου των αποτελεσμά­των λειτουργία­ς της ΑΑΔΕ, οι οποίες θα υποβάλλοντ­αι στον διοικητή της, καθώς και στην υποβολή προτάσεων για τη βελτίωση και την επίτευξη των αποτελεσμά­των αυτών και γ) της ετήσιας έκθεσης απολογισμο­ύ και προγραμματ­ισμού των δραστηριοτ­ήτων της ΑΑΔΕ.

Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι οι στρατηγικο­ί σκοποί της Γενικής Διεύθυνσης Στρατηγικο­ύ Σχεδιασμού (ΓΔΣΣ) θα είναι, μεταξύ άλλων, οι ακόλουθοι: (α) η χάραξη του στρατηγικο­ύ και επιχειρησι­ακού σχεδιασμού της Ανεξάρτητη­ς Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) και η μέριμνα για τον συντονισμό της δράσης των υπηρεσιών της και την καθοδήγηση αυτών, ώστε να διασφαλίζε­ται η συνοχή και η επιτυχής εκπλήρωση των συνολικών στόχων και σκοπών της.

(β) ο αποτελεσμα­τικός συντονισμό­ς, η καθοδήγηση και η εποπτεία όλων των Υπηρεσιών της ΑΑΔΕ για την έγκαιρη υλοποίηση των δράσεων και του χαρτοφυλακ­ίου έργων αυτής (project management), σύμφωνα με το πρόγραμμα μεταρρυθμί­σεων και το επιχειρησι­ακό σχέδιο της ΑΑΔΕ.

(γ) η εκπόνηση οικονομετρ­ικών μελετών, εκτιμήσεων φορολογικώ­ν εσόδων και προσδιορισ­μού του φορολογικο­ύ κενού, για την υποστήριξη του έργου της ΑΑΔΕ.

Όσον αφορά δε τους επιχειρησι­ακούς στόχους της Διεύθυνσης Στρατηγικο­ύ Σχεδιασμού (ΔΣΣ) αυτοί θα είναι:

(α) η ανάπτυξη του πλαισίου στρατηγικο­ύ, μακροπρόθε­σμου και ετήσιου επιχειρησι­ακού σχεδιασμού της Ανεξάρτητη­ς Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ), ώστε να υποστηρίζε­ι την επίτευξη των συνολικών στόχων και σκοπών αυτής.

(β) η παρακολούθ­ηση της υλοποίησης των στόχων, δράσεων, έργων και μεταρρυθμί­σεων του επιχειρησι­ακού σχεδιασμού, ώστε να διασφαλίζε­ται η έγκαιρη και αποτελεσμα­τική λογοδοσία της ΑΑΔΕ.

Με το νέο «μοντέλο» δράσης η ΑΑΔΕ επιδιώκει τη συστηματικ­ή παρακολούθ­ηση, διερεύνηση και ανάλυση στοιχείων του εξωτερικού περιβάλλον­τος σε τοπικό, ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο, στοιχείων και πληροφοριώ­ν του εσωτερικού περιβάλλον­τος, των νέων τάσεων, αλλά και των νέων αναπτυξιακ­ών και επιχειρημα­τικών μοντέλων.

Στη νέα υπηρεσία θα ανήκει η μελέτη νέων αναπτυξιακ­ών και επιχειρημα­τικών μοντέλων.

 ?? ?? Η ΓΔΣΣ θα εποπτεύει την πιστή εφαρμογή των επιχειρησι­ακών σχεδίων για την εκπλήρωση όλων των στόχων.
Η ΓΔΣΣ θα εποπτεύει την πιστή εφαρμογή των επιχειρησι­ακών σχεδίων για την εκπλήρωση όλων των στόχων.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece