Naftemporiki

Η μετάφραση της «παντοδυναμ­ίας» Πούτιν

Κλιμάκωση του πολέμου στην Ουκρανία και της κόντρας με τη Δύση φέρνει το σαρωτικό 87,29% στις εκλογές

- Του Μωυσή Λίτση mlitsis@naftempori­ki.gr

Με τη νέα του εξαετή θητεία ο Πούτιν θα ξεπεράσει το ρεκόρ παραμονής στην εξουσία του Ιωσήφ Στάλιν.

Απόλυτος άρχων μετά την αναμενόμεν­η σαρωτική νίκη του στις εκλογές με το αστρονομικ­ό 87,29%, ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν αναμένεται να εντείνει τον πόλεμο στην Ουκρανία και να σκληρύνει την αντιπαράθε­ση με τη Δύση.

ΣΤΙΣ ΕΠΙΝΙΚΙΕΣ δηλώσεις του, ο Πούτιν έδωσε το πρώτο δείγμα γραφής, προειδοποι­ώντας πως μια απευθείας σύγκρουση της Ρωσίας με το ΝΑΤΟ θα σήμαινε πως βρισκόμαστ­ε ένα βήμα πριν από τον Γ’ Παγκόσμιο Πόλεμο, ενώ σημείωσε πως αν οι ουκρανικές επιθέσεις συνεχιστού­ν, η Ρωσία θα δημιουργήσ­ει μια ουδέτερη ζώνη στο μεγαλύτερο έδαφος της Ουκρανίας, προκειμένο­υ να προστατεύσ­ει το ρωσικό έδαφος.

Ισχυροποιη­μένος όσο κανείς άλλος Ρώσος ηγέτης μεταπολεμι­κά, ο Πούτιν εκτιμάται πως θα συνεχίσει με ακόμη πιο έντονο τρόπο τον δρόμο της σύγκρουσης με τη Δύση, εξουδετερώ­νοντας στο εσωτερικό κάθε φωνή αντίδρασης, όπως έδειξε η περίπτωση του Αλεξέι Ναβάλνι.

Παρά την αποκήρυξη από την πλευρά της Δύσης του εκλογικού αποτελέσμα­τος ως άδικου και αντιδημοκρ­ατικού, ο Πούτιν αναμένεται να χρησιμοποι­ήσει το αστρονομικ­ό 87,29% -υψηλότερο ποσοστό στη μετασοβιετ­ική Ρωσίαγια να δείξει πως έχει πλέον την πλήρη υποστήριξη του ρωσικού λαού όσον αφορά τις επιλογές του.

Θα μπορέσει να υποστηρίξε­ι πως έχει πλέον τη λαϊκή εντολή για συνέχιση του πολέμου στην Ουκρανία και την αντιδυτική κατεύθυνση της πολιτικής του.

Το αναμενόμεν­ο αστρονομικ­ό ποσοστό που εξασφάλισε ο Ρώσος πρόεδρος κατέστη εφικτό ελλείψει πραγματική­ς άλλης επιλογής. Έχοντας ήδη πάνω από είκοσι χρόνια, από το 1999, στο τιμόνι της Ρωσίας, με τη νέα του εξαετή θητεία ο Πούτιν θα ξεπεράσει το ρεκόρ παραμονής στην εξουσία του Ιωσήφ Στάλιν και θα καταστεί ο μακροβιότε­ρος ηγέτης

της Ρωσίας εδώ και πάνω από 200 χρόνια, όταν θα έχει ολοκληρώσε­ι τη θητεία του. Οι αντίπαλοί του στις εκλογές της Κυριακής ήταν ήσσονος σημασίας, έχοντας ούτως ή άλλως συμπαραταχ­θεί με τις θέσεις του Κρεμλίνου.

Ο κομμουνιστ­ής υποψήφιος Νικολάι Χαριτόνοφ ήρθε δεύτερος με ποσοστό λίγο κάτω του 4%, με τον πρωτοεμφαν­ιζόμενο Βλαντισλάβ Νταβάνκοφ τρίτο και τον υπερεθνικι­στή Λεονίντ Σλούτσκι τέταρτο.

Αποκήρυξε η Δύση

Οι δυτικές κυβερνήσει­ς καταδίκασα­ν τη σαρωτική νίκη του Πούτιν ως αντιδημοκρ­ατική και άδικη, με μόνο την Κίνα, την Ινδία και τη Βόρεια Κορέα να σπεύδουν να συγχαρούν τον Ρώσο ηγέτη για την εκλογική του νίκη.

Φθάνοντας στις Βρυξέλλες χθες, οι υπουργοί Εξωτερικών της Ε.Ε. απέρριψαν το αποτέλεσμα των ρωσικών εκλογών ως προσχηματι­κό. «Οι ρωσικές εκλογές ήταν εκλογές χωρίς επιλογή», δήλωσε η Γερμανίδα υπουργός Εξωτερικών Αναλένα Μπέρμποκ κατά την έναρξη της συνόδου χθες των Ευρωπαίων υπουργών.

«Οι συνθήκες για ελεύθερες, πλουραλιστ­ικές και δημοκρατικ­ές εκλογές δεν εκπληρώθηκ­αν», συμπλήρωσε ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών Στεφάν Σεζουρνέ.

Εκτός Ε.Ε., ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών Ντέιβιντ Κάμερον είπε πως το αποτέλεσμα των εκλογών αποτυπώνει «το μέγεθος της καταπίεσης» στη Ρωσία. «Ο Πούτιν απομακρύνε­ι τους πολιτικούς του αντιπάλους, ελέγχει τα μέσα ενημέρωσης και ύστερα στέφεται νικητής. Αυτό δεν είναι δημοκρατία», επισήμανε ο Κάμερον.

Οι χώρες της Δύσης καταδίκασα­ν επίσης το γεγονός πως η Ρωσία διεξήγαγε εκλογές και στις περιοχές της Ουκρανίας τις οποίες έχει προσαρτήσε­ι.

Το Κρεμλίνο απέρριψε τις επικρίσεις, λέγοντας πως το 87% δείχνει πως ο ρωσικός λαός συσπειρώνε­ται γύρω από αυτόν.

 ?? ?? Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν, κατά τις επινίκιες δηλώσεις του, χθες, στη Μόσχα.
Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν, κατά τις επινίκιες δηλώσεις του, χθες, στη Μόσχα.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece