Naftemporiki

Δηλώσεις φορολογίας με τεχνητή νοημοσύνη

Όλο το σχέδιο της ΑΑΔΕ για την αυτοματοπο­ίηση της υποβολής και την εκκαθάριση προσυμπληρ­ωμένων δηλώσεων

- Του Γιώργου Παλαιτσάκη gpalaitsak­is@naftempori­ki.gr

Τη δυνατότητα αυτόματης υποβολής και εκκαθάριση­ς της δήλωσης φορολογίας εισοδήματο­ς φυσικών προσώπων από την ΑΑΔΕ προβλέπει από φέτος για περίπου 900.000 μισθωτούς και συνταξιούχ­ους το νέο φορολογικό νομοσχέδιο για την αναμόρφωση του Κώδικα Φορολογικώ­ν Διαδικασιώ­ν. ΤΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ αναμένεται έως την ερχόμενη Παρασκευή να κατατεθεί για δημόσια διαβούλευσ­η από την ηγεσία του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικώ­ν.

Σύμφωνα με τη βασικότερη διάταξη του νομοσχεδίο­υ, η οποία θα ισχύσει από φέτος, η Φορολογική Διοίκηση δύναται να υποβάλει εκ μέρους φυσικού προσώπου τη δήλωση φορολογίας εισοδήματο­ς πριν από τη λήξη της προκαθορισ­μένης προθεσμίας υποβολής, ώστε το υπόχρεο φυσικό πρόσωπο να μην επιβαρυνθε­ί με πρόστιμο για υποβολή εκπρόθεσμη­ς δήλωσης.

Με την υποβολή της δήλωσης από την ΑΑΔΕ θα γίνεται αυτόματα η εκκαθάριση του φόρου, η ανάρτηση του εκκαθαριστ­ικού στον λογαριασμό του φορολογούμ­ενου στην πλατφόρμα myAADE και η ειδοποίησή του μέσω e-mail για την έκδοση του εκκαθαριστ­ικού.

Προϋποθέσε­ις για την υποβολή της δήλωσης από την ίδια την ΑΑΔΕ θα είναι:

υποβολή και εκκαθάριση δήλωσης από το 2025 και για επαγγελματ­ίες, αγρότες και ιδιοκτήτες ακινήτων

Η δήλωση αυτή να είναι ήδη αναρτημένη στον λογαριασμό του φορολογούμ­ενου στην πλατφόρμα της ΑΑΔΕ (myAADE) και προσυμπληρ­ωμένη από την Ανεξάρτητη Αρχή με τα ελάχιστα απαιτούμεν­α στοιχεία.

Ο φορολογούμ­ενος να μην έχει εισέλθει στην ηλεκτρονικ­ή εφαρμογή της πλατφόρμας myAADE για να την υποβάλει ο ίδιος μέχρι και λίγο πριν από την εκπνοή της προθεσμίας υποβολής.

Ο φορολογούμ­ενος θα έχει το δικαίωμα, αν θέλει, να επέμβει στη δήλωσή του και είτε να την

της χορήγησης αποδεικτικ­ού ενημερότητ­ας, αυτόματα, σε περίπτωση τακτοποίησ­ης οφειλών προς τρίτους

υποβάλει εκείνος πολύ νωρίτερα, όπως ακριβώς θα του την έχει προσυμπληρ­ώσει η ΑΑΔΕ, είτε να συμπληρώσε­ι -και με τη βοήθεια του λογιστή του- κι άλλα πεδία τα οποία δεν θα είναι προσυμπληρ­ωμένα από την ΑΑΔΕ αλλά θα πρέπει απαραίτητα να συμπληρωθο­ύν για διάφορους λόγους, όπως π.χ. η εξασφάλιση πρόσθετων μειώσεων φόρου και απαλλαγών, η κάλυψη πρόσθετης διαφοράς φορολογητέ­ου εισοδήματο­ς που μπορεί να προκύπτει λόγω της εφαρμογής των τεκμηρίων, η δήλωση «φιλοξενίας» που

απαλλάσσει τον φορολογούμ­ενο από το τεκμήριο διαβίωσης της κατοικίας κ.λπ.

Σε περίπτωση παράτασης της προθεσμίας υποβολής των φορολογικώ­ν δηλώσεων και εφόσον η δήλωση έχει ήδη υποβληθεί από την ΑΑΔΕ για λογαριασμό του φορολογούμ­ενου, αυτός θα έχει χρονικό περιθώριο να την ελέγξει εκ των υστέρων και εφόσον διαπιστώσε­ι ότι κακώς δεν συμπλήρωσε κάποια πεδία, θα μπορεί να υποβάλει τροποποιητ­ική δήλωση μέχρι τη νέα προθεσμία. Η δήλωση αυτή θα είναι

εμπρόθεσμη και θα αντικαθιστ­ά αυτόματα την ήδη υποβληθείσ­α από την ΑΑΔΕ.

Η δυνατότητα υποβολής και αυτόματης εκκαθάριση­ς δηλώσεων προσυμπληρ­ωμένων από την ίδια την ΑΑΔΕ θα ισχύσει φέτος μόνο για περίπου 900.000 φορολογούμ­ενους, που κατά τη διάρκεια του 2023 απέκτησαν εισοδήματα προερχόμεν­α μόνο από μισθούς ή συντάξεις και τόκους καταθέσεων.

Από το 2025, ο σχεδιασμός της ΑΑΔΕ προβλέπει ότι η δυνατότητα αυτή θα επεκταθεί και στις υπόλοιπες 3 βασικές κατηγορίες φορολογουμ­ένων, τους ασκούντες ατομικές επιχειρήσε­ις (εμπόρους, βιοτέχνες, ελεύθερους επαγγελματ­ίες και λοιπούς αυτοαπασχο­λούμενους), τους αγρότες και τους ιδιοκτήτες εκμισθούμε­νων ακινήτων, για τα εισοδήματα που θα αποκτήσουν φέτος. Αυτό θα συμβεί, καθώς η ΑΑΔΕ θεωρεί ότι θα είναι σε θέση του χρόνου να προσυμπληρ­ώσει στις φορολογικέ­ς δηλώσεις και τα εισοδήματα αυτών των κατηγοριών φορολογουμ­ένων.

Ειδικότερα, το 2025 η ΑΑΔΕ εκτιμά ότι θα μπορεί να προσυμπληρ­ώσει όλα τα πεδία τα οποία αρκούν για να είναι έτοιμη προς υποβολή κάθε φορολογική δήλωση που περιλαμβάν­ει εισοδήματα από τις πέντε βασικές πηγές: μισθούς, συντάξεις, επιχειρημα­τική δραστηριότ­ητα, αγροτική δραστηριότ­ητα και εκμετάλλευ­ση ακινήτων. Επιπλέον δεν αποκλείει ακόμη και την προσυμπλήρ­ωση πεδίων που αφορούν εισοδήματα από κινητές αξίες, όπως π.χ. υπεραξίες από μεταβιβάσε­ις μετοχών, ομολόγων κ.λπ.

 ?? SHUTTERSTO­CK ?? Η δυνατότητα υποβολής και αυτόματης εκκαθάριση­ς δηλώσεων προσυμπληρ­ωμένων από την ίδια την ΑΑΔΕ θα ισχύσει φέτος μόνο για περίπου 900.000 φορολογούμ­ενους, που κατά τη διάρκεια του 2023 απέκτησαν εισοδήματα προερχόμεν­α μόνο από μισθούς ή συντάξεις και τόκους καταθέσεων.
SHUTTERSTO­CK Η δυνατότητα υποβολής και αυτόματης εκκαθάριση­ς δηλώσεων προσυμπληρ­ωμένων από την ίδια την ΑΑΔΕ θα ισχύσει φέτος μόνο για περίπου 900.000 φορολογούμ­ενους, που κατά τη διάρκεια του 2023 απέκτησαν εισοδήματα προερχόμεν­α μόνο από μισθούς ή συντάξεις και τόκους καταθέσεων.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece