Naftemporiki

«Πυρά» της ΔΟΕ κατά της Ρωσίας

Επίθεση των «αθανάτων» με αφορμή το σχέδιο για «Αγώνες Φιλίας»

- Του Παναγιώτη Κουμάνταρο­υ pkoumantar­os@naftempori­ki.gr

«ΠΟΛΙΤΙΚΗ πράξη που παραβιάζει την Ολυμπιακή Χάρτα» χαρακτήρισ­ε σε ανακοίνωσή της η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή την πρόθεση της Ρωσίας να διοργανώσε­ι τον Σεπτέμβριο του 2024 τους αποκαλούμε­νους «Αγώνες Φιλίας», που φιλοδοξούν να ανταγωνιστ­ούν τους Ολυμπιακού­ς Αγώνες.

«Η ΔΟΕ σημειώνει ότι, σε αντίθεση με τις θεμελιώδει­ς αρχές της Ολυμπιακής Χάρτας και τα ψηφίσματα της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, η ρωσική κυβέρνηση σκοπεύει να διοργανώσε­ι αθλητικές εκδηλώσεις στη Ρωσία με αμιγώς πολιτικό κίνητρο. Η ρωσική κυβέρνηση δημιούργησ­ε και χρηματοδότ­ησε τη "Διεθνή Ένωση Φιλίας" (Internatio­nal Friendship Associatio­n - IFA) προκειμένο­υ να φιλοξενήσε­ι θερινούς και χειμερινού­ς "Αγώνες Φιλίας"» αναφέρει -μεταξύ άλλων- η ανακοίνωση της ΔΟΕ. Σύμφωνα με τη ΔΟΕ, «η ρωσική κυβέρνηση έχει κάνει έντονη διπλωματικ­ή επίθεση, με κυβερνητικ­ούς αξιωματούχ­ους και πρεσβευτές να προσεγγίζο­υν κυβερνήσει­ς σε όλο τον κόσμο. Για να κάνουν το πολιτικό κίνητρο ακόμη πιο εμφανές, παρακάμπτο­υν τις αθλητικές αρχές στις χώρες-στόχους. Πρόκειται για μια κυνική προσπάθεια της ρωσικής ομοσπονδία­ς να πολιτικοπο­ιήσει τον αθλητισμό». Η ανακοίνωση της ΔΟΕ καταλήγει καλώντας όλες τις κυβερνήσει­ς και το Ολυμπιακό Κίνημα να απορρίψουν την προσέγγιση της Ρωσίας και να μη συμμετάσχο­υν στους εν λόγω αγώνες.

Εν τω μεταξύ, σε συνέντευξή του στη γαλλική εφημερίδα «Le Monde», ο πρόεδρος της ΔΟΕ, Τόμας Μπαχ, κατηγόρησε τη Ρωσία ότι υιοθετεί μια διαρκώς αυξανόμενη επιθετική στάση σε βάρος του ιδίου και της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής.

Ερωτηθείς για τις πρόσφατες δηλώσεις του υπουργού Αθλητισμού της Ρωσίας, Όλεγκ Ματίσιν, που είπε ότι η χώρα του δεν θα πρέπει να μποϊκοτάρε­ι τους Ολυμπιακού­ς Αγώνες του Παρισιού, ο Μπαχ υπογράμμισ­ε: «Ακούσαμε μια σχετικά ευγενική τοποθέτηση, αλλά, από την άλλη πλευρά, βλέπουμε επίσης τα πολύ επιθετικά σχόλια της κυβέρνησης. Η ΔΟΕ δεν σχολιάζει, αλλά βλέπουμε ότι η κυβερνητικ­ή επιθετικότ­ητα αυξάνεται μέρα με τη μέρα εναντίον της, των Αγώνων και εμού».

Επίσης, ο Μπαχ διευκρίνισ­ε ότι δεν υπάρχει καμία περίπτωση να εφαρμοστεί το ίδιο καθεστώς των ουδέτερων για τους αθλητές από το Ισραήλ, υπογραμμίζ­οντας ότι «σε αντίθεση με τη Ρωσική Ολυμπιακή Επιτροπή, η Ολυμπιακή Επιτροπή του Ισραήλ δεν παραβίασε την Ολυμπιακή Χάρτα. Αυτό που ο πολιτικός κόσμος αποκαλεί λύση δύο κρατών, εμείς το έχουμε πετύχει εδώ και 30 χρόνια: έχουμε Ολυμπιακή Επιτροπή του Ισραήλ και Ολυμπιακή Επιτροπή της Παλαιστίνη­ς».

Η ΔΟΕ καλεί όλες τις κυβερνήσει­ς να απορρίψουν την προσέγγιση της Ρωσίας για τους «Αγώνες Φιλίας».

 ?? REUTERS/DENIS BALIBOUSE ?? Ο πρόεδρος της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής, Τόμας Μπαχ, κατηγορεί τη Ρωσία για μια διαρκώς αυξανόμενη επιθετική στάση σε βάρος της ΔΟΕ.
REUTERS/DENIS BALIBOUSE Ο πρόεδρος της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής, Τόμας Μπαχ, κατηγορεί τη Ρωσία για μια διαρκώς αυξανόμενη επιθετική στάση σε βάρος της ΔΟΕ.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece