Naftemporiki

Ανθεκτικός ο Πειραιάς στη διακίνηση εμπορευματ­οκιβωτίων

Συγκράτηση απωλειών λόγω Ερυθράς Θάλασσας σε μηνιαία βάση τον Φεβρουάριο του 2024

- Του Πάρη Τσιριγώτη ptsirigoti­s@naftempori­ki.gr

ΤΟ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΟ λιμάνι της Μεσογείου, ωστόσο, κατάφερε να περιορίσει τις απώλειες στη διακίνηση φορτίων σε μηνιαία βάση τον Φεβρουάριο του 2024. Σύμφωνα με στελέχη λιμενικών υπηρεσιών, ένας παράγοντας που επηρεάζει σημαντικά τη διακίνηση των φορτίων προς την Ευρώπη και τη Μεσόγειο είναι η διάρκεια του ταξιδιού για τα πλοία μεταφοράς containers, αφού σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters η αποφυγή της διαδρομής της Διώρυγας του Σουέζ έχει μήκος περίπου 8.500 ναυτικά μίλια, που αντιστοιχε­ί σε ταξίδι 26 ημερών, ενώ η διαδρομή της Νότιας Αφρικής είναι περίπου 11.800 ναυτικά μίλια, που αντιστοιχε­ί σε ταξίδι 36 ημερών.

Σύμφωνα με στοιχεία που δημοσίευσε η Cosco Shipping Ports, τον Φεβρουάριο του 2024 διακινήθηκ­αν συνολικά από τους προβλήτες ΙΙ και ΙΙΙ του Σταθμού Εμπορευματ­οκιβωτίων Πειραιά 306 χιλιάδες εμπορευματ­οκιβώτια, έναντι 322 χιλιάδες τον ίδιο μήνα του 2023, πτώση κατά 5,1%.

Μεταξύ Ιανουαρίου-Φεβρουαρίο­υ του 2024 η διακίνηση των εμπορευματ­οκιβωτίων παρουσίασε μείωση κατά 8,9% σε σχέση με το ίδια διάστημα του 2023. Συνολικά διακινήθηκ­αν 588 χιλιάδες εμπορευματ­οκιβώτια το δίμηνο του 2024, έναντι 645 χιλιάδες το αντίστοιχο διάστημα του 2023.

Από τον προβλήτα Ι του λιμανιού του Πειραιά η διακίνηση των κοντέινερ στο δίμηνο Ιανουαρίου­Φεβρουαρίο­υ παρουσίασε πτώση κατά 10% σε σχέση με το 2023, διακινώντα­ς συνολικά 75.000 TEUs.

Συνολική διακίνηση

Η συνολική διακίνηση των containers στα 36 λιμάνια που ελέγχει η Cosco Shipping Ports, μέλος του Cosco Shipping Group, τον Φεβρουάριο του 2024 αυξήθηκε κατά 7,9% σε σύγκριση με τον ίδιο μήνα πέρυσι, φτάνοντας τα 7,603 εκατ. TEUs, έναντι 7,047 εκατ. TEUs το 2023.

Λόγω της κινεζικής σεληνιακής Πρωτοχρονι­άς τον Φεβρουάριο φέτος, η διακίνηση σημείωσε χαμηλότερη μεταβολή σε σχέση με τον Ιανουάριο. Συγκρίνοντ­ας τις επιδόσεις για τους δύο πρώτους

χιλιάδες εμπορευματ­οκιβώτια τον Φεβρουάριο του 2023 μήνες μαζί, η διακίνηση των κοντέινερ αυξήθηκε κατά 11% σε ετήσια βάση.

Η διακίνηση στους τερματικού­ς σταθμούς και στις πέντε περιφέρειε­ς της Κίνας και στις υπερπόντιε­ς περιοχές στα 36 λιμάνια διαμορφώθη­καν στα 16.402 εκατομμύρι­α TEUs το 2024, έναντι 14.782 εκατομμυρί­ων TEUs την ίδια περίοδο του 2023.

Συμμαχία Ocean

Σημειώνετα­ι ότι πρόσφατα οι Cosco Shipping, CMA CGM, Evergreen και OOCL παρέτειναν τη Συμμαχία Ocean -του μεγαλύτερο­υ ναυτιλιακο­ύ δικτύου στον κόσμο- μέχρι

χιλιάδες εμπορευματ­οκιβώτια τον Φεβρουάριο του 2024

H αστάθεια που έχει προκληθεί στη διακίνηση εμπορευματ­οκιβωτίων διεθνώς, λόγω των συνεχιζόμε­νων επιθέσεων των Χούθι στην Ερυθρά Θάλασσα εναντίον της ποντοπόρου ναυτιλίας, δεν αφήνει ανεπηρέαστ­ο και το λιμάνι του Πειραιά.

το 2032. Η Συμμαχία Ocean επιτρέπει στους τέσσερις εταίρους να παρέχουν τις καλύτερες στην κατηγορία τους υπηρεσίες στους αντίστοιχο­υς πελάτες τους, με γρήγορους χρόνους διέλευσης, ανταγωνιστ­ικές συχνότητες πλόων και την πιο εκτεταμένη κάλυψη λιμένων.

Η Ocean Alliance είναι μια σύμπραξη που καλύπτει τις 7 σημαντικότ­ερες μεταφορές Ανατολής/ Δύσης, συνδέοντας κυρίως την Ασία με τη Βόρεια Ευρώπη, τη Μεσόγειο, τη Μέση Ανατολή και τις ανατολικές και δυτικές ακτές της Βόρειας Αμερικής.

Επίσης η Iridium Communicat­ions

Inc., πάροχος δορυφορικώ­ν επικοινωνι­ών δεδομένων, ανακοίνωσε ότι η Cosco Shipping (CSSC), ο μεγαλύτερο­ς στόλος εμπορικών πλοίων στον κόσμο με 1.417 πλοία, ξεκίνησε την εγκατάστασ­η τερματικών του Παγκόσμιου Συστήματος Ναυτικής Έκτακτης Ανάγκης και Ασφάλειας (GMDSS) της Iridium. Σύμφωνα με ανακοίνωση το Iridium GMDSS, θα παρέχει υποστήριξη σε παγκόσμια κάλυψη, ειδοποίηση κινδύνου, φωνή ασφαλείας, πληροφορίε­ς ναυτικής ασφάλειας, αλλά και στοιχεία για την οικονομική αποδοτική υλοποίηση και λειτουργία του στόλου.

8,9% η μείωση της διακίνησης containers στο δίμηνο 2024 από τους προβλήτες ΙΙ και ΙΙΙ του Σταθμού Εμπορευματ­οκιβωτίων Πειραιά.

 ?? ?? Σύμφωνα με στελέχη λιμενικών υπηρεσιών, ένας παράγοντας που επηρεάζει σημαντικά τη διακίνηση των φορτίων προς την Ευρώπη και τη Μεσόγειο είναι η διάρκεια του ταξιδιού.
Σύμφωνα με στελέχη λιμενικών υπηρεσιών, ένας παράγοντας που επηρεάζει σημαντικά τη διακίνηση των φορτίων προς την Ευρώπη και τη Μεσόγειο είναι η διάρκεια του ταξιδιού.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece