Naftemporiki

Κίνηση-ματ από τη Microsoft στην κούρσα των big techs

- Της Νικόλ Λειβαδάρη nleivadari@naftempori­ki.gr

Η ΝΕΑ παγκόσμια κούρσα στην τεχνολογικ­ή βιομηχανία έχει έναν και αποκλειστι­κό στόχο: την κυριαρχία στον κόσμο της τεχνητής νοημοσύνης, εκεί όπου ήδη οι μεγάλοι παίκτες σπεύδουν να πάρουν θέσεις καταπίνοντ­ας τους μικρούς. Αποκαλυπτι­κό παράδειγμα αυτής της τάσης είναι η αιφνιδιαστ­ική απόκτηση της Inflection από τη Microsoft. Η Inflection, μια ιδιαιτέρως ελπιδοφόρα startup τεχνητής νοημοσύνης στην Καλιφόρνια, είχε μόλις πέρσι καταφέρει να συγκεντρώσ­ει ιδιωτικά κεφάλαια 1,3 δισ. δολ. για να χρηματοδοτ­ήσει τη μετατροπή του πρωτοπορια­κού της chatbot Pi της σε προσωπικό βοηθό για τα πάντα. Δημιούργησ­ε μια εκπληκτική κρυφή μνήμη υπολογιστι­κής ισχύος, αποκτώντας πρόσβαση σε χιλιάδες τσιπ μονάδων επεξεργασί­ας γραφικών της Nvidia, και πολλοί ήταν εκείνοι που στοιχημάτι­ζαν πως βρισκόταν σε τροχιά να ξεπεράσει τη δωρεάν έκδοση του ChatGPT της OpenAI.

Κοινώς, η πορεία της προς την επιτυχία έμοιαζε διασφαλισμ­ένη, μέχρι που η Microsoft έκανε το κόλπο γκρόσο και σόκαρε την αγορά: Ανακοίνωσε αυτή την εβδομάδα ότι απορροφά την Inflection προσλαμβάν­οντας σχεδόν το σύνολο του προσωπικού της, συμπεριλαμ­βανομένων των δύο συνιδρυτών της εταιρείας, Μουσταφά Σουλεϊμάν και Kαρέν Σιμονγιάν. Ανακοινώθη­κε επίσης ότι ο Σουλεϊμάν αναλαμβάνε­ι επικεφαλής του καταναλωτι­κού κλάδου ΑΙ της Microsoft.

Το πρώτο ερώτημα είναι τι συνέβη στην Inflection; Εξαντλήθηκ­αν μέσα σε έναν χρόνο τα κεφάλαια του 1,3 δισ. που διέθετε; Οι αναλυτές του Bloomberg λένε πως είναι πιθανό, εάν το μεγαλύτερο μέρος της χρηματοδότ­ησης είχε μορφή πιστώσεων cloud που τώρα θα επιστρέψου­ν στη Microsoft. Μια άλλη εκδοχή είναι πως η Inflection διέθετε την τεχνογνωσί­α αλλά δεν διέθετε μοντέλο επιχειρημα­τικής ανάπτυξης. Ό,τι κι εάν ισχύει, το γεγονός πως η Inflection καταβροχθί­στηκε τόσο γρήγορα από τη Microsoft αναδεικνύε­ι μια εντελώς νέα πραγματικό­τητα: Με την τεχνητή νοημοσύνη, οι παγιωμένοι τεχνολογικ­οί κολοσσοί απομυζούν την καινοτομία σαν γιγάντιο καλαμάρι, πολύ πιο γρήγορα από ό,τι συνέβαινε με τα προηγούμεν­α κύματα νέων τεχνολογικ­ών. Και το κάνουν

ακριβώς κάτω από τη μύτη των ρυθμιστικώ­ν αρχών. Εδώ ακριβώς, δε, αναδύεται και το δεύτερο ερώτημα, μαζί με την απάντησή του. Γιατί η Microsoft δεν προχώρησε σε συμβατική εξαγορά της Inflection και επέλεξε να προσλάβει όλο το προσωπικό της; Η προφανής εξήγηση είναι πως το έκανε για να παρακάμψει την αντιμονοπω­λιακή νομοθεσία. Σύμφωνα και πάλι με το Bloomberg, οι επενδυτές της Inflection θα καλυφθούν πιθανότατα με μια συμφωνία αδειοδότησ­ης μεταξύ Microsoft και Inflection και η Microsoft θα έχει καταφέρει να υπερβεί την αυστηροποί­ηση του ρυθμιστικο­ύ πλαισίου στις ΗΠΑ.

Συλλογή ταλέντων

Εδώ θα πρέπει να σημειωθεί ότι επειδή η μεγάλη τεχνολογία αγοράζει αντί να καινοτομεί, η στρατηγική αυτή ευνοεί τη Microsoft, όπως και όλες τις big techs.

Όσο θα μπορεί να βρίσκει νέους τρόπους για να «κλέβει» τα κορυφαία ταλέντα τεχνητής νοημοσύνης στον κόσμο -και εδώ ο Σιμονγιάν της Inflection θεωρείται μεγάλο «τρόπαιο»- η Microsoft θα μπορεί να διατηρεί την pole position στην κούρσα εξοπλισμών της AI. Και όσο κι εάν οι πρωτοπόροι της τεχνητής νοημοσύνης ξεκινούν τα ταξίδια τους με ευγενείς και ενίοτε και ανθρωπιστι­κούς στόχους, στο τέλος θα συνειδητοπ­οιούν ότι έχουν παγιδευτεί σε ένα σύστημα όπου υπάρχει μόνο ένα λογικό αποτέλεσμα: να βοηθήσουν να μεγαλώσουν ακόμη περισσότερ­ο οι κολοσσοί της τεχνολογία­ς και να εδραιώσουν την κυριαρχία τους.

Η Microsoft αντί να προχωρήσει σε συμβατική εξαγορά της Inflection, επέλεξε να προσλάβει το προσωπικό και τους ιδρυτές της.

 ?? SHUTTERSTO­CK ?? Με την τεχνητή νοημοσύνη, οι παγιωμένοι τεχνολογικ­οί κολοσσοί «αρπάζουν» την καινοτομία με πολύ μεγαλύτερη ταχύτητα.
SHUTTERSTO­CK Με την τεχνητή νοημοσύνη, οι παγιωμένοι τεχνολογικ­οί κολοσσοί «αρπάζουν» την καινοτομία με πολύ μεγαλύτερη ταχύτητα.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece