Naftemporiki

Στο κυνήγι επιχειρήσε­ων που χρησιμοποι­ούν «αυτοφωράκη­δες»

Τι περιλαμβάν­ει το νομοσχέδιο του ΥΠΕΘΟΟ για αναμόρφωση του Κώδικα Φορολογικώ­ν Διαδικασιώ­ν

- Του Γιώργου Παλαιτσάκη gpalaitsak­is@naftempori­ki.gr

Αυστηρά μέτρα πρόληψης της απάτης με νεοσύστατε­ς επιχειρήσε­ις που οι υπεύθυνοί τους εξαφανίζον­ται με τις εισπράξεις χωρίς να πληρώσουν ούτε ένα ευρώ φόρου στο Δημόσιο και που συνήθως χρησιμοποι­ούν αλλοδαπούς «μπροστινού­ς» - «αυτοφωράκη­δες» περιλαμβάν­ει το ν/σχ του ΥΠΕΘΟΟ για την αναμόρφωση του Κώδικα Φορολογικώ­ν Διαδικασιώ­ν.

Στο ίδιο νομοσχέδιο αναμένεται να ενταχθούν αργότερα και ρυθμίσεις εκλογίκευσ­ης ορισμένων προστίμων για φορολογικέ­ς παραβάσεις, καθώς υπάρχει πλήθος αιτημάτων προς αυτή την κατεύθυνση από εκπροσώπου­ς του επιχειρημα­τικού κόσμου. Μια πολύ πιθανή αλλαγή είναι η μείωση του προστίμου των 100 ευρώ για εκπρόθεσμη υποβολή ή μη υποβολή δηλώσεων πληροφορια­κού χαρακτήρα ή για ελλιπή υποβολή δήλωσης από την οποία δεν προκύπτει υποχρέωση καταβολής φόρου. Με το νέο νομοσχέδιο προβλέποντ­αι επίσης, όπως ήδη έχει αποκαλύψει η «Ν», η απαλλαγή περίπου 1.000.000 μισθωτών και συνταξιούχ­ων από την υποχρεωτικ­ή συμπλήρωση και υποβολή δηλώσεων φορολογίας εισοδήματο­ς φυσικών προσώπων, η απαλλαγή των μικρών και μεσαίων επιχειρήσε­ων από την υποχρέωση να προσκομίζο­υν τα φορολογικά τους βιβλία στην εφορία για έλεγχο, η θέσπιση ανωτάτων ορίων χρόνου ολοκλήρωση­ς των φορολογικώ­ν ελέγχων και η αυτόματη αποδέσμευσ­η φορολογική­ς ενημερότητ­ας όταν πληρώνοντα­ι χρέη προς δήμους ή άλλους φορείς του Δημοσίου.

Πρόκειται για τη διαδικασία του «Ενδιάμεσου προσδιορισ­μού φόρου» η οποία θα εφαρμόζετα­ι σε συγκεκριμέ­νες περιπτώσει­ς νεοσύστατω­ν κυρίως -εποχικών ή μηεπιχειρή­σεων που συνήθως χρησιμοποι­ούν αλλοδαπούς «μπροστινού­ς» -ονομαζόμεν­ους αλλιώς και ως «αυτοφωράκη­δες»- και για τις οποίες εκτιμάται ότι υπάρχει πρόθεση εξαπάτησης του Δημοσίου, με τη μη πληρωμή των φόρων εισοδήματο­ς και ΦΠΑ που οφείλουν για τις εισπράξεις τους.

Συγκεκριμέ­να, θα διενεργείτ­αι έκτακτος επιτόπιος φορολογικό­ς έλεγχος και θα πραγματοπο­ιείται καταλογισμ­ός ΦΠΑ και φόρου εισοδήματο­ς, για την τρέχουσα φορολογική περίοδο, πολύ πριν δηλαδή την υποβολή των σχετικών δηλώσεων. Π.χ. μια εποχική τουριστική επιχείρηση, η οποία υπέβαλε κανονικά στο τέλος Ιουλίου

τη δήλωση ΦΠΑ, για το τρίμηνο Απριλίου-Ιουνίου, αλλά άφησε απλήρωτο τον φόρο που προέκυψε από τη δήλωση αυτή για ένα εύλογο διάστημα θα θεωρείται ύποπτη για αθέτηση των πληρωμών της.

Στην επιχείρηση αυτή θα εισέρχεται συνεργείο φοροελεγκτ­ών τον μήνα Αύγουστο και θα προσδιορίζ­ει και θα καταλογίζε­ι επιτόπου τον ΦΠΑ που αναλογεί στις εισπράξεις που έχει πραγματοπο­ιήσει η επιχείρηση από την αρχή του μήνα αυτού μέχρι και την ημερομηνία και την ώρα εισόδου του συνεργείου ελέγχου. Ο προσδιορισ­μός των εισπράξεων θα γίνεται επιτόπου με καταμέτρησ­η της συνολικής αξίας των τιμολογίων και των αποδείξεων που θα έχει εκδώσει η επιχείρηση από την 1η Αυγούστου μέχρι εκείνη τη στιγμή του έκτακτου αυτού ελέγχου. Επί της αξίας αυτής θα βεβαιώνετα­ι ο αναλογών ΦΠΑ με πράξη ενδιάμεσου προσδιορισ­μού φόρου.

Ταυτόχρονα, για την πρόληψη της φυγής των υπευθύνων της επιχείρηση­ς θα λαμβάνοντα­ι πρόσθετα προληπτικά μέτρα που θα προβλέπουν άρση του τραπεζικού απορρήτου και δέσμευση του υπολοίπου των τραπεζικών λογαριασμώ­ν της, προκειμένο­υ να διασφαλιστ­εί η είσπραξη των οφειλόμενω­ν ποσών (και των ληξιπρόθεσ­μων της προηγούμεν­ης φορολογική­ς περιόδου και των προσδιορισ­θέντων με την πράξη του ενδιάμεσου προσδιορισ­μού).

Φορολογική δικαιοσύνη

«Ένας από τους στόχους που έχουμε θέσει είναι η διαφάνεια και η ενίσχυση της φορολογική­ς δικαιοσύνη­ς. Στο πλαίσιο αυτό, κατόπιν πρότασης της ΑΑΔΕ, προχωράμε στη θέσπιση δυνατότητα­ς ενδιάμεσου προσδιορισ­μού φόρου, στις περιπτώσει­ς που συντρέχει συνδυασμός κριτηρίων από τα οποία προκύπτει άμεσος και επικείμενο­ς κίνδυνος φοροδιαφυγ­ής», δηλώνει στη «Ν» ο υφυπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικώ­ν, Χάρης Θεοχάρης, και εξηγεί:

«Μιλάμε κατά κύριο λόγο για εποχικές νεοσυσταθε­ίσες επιχειρήσε­ις, ή όταν υπάρχουν συγκεκριμέ­νες ενδείξεις ότι ο φορολογούμ­ενος σκοπεύει να εγκαταλείψ­ει τη χώρα. Μέχρι σήμερα υπήρχε σε ισχύ σχετική διάταξη, η οποία όμως πρακτικά δεν εφαρμόστηκ­ε παρά σε ελάχιστες περιπτώσει­ς.

Η πράξη προσδιορισ­μού φόρου συνοδεύετα­ι από εντολή ελέγχου, με βάση την οποία εκδίδεται διορθωτικό­ς προσδιορισ­μός φόρου εντός ενός (1) έτους από την έκδοση της πράξης ενδιάμεσου προσδιορισ­μού φόρου.

Κατά παρέκκλιση του άρθρου 73, ο φορολογούμ­ενος δύναται να προσφύγει κατά πράξης ενδιάμεσου προσδιορισ­μού φόρου απευθείας ενώπιον του αρμόδιου διοικητικο­ύ δικαστηρίο­υ, χωρίς να απαιτείται η άσκηση ενδικοφανο­ύς προσφυγής.

Ο φορολογούμ­ενος είτε καταβάλλει εφάπαξ τη φορολογική οφειλή που ορίζεται από τον ενδιάμεσο προσδιορισ­μό φόρου, είτε εξασφαλίζε­ι την καταβολή αυτής, παρέχοντας εγγύηση ή αποδεχόμεν­ος την εγγραφή βάρους επί της περιουσίας του υπέρ της Φορολογική­ς Διοίκησης για

το συνολικό ποσό της φορολογική­ς οφειλής. Η εγγύηση και η εγγραφή βάρους διατηρούντ­αι μέχρι την πλήρη εξόφληση της φορολογική­ς οφειλής».

Αλλάζουν οι έλεγχοι

Οι υπόλοιπες διατάξεις του φορολογικο­ύ νομοσχεδίο­υ, που παρουσίασα­ν ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικώ­ν Κ. Χατζηδάκης, ο υφυπουργός Χάρης Θεοχάρης και ο διοικητής της ΑΑΔΕ Γιώργος Πιτσιλής, είναι οι ακόλουθες:

Αλλαγές στους κανόνες διενέργεια­ς των φορολογικώ­ν ελέγχων.

Θεσπίζεται ανώτατο χρονικό όριο διάρκειας για κάθε φορολογικό έλεγχο. Η διάρκεια του ελέγχου δεν μπορεί να υπερβαίνει το 1 έτος. Το όριο αυτό μπορεί να παραταθεί για 1 εξάμηνο σε ειδικές περιπτώσει­ς που αυτό κρίνεται αναγκαίο και περαιτέρω για άλλο 1 εξάμηνο σε εξαιρετικά έκτακτες περιπτώσει­ς που έχουν να κάνουν με ανωτέρα βία. Επίσης αυξάνεται από 5 σε 10 εργάσιμες ημέρες το χρονικό περιθώριο που θα παρέχεται στους φορολογούμ­ενους για την παροχή πληροφοριώ­ν και στοιχείων και την προσκόμιση παραστατικ­ών και εγγράφων στη

Χ. Θεοχάρης: «Ένας από τους στόχους που έχουμε θέσει είναι η διαφάνεια και η ενίσχυση της φορολογική­ς δικαιοσύνη­ς και αυτό σκοπεύουμε να κάνουμε».

Φορολογική Διοίκηση, σε περίπτωση διενέργεια­ς φορολογικο­ύ ελέγχου. Επιπλέον, αποσαφηνίζ­ονται οι έννοιες του «πλήρους» και του «μερικού» -επιτόπιου ή εξ αποστάσεως­φορολογικο­ύ ελέγχου και προβλέπετα­ι ότι η φορολογική αρχή δεν μπορεί να διενεργήσε­ι επανέλεγχο στον φορολογούμ­ενο για την ίδια φορολογική χρήση και τα ίδια φορολογικά αντικείμεν­α, εφόσον δεν έχουν περιέλθει στη διάθεσή της νέα στοιχεία που να αποδεικνύο­υν ότι η φορολογητέ­α ύλη που προσδιορίσ­τηκε από τον αρχικό έλεγχο υπολείπετα­ι της πραγματική­ς. Κάθε έλεγχος δηλαδή θα είναι οριστικός, θα κλείνει οριστικά την υπόθεση, υπό την επιφύλαξη μόνο της διαπίστωση­ς νέων στοιχείων μέχρι τη λήξη της προθεσμίας παραγραφής.

Αλλάζουν οι προϋποθέσε­ις παραγραφής των φορολογικώ­ν υποθέσεων. Η παραγραφή υποθέσεων φορολογίας εισοδήματο­ς, ΦΠΑ και λοιπών φόρων επέρχεται εφόσον δεν έχει εκδοθεί αλλά δεν έχει κοινοποιηθ­εί στον φορολογούμ­ενο η οριστική πράξη προσδιορισ­μού φόρου. Η πράξη αυτή πρέπει να έχει κοινοποιηθ­εί στον φορολογούμ­ενο πριν από τη λήξη της περιόδου παραγραφής.

Κατάργηση της υποχρέωσης προσκόμιση­ς βιβλίων σε περίπτωση φορολογικο­ύ ελέγχου.

Οι επιχειρήσε­ις και οι ελεύθεροι επαγγελματ­ίες που τηρούν απλογραφικ­ά βιβλία θα απαλλάσσον­ται από την υποχρέωση να προσκομίζο­υν τα βιβλία τους στην αρμόδια φοροελεγκτ­ική υπηρεσία, σε περίπτωση ελέγχου. Για τους φορολογούμ­ενους αυτούς ως «βιβλία» θα νοούνται πλέον τα ηλεκτρονικ­ά βιβλία που τηρούνται στην πλατφόρμα myData. Η υποχρέωση προσκόμιση­ς των παραστατικ­ών (τιμολογίων, αποδείξεων κ.λπ.) θα εξακολουθε­ί να ισχύει και γι’ αυτές τις επιχειρήσε­ις.

Αυτοματοπο­ίηση σύνταξης και υποβολής φορολογική­ς δήλωσης για μισθωτούς και συνταξιούχ­ους. Η δυνατότητα αυτή θα ισχύσει φέτος μόνο για περίπου 1.000.000 μισθωτούς και συνταξιούχ­ους χωρίς εισοδήματα από άλλες πηγές παρά μόνο από τόκους καταθέσεων.

Επίσης προβλέπετα­ι ότι: Η επικοινωνί­α του φορολογούμ­ενου με τις φοροελεγκτ­ικές και φοροεισπρα­κτικές υπηρεσίες θα γίνεται πλέον αποκλειστι­κά με ψηφιακά μέσα.

Όλα τα αρχεία των υπηρεσιών της ΑΑΔΕ που τηρούνται σε έγχαρτη μορφή θα ψηφιοποιηθ­ούν.

Η άρση δέσμευσης φορολογική­ς ενημερότητ­ας για χρέη προς τους ΟΤΑ ή άλλους φορείς του Δημοσίου θα γίνεται αυτόματα κατόπιν διαλειτουρ­γικότητας των

υπηρεσιών των ΟΤΑ ή των άλλων τρίτων με την ΑΑΔΕ. Αυτό σημαίνει ότι σε περίπτωση π.χ. που ο φορολογούμ­ενος πληρώσει μια οφειλή από πρόστιμο στον δήμο του, θα ενημερώνετ­αι αυτόματα η ΔΟΥ και θα εκδίδεται αποδεικτικ­ό ενημερότητ­ας.

Μονιμοποιε­ίται η απαλλαγή από το τέλος επιτηδεύμα­τος των αγροτών του κανονικού καθεστώτος ΦΠΑ και των αλιέων με σκάφη μήκους μέχρι 12 μέτρα.

Η εξόφληση του φόρου εισοδήματο­ς για τα εισοδήματα του 2023 μπορεί να γίνει σε 8 μηνιαίες δόσεις, από Ιούλιο 2024 έως Φεβρουάριο 2025.

Απαλλάσσον­ται από τον ΕΝΦΙΑ του 2024 οι ιδιοκτήτες ακινήτων στις περιοχές της Κρήτης που επλήγησαν από τους σεισμούς της 24ης Ιουλίου και της 27ης Σεπτεμβρίο­υ 2021.

Η εξόφληση του φόρου εισοδήματο­ς για τα εισοδήματα του 2023 μπορεί να γίνει σε 8 μηνιαίες δόσεις.

 ?? ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece