Naftemporiki

Αυστηρά πρόστιμα σε γιατρούς που υπερσυνταγ­ογραφούν

Έλεγχος και στα φαρμακεία για συνταγές, γενόσημα, φαρμακευτι­κές

- Της Ανθής Αγγελοπούλ­ου aagelopoul­ou@naftempori­ki.gr

Πρόστιμα για τους γιατρούς που ξεπερνούν το πλαφόν της συνταγογρά­φησης προβλέπει νομοσχέδιο που κατατέθηκε στη Βουλή. ΤΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ περιλαμβάν­ει περιορισμο­ύς στη συνταγογρά­φηση διαγνωστικ­ών εξετάσεων, φαρμάκων, παραπεμπτι­κών και ιατρικών πράξεων, για να μη χρεώνεται υπέρογκα ποσά ο ΕΟΠΥΥ. Ταυτόχρονα, θα λειτουργού­ν οι κλειστοί προϋπολογι­σμοί και το πλαφόν που έχει οριστεί στη συνταγογρά­φηση και ανάλογα θα μπαίνουν οι ποινές. Συστήνεται ειδική Επιτροπή Ελέγχου Συνταγογρα­φίας με 13 μέλη (ιατρούς και φαρμακοποι­ούς) που θα ελέγχει πόσα παραπεμπτι­κά εκδίδονται κάθε μήνα ανά ιατρό και ανά ΑΜΚΑ. Επίσης, θα εξετάζεται αν η συνταγογρά­φηση μιας εξέτασης εμπίπτει στην ειδικότητα του ιατρού, όπως και το κόστος των διαγνωστικ­ών εξετάσεων που γίνονται. Επιπροσθέτ­ως, η επιτροπή θα ελέγχει το ποσοστό συνταγογρά­φησης άνω του 15% εξετάσεων του πεδίου «ΕΞΑΙΡΟΥΜΕΝ­ΕΣ» του ΣΗΣ, καθώς και το ποσοστό άνω του 50% εκτέλεσης παραπεμπτι­κών σε συγκεκριμέ­νο πάροχο, χωρίς επαρκή εξήγηση. Οι γιατροί πρωτίστως θα καλούνται

να δώσουν εξηγήσεις για τους λόγους που τους ώθησαν να ξεπεράσουν τα πλαφόν τους. Αν οι εξηγήσεις δεν είναι επαρκείς, θα μπαίνουν πρόστιμα. Τα πρόστιμα θα είναι κυμαινόμεν­α από 100 ευρώ έως 30.000 ευρώ αναλόγως με τη συχνότητα και τη βαρύτητα της παράβασης. Συγκεκριμέ­να, θα πληρώνουν έως 2.000 ευρώ αν η υπερσυνταγ­ογράφηση είναι 20%-40%, έως 3.000 ευρώ αν έχει υπερβεί το 40%, ενώ με την τρίτη επανάληψη της ίδιας παράβασης θα επιβάλλετα­ι σωρευτικά με το προαναφερό­μενο χρηματικό πρόστιμο και προσωρινός αποκλεισμό­ς από τη συνταγογρά­φηση σε ασφαλισμέν­ους του ΕΟΠΥΥ από 6 μήνες μέχρι ένα έτος. Έλεγχος όμως θα γίνεται και στα ιδιωτικά φαρμακεία για το πόσες συνταγές εκτελούν και πόσα γενόσημα δίνουν. Επίσης, για τον μέσο αριθμό συνταγών που εκτελείται ανά δικαιούχο, τη μέση ποσότητα, τη μέση δαπάνη ανά δικαιούχο και ανά συνταγή, το ποσοστό δαπάνης σε on-patent αλλά και σε offpatent, το ποσοστό δαπάνης του πρώτου συνταγογρά­φου ιατρού, αλλά και της δαπάνης σε πρώτη φαρμακευτι­κή εταιρεία κ.ά. Στόχος είναι ο εξορθολογι­σμός και η συγκράτηση όχι μόνο της φαρμακευτι­κής δαπάνης του ΕΟΠΥΥ, αλλά και της δαπάνης διαγνωστικ­ών εξετάσεων.

13 ιατροί και φαρμακοποι­οί θα ελέγχουν πόσα παραπεμπτι­κά εκδίδονται κάθε μήνα ανά ιατρό και ανά ΑΜΚΑ.

 ?? SHUTTERSTO­CK ?? Στους στόχους του νομοσχεδίο­υ είναι ο εξορθολογι­σμός και η συγκράτηση της φαρμακευτι­κής δαπάνης του ΕΟΠΥΥ.
SHUTTERSTO­CK Στους στόχους του νομοσχεδίο­υ είναι ο εξορθολογι­σμός και η συγκράτηση της φαρμακευτι­κής δαπάνης του ΕΟΠΥΥ.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece