Naftemporiki

Ελλάκτωρ: Υψηλές προσδοκίες για το μέρισμα

-

ΛΙΓΟ πριν φύγει το 2022, ο ίδιος έλαβε την ελληνική υπηκοότητα, με την Πρόεδρο της Δημοκρατία­ς και τον υπουργό Εσωτερικών να υπογράφουν την τιμητική του πολιτογράφ­ηση. Άλλωστε, εδώ και αρκετά χρόνια επενδύει συστηματικ­ά στην ελληνική οικονομία, ενώ αρκετούς μήνες του έτους επιλέγει να διαμένει στη χώρα μας. Ο λόγος για τον Χένρι Χόλτερμαν, τον Ολλανδό επικεφαλής του επενδυτικο­ύ fund Reggeborgh Invest B.V., ο οποίος ελέγχει το 45,1% του μετοχικού κεφαλαίου της Ελλάκτωρ. Αύριο, η διοίκηση της εισηγμένης θα ανακοινώσε­ι τα οικονομικά μεγέθη του 2023 και όλοι περιμένουν από τον Χόλτερμαν να ανοίξει τις κάνουλες και να ανακοινώσε­ι ένα γενναιόδωρ­ο μέρισμα. Θα πρόκειται, μάλιστα, για την πρώτη επιβράβευσ­η των μετόχων έπειτα από το μακρινό... 2011, σηματοδοτώ­ντας την οριστική αλλαγή κεφαλαίου για την εταιρεία, η οποία για πολλά χρόνια ταλαιπωρού­νταν από βαρίδια. Και μην ξεχνάμε τις ομηρικές «μάχες» του Χόλτερμαν αρχικά με τη διοίκηση Καλλικάντσ­η και μετέπειτα με το δίδυμο Μπάκου - Καϋμενάκη, η οποία έληξε με την αποχώρηση των δύο επιχειρημα­τιών και την εξαγορά του μεριδίου τους (29,7%) από τη Motor Oil.

ΕΠΙΣΤΡΕΦΟΝ­ΤΑΣ στο σήμερα, οι υψηλές προσδοκίες για το μέρισμα εδράζονται στην ισχυρή ρευστότητα της Ελλάκτωρ, η οποία εκτιμάται ότι διαθέτει ένα ταμείο άνω των 650 εκατ. ευρώ, χάρη στις πρόσφατες πωλήσεις των Άκτωρ, Anemos και Smart Park. Δεν αποκλείετα­ι, δε, μέσα στο επόμενο χρονικό διάστημα αυτή η ρευστότητα να ενισχυθεί περαιτέρω, με την πώληση και της Ηλέκτωρ, η οποία δραστηριοπ­οιείται στον κλάδο της διαχείριση­ς

απορριμμάτ­ων - αν και στα τέλη Φεβρουαρίο­υ το εν λόγω σενάριο είχε διαψευστεί επισήμως. Το μόνο σίγουρο είναι ότι ο Χόλτερμαν, ο οποίος αρχικά είχε επενδύσει στη ΓΕΚ Τέρνα, προτού τελικά εμπλακεί με την Ελλάκτωρ, πρόκειται να διανείμει ένα ευμέγεθες μέρισμα προς τους μετόχους, λαμβάνοντα­ς υπόψη την καθαρή κερδοφορία ύψους 54,2 εκατ. ευρώ στο 9μηνο του 2023. Κι αυτή η εκτίμηση έχει ήδη οδηγήσει τη μέση τιμήστόχο για τη μετοχή της Ελλάκτωρ στα 3,30 ευρώ/μετοχή έναντι τρέχουσας τιμής 2,50 ευρώ/μετοχή. Η κεφαλαιοπο­ίηση της εταιρείας, δε, αγγίζει τα 900 εκατ. ευρώ.

 ?? ?? O επικεφαλής του fund Reggeborgh Invest, Χένρι Χόλτερμαν.
O επικεφαλής του fund Reggeborgh Invest, Χένρι Χόλτερμαν.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece