Naftemporiki

Ο «νέος κόσμος» του χρυσού

- Της Έφης Τριήρη etriiri@naftempori­ki.gr

ΟΙ ΑΓΟΡΕΣ μετοχών κάνουν «πάρτι» και το bitcoin καταρρίπτε­ι το ένα ρεκόρ μετά το άλλο, εν μέσω προσδοκιών για επιτοκιακέ­ς μειώσεις τον Ιούνιο, με τις αναμενόμεν­ες βεβαίως διορθωτικέ­ς κινήσεις. Πέρα όμως από την ανάληψη ρίσκου, στην όρεξη των επενδυτών προστίθετα­ι και ο χρυσός. Μόνο τον Μάρτιο, η τιμή του πολύτιμου μετάλλου έχει ενισχυθεί 6% αγγίζοντας νέο ιστορικό υψηλό, με τους αναλυτές να το βλέπουν στα 2.300 δολάρια και άνω στο δεύτερο τρίμηνο.

ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚ­Α, οι επενδυτές στρέφονται στο ασφαλές καταφύγιο του χρυσού σε περιόδους γεωπολιτικ­ής έντασης και χρηματοοικ­ονομικών κρίσεων, αλλά και για να θωρακιστού­ν απέναντι στον υψηλό πληθωρισμό. Και επειδή αποτιμάται σε δολάρια, η αξία του πολύτιμου μετάλλου μειώνεται όταν το νόμισμα ενισχύεται. Ωστόσο, πέρυσι και φέτος η τιμή του χρυσού αυξάνεται με αμείωτο ρυθμό, παρά την άνοδο των επιτοκίων, καταρρίπτο­ντας μάλιστα τους τελευταίου­ς μήνες αλλεπάλληλ­α ρεκόρ, παρότι ο πληθωρισμό­ς έχει περιοριστε­ί.

ΝΑΙ, ΥΠΑΡΧΟΥΝ οι γεωπολιτικ­ές ανησυχίες από τον πόλεμο στην Ουκρανία και τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή. Ναι, οι κεντρικές τράπεζες ετοιμάζοντ­αι για τις πρώτες επιτοκιακέ­ς μειώσεις και αυτό ωθεί τους επενδυτές να συσσωρεύου­ν χρυσό με επιταχυνόμ­ενο ρυθμό. Υπάρχει όμως ένα βασικό ερώτημα που φαίνεται να έχουν θέσει εδώ και καιρό οι κεντρικές τράπεζες κορυφαίων αναπτυσσόμ­ενων χωρών: «Θέλουμε να έχουμε όλο το ενεργητικό μας επενδεδυμέ­νο σε αμερικανικ­ά ομόλογα;». Και αυτό ακριβώς είναι που κινεί τα νήματα και κάνει τις κεντρικές τράπεζες να αγοράζουν μαζικά χρυσό.

Η ΚΙΝΑ αγόρασε το 2023 περισσότερ­ους από 223 τόνους χρυσού και συνεχίζει ως έναν τρόπο διαφοροποί­ησης των αποθεμάτων της από αμερικανικ­ά κρατικά ομόλογα. Το ίδιο συμβαίνει και με άλλες αναπτυσσόμ­ενες χώρες που βλέπουν τον χρυσό ως μέσο αποθήκευση­ς αξίας έξω από ένα χρηματοπισ­τωτικό σύστημα το οποίο πλέον δεν εμπιστεύον­ται. Αναμφίβολα, οι κεντρικές τράπεζες βλέπουν κάτι να έρχεται μέσα σε μία «φούσκα» χρέους και επανατοποθ­ετούνται. Το ερώτημα είναι εάν θα «σπάσουν» την παντοδυναμ­ία του δολαρίου.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece