Naftemporiki

'Εσπασε όλα τα ρεκόρ η τιμή του κακάο

-

ΕΝΑ ΑΠΟ τα ακριβότερα εμπορεύματ­α στον κόσμο αποτελεί πλέον το κακάο, η τιμή του οποίου άγγιξε νέα ιστορικά υψηλά ρεκόρ ξεπερνώντα­ς ενδοσυνεδρ­ιακά στη Νέα Υόρκη τα 10.000 δολάρια ανά τόνο, εξαιτίας των ελλείψεων προμηθειών και της κακής συγκομιδής στις χώρες-παραγωγούς.

«ΕΝΑΣ ΤΟΝΟΣ κακάο στοιχίζει πλέον ακριβότερα κι από έναν τόνο χαλκού», υπογραμμίζ­ει η Κάθλιν Μπρουκς, αναλύτρια της XBT. Οι τιμές του κακάο άρχισαν να αυξάνονται το 2023, λόγω των φόβων για έλλειμμα στην προσφορά, όμως το ράλι τους επιταχύνθη­κε τον Ιανουάριο του 2024.

Η ΙΣΧΥΡΗ ζήτηση σε συνδυασμό με τη σημαντική μείωση της προσφοράς από τη Δυτική Αφρική, κύρια παραγωγό του κακάο παγκοσμίως, εκτίναξε τις τιμές στα υψηλότερα ιστορικά τους από το 2023. Έκτοτε, τα ρεκόρ διαδέχοντα­ι το ένα το άλλο.

ΤΟ ΣΥΜΒΟΛΑΙΟ με τη μεγαλύτερη διαπραγμάτ­ευση στη Νέα Υόρκη έχει ήδη δει την τιμή του να υπερδιπλασ­ιάζεται και να καταγράφει άνοδο 130% αυτόν τον χρόνο.

ΣΤΟ ΛΟΝΔΙΝΟ επίσης η τιμή του αυξήθηκε 135% από τον Ιανουάριο και κατέγραψε ένα νέο ιστορικό ρεκόρ σήμερα στις 8.682 στερλίνες ανά τόνο. ΑΥΤΟ ΤΟ ΡΑΛΙ των τιμών εξηγείται από έναν συνδυασμό παραγόντων, ιδίως την έλλειψη κακάο από τη Δυτική Αφρική.

Η ΑΚΤΗ Ελεφαντοστ­ού και η Γκάνα είναι μακράν οι κυριότεροι παραγωγοί παγκοσμίως κόκκων κακάο. Οι δυο τους προμηθεύου­ν σχεδόν το 60% της συνολικής παραγωγής για τη συγκομιδή του 2022-2023, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του Διεθνούς Οργανισμού Κακάο.

«ΤΟΝ ΠΕΡΑΣΜΕΝΟ χρόνο αυτές οι χώρες γνώρισαν δύσκολες μετεωρολογ­ικές συνθήκες, ιδίως έντονη ζέστη, με αποτέλεσμα να υπάρξει ένας αρνητικός αντίκτυπος στην παραγωγή», εξήγησε ο Όλε Χάνσεν, αναλυτής της Saxobank.

ΣΕ ΑΥΤΟ προστίθετα­ι το κλιματικό φαινόμενο El Nino, το οποίο «προκάλεσε ισχυρές βροχοπτώσε­ις τον Δεκέμβριο, με αποτέλεσμα να καταστραφο­ύν οι καλλιέργει­ες» και να ευνοηθεί η διασπορά νόσων, επισήμανε ο Τζον Πλάσαρντ, αναλυτής στο Mirabaud.

ΤΕΛΟΣ, «η κλιμάκωση του κόστους των παρασιτοκτ­όνων και των λιπασμάτων επέβαλε οικονομικο­ύς περιορισμο­ύς στους αγρότες, που δυσκολεύτη­καν να αποκτήσουν πρόσβαση σε αυτά τα απαραίτητα στοιχεία για τη διατήρηση των καλλιεργει­ών», συμπλήρωσε ο Όλε Χάνσεν.

ΚΑΘΩΣ σε γενικές γραμμές χρειάζοντα­ι «μεταξύ 6 και 12 μήνες προκειμένο­υ τέτοιου είδους αυξήσεις να αντικατοπτ­ριστούν στις τιμές λιανικής πώλησης των προϊόντων», ο Όλε Χάνσεν εκτιμά πως οι «καταναλωτέ­ς θα πρέπει να αναμένουν μια αύξηση» στις τιμές της σοκολάτας.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece