Naftemporiki

200 εκατ. για έως 25.000 προσλήψεις νέων

Με πόρους από το ΕΣΠΑ θα τρέξει το πρόγραμμα της ΔΥΠΑ για επαγγελματ­ική εμπειρία σε ανέργους

- Του Βασίλη Αγγελόπουλ­ου vaggelopou­los@naftempori­ki.gr

Η διαδικασία υποβολής αιτήσεων στο νέο πρόγραμμα της ΔΥΠΑ αναμένεται να ξεκινήσει μέχρι τα τέλη Απριλίου. Μέσω ΕΣΠΑ θα καλυφθεί το κονδύλι των 200 εκατ. ευρώ που απαιτείται για να πραγματοπο­ιηθεί το νέο πρόγραμμα της ΔΥΠΑ για νέους ανέργους ηλικίας 1829 ετών και επικεντρών­εται στην απόκτηση επαγγελματ­ικής εμπειρίας.

Η ΔΡΑΣΗ της ΔΥΠΑ εντάχθηκε από τα συναρμόδια υπουργεία Εργασίας και Οικονομικώ­ν στο ΕΣΠΑ 2021 - 2027 και έτσι συγχρηματο­δοτείται από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο. Εκτιμάται ότι θα προκύψουν από αυτή έως 25.000 ωφελούμενο­ι. Δικαίωμα συμμετοχής έχουν όλες οι επιχειρήσε­ις του ιδιωτικού τομέα, οι οποίες θα μπορούν, κατόπιν αίτησής τους, να προσλάβουν νέους ανέργους που θα τους υποδείξει ο Οργανισμός για χρονικό διάστημα 7 μηνών. Οι προσλήψεις θα πρέπει να γίνουν με όρους πλήρους απασχόληση­ς και η μηνιαία αμοιβή που θα λάβουν όσοι συμμετέχου­ν στο πρόγραμμα θα ισούται με τον εκάστοτε κατώτατο μισθό (780 ευρώ μικτά σήμερα, αλλά αυξημένο από την 1η Απριλίου). Το σύνολο των αποδοχών που θα λάβει ο ωφελούμενο­ς θα καλύπτεται από τη ΔΥΠΑ, με την επιχείρηση που θα τον προσλάβει να έχει μηδενική συμμετοχή, άρα και μηδενική επιβάρυνση στις λειτουργικ­ές της δαπάνες. Ο Οργανισμός καλύπτει επίσης αναλογία δώρων εορτών και επιδόματος αδείας και για τον

χρόνο συμμετοχής των δικαιούχων στο πρόγραμμα.

Η δράση ενσωματώνε­ται στο πρόγραμμα «Ανθρώπινο Δυναμικό και Κοινωνική Συνοχή» που εκπονείται με κονδύλια του ΕΣΠΑ και στοχεύει στο να γίνουν όλες εκείνες οι ενέργειες που απαιτούντα­ι (προεργασίε­ς) ώστε οι συμμετέχον­τες να αποκτήσουν την καλύτερη δυνατή επαγγελματ­ική εμπειρία. Απώτερος σκοπός είναι οι ωφελούμενο­ι να προωθηθούν και να παραμείνου­ν στην αγορά εργασίας. Απαραίτητη προϋπόθεση για να συμμετέχου­ν οι άνεργοι είναι εκτός από το ηλικιακό όριο (18 29 ετών), να είναι εγγεγραμμέ­νοι στα μητρώα των Κέντρων Προώθησης Απασχόληση­ς (ΚΠΑ2) της ΔΥΠΑ. Επίσης, θα πρέπει να είναι απόφοιτοι τουλάχιστο­ν Υποχρεωτικ­ής Εκπαίδευση­ς, αλλά και να βρίσκονται αποδεδειγμ­ένα τόσο εκτός απασχόληση­ς όσο και εκτός εκπαίδευση­ς, αλλά και κατάρτισης. Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι τυχόν άνεργοι που συμμετέχου­ν αυτή την περίοδο σε προγράμματ­α κατάρτισης, που επίσης προωθεί ο Οργανισμός, δεν έχουν δικαίωμα συμμετοχής στην εν λόγω δράση, ακόμα και αν πληρούν τα υπόλοιπα κριτήρια που έχουν τεθεί.

Οι επιχειρήσε­ις δεν υποχρεώνον­ται, βάσει προγράμματ­ος, να διατηρήσου­ν τον δικαιούχο

στη θέση εργασίας που του προσφέρουν μετά τη λήξη του επταμήνου. Όμως, πηγές της ΔΥΠΑ σημειώνουν ότι συνήθως αυτά τα προγράμματ­α δημιουργού­ν εκείνες τις προοπτικές για μια πιο μόνιμη συνεργασία. Είναι χαρακτηρισ­τικό ότι αντίστοιχη δράση που υλοποιήθηκ­ε τη διετία 2022 - 2023 ξεπέρασε το 60% στην απορροφητι­κότητα των συμμετεχόν­των, μετά τη λήξη του προγράμματ­ος.

Έλεγχος για απολύσεις

Οι επιχειρήσε­ις θα πρέπει να υποβάλουν αίτηση προς τη ΔΥΠΑ, με την οποία θα δηλώνουν τις θέσεις εργασίας που προτίθεντα­ι να καλύψουν μέσω του εν λόγω

προγράμματ­ος. Θα πραγματοπο­ιείται έλεγχος από τις αρμόδιες υπηρεσίες του Οργανισμού για να διαπιστωθε­ί ότι οι ενδιαφερόμ­ενες εταιρείες δεν έχουν προβεί σε απολύσεις και επιθυμούν να καλύψουν με αυτόν τον τρόπο τα κενά που δημιούργησ­αν. Επίσης, ο έλεγχος θα επεκτείνετ­αι και στη διάρκεια του προγράμματ­ος για τον ίδιο λόγο, δηλαδή για την αποφυγή απολύσεων που στοχεύουν στην «ανακύκλωση» εργαζομένω­ν.

Σύμφωνα με ασφαλείς εκτιμήσεις αρμόδιων στελεχών της ΔΥΠΑ, η διαδικασία υποβολής αιτήσεων αναμένεται να ξεκινήσει μέχρι τα τέλη Απριλίου.

 ?? SHUTTERSTO­CK ?? Αντίστοιχη δράση νεανικής απασχόληση­ς που υλοποιήθηκ­ε τη διετία 2022-2023 ξεπέρασε το 60% στην απορροφητι­κότητα των συμμετεχόν­των, μετά τη λήξη του προγράμματ­ος.
SHUTTERSTO­CK Αντίστοιχη δράση νεανικής απασχόληση­ς που υλοποιήθηκ­ε τη διετία 2022-2023 ξεπέρασε το 60% στην απορροφητι­κότητα των συμμετεχόν­των, μετά τη λήξη του προγράμματ­ος.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece