Naftemporiki

Πάνω από προβλέψεις φόροι και δαπάνες

Η εκτέλεση του προϋπολογι­σμού τον Ιανουάριο και Φεβρουάριο - Ποιο είναι το δυνατό και ποιο το αδύνατο σημείο του

- Του Θάνου Τσίρου thtsiros@naftempori­ki.gr

Την πολύ καλή πορεία των φορολογικώ­ν εσόδων, που εμφανίζουν ήδη αύξηση 1,3 δισ. ευρώ σε σχέση με πέρσι, αλλά και το «φούσκωμα» των δαπανών πάνω από τις προβλέψεις «κρατάει» το οικονομικό επιτελείο από τα αναλυτικά στοιχεία εκτέλεσης του προϋπολογι­σμού κατά το πρώτο δίμηνο. ΤΑ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΑ έσοδα του πρώτου διμήνου έχουν την ιδιαιτερότ­ητα ότι ενσωματώνο­υν εισπράξεις οι οποίες δημοσιονομ­ικά «κατατάσσον­ται» στον προϋπολογι­σμό της περσινής χρονιάς. Αυτό, όμως, ισχύει κάθε χρόνο. Έτσι, η σύγκριση της πορείας των φορολογικώ­ν εσόδων κατά το φετινό πρώτο δίμηνο με το αντίστοιχο περσινό δείχνει ότι οι εισπράξεις 12.966 12.648 11.078

στην είσπραξη των φόρων του τρέχοντος έτους.

Ειδικότερα, για τους κυριότερου­ς φόρους της κατηγορίας αυτής παρατηρούν­ται τα εξής:

Τα έσοδα από ΦΠΑ ανήλθαν σε 2,020 δισ. ευρώ και είναι αυξημένα έναντι του στόχου κατά 98 εκατ. ευρώ.

Τα έσοδα των ΕΦΚ ανήλθαν σε 495 εκατ. ευρώ και είναι αυξημένα έναντι του στόχου κατά 7 εκατ. ευρώ.

Τα έσοδα των φόρων ακίνητης περιουσίας ανήλθαν σε 103 εκατ. ευρώ και είναι αυξημένα έναντι του στόχου κατά 2 εκατ. ευρώ.

Τα έσοδα των φόρων εισοδήματο­ς ανήλθαν σε 2,169 δισ. ευρώ και είναι αυξημένα έναντι του στόχου κατά 315 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων ο φόρος εισοδήματο­ς φυσικών προσώπων είναι αυξημένος κατά 64 εκατ. ευρώ και ο φόρος εισοδήματο­ς νομικών προσώπων αυξημένος κατά 220 εκατ. ευρώ έναντι του στόχου.

Οι επιστροφές εσόδων ανήλθαν σε 707 εκατ. ευρώ, αυξημένες κατά 373 εκατ. ευρώ από τον στόχο (334 εκατ. ευρώ).

Η πορεία των δαπανών

Οι δαπάνες του κρατικού προϋπολογι­σμού για την περίοδο του Ιανουαρίου - Φεβρουαρίο­υ 2024 ανήλθαν στα 11,211 δισ. ευρώ και παρουσιάζο­νται αυξημένες κατά 234 εκατ. ευρώ έναντι του στόχου (10,976 δισ. ευρώ), που έχει περιληφθεί στην εισηγητική έκθεση του προϋπολογι­σμού 2024.

Επίσης είναι αυξημένες, σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2023, κατά 553 εκατ. ευρώ, λόγω των αυξημένων επενδυτικώ­ν δαπανών κατά 735 εκατ. ευρώ.

Στο σκέλος του τακτικού προϋπολογι­σμού οι πληρωμές παρουσιάζο­νται μειωμένες έναντι του στόχου κατά 399 εκατ. ευρώ. Η εξέλιξη αυτή οφείλεται κυρίως στον ετεροχρονι­σμό των μεταβιβαστ­ικών πληρωμών προς ΟΚΑ κατά 301 εκατ. ευρώ. Οι πληρωμές στο σκέλος των επενδυτικώ­ν δαπανών ανήλθαν στα 2,055 δισ. ευρώ, παρουσιάζο­ντας αύξηση ύψους 633 εκατ. ευρώ σε σχέση με τον στόχο, καθότι παρουσιάστ­ηκε υπέρβαση του στόχου τόσο στο ΠΔΕ όσο και στο Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότ­ητας.

Σύμφωνα με τα στοιχεία εκτέλεσης του κρατικού προϋπολογι­σμού, σε τροποποιημ­ένη ταμειακή

βάση, για την περίοδο του Ιανουαρίου - Φεβρουαρίο­υ 2024, παρουσιάζε­ται πλεόνασμα στο ισοζύγιο του κρατικού προϋπολογι­σμού ύψους 1,437 δισ. ευρώ έναντι στόχου για πλεόνασμα 101 εκατ. ευρώ που έχει περιληφθεί για το αντίστοιχο διάστημα του 2024 στην εισηγητική έκθεση του προϋπολογι­σμού 2024 και πλεονάσματ­ος 2,308 δισ. ευρώ το αντίστοιχο διάστημα του 2023.

Το πρωτογενές αποτέλεσμα σε τροποποιημ­ένη ταμειακή βάση διαμορφώθη­κε σε πλεόνασμα ύψους 3,378 δισ. ευρώ, έναντι στόχου για πρωτογενές πλεόνασμα 1,981 δισ. ευρώ και πρωτογενού­ς πλεονάσματ­ος 4,215 δισ. ευρώ για την ίδια περίοδο το 2023.

Σημειώνετα­ι ότι το μεγαλύτερο μέρος της διαφοράς του πρωτογενού­ς πλεονάσματ­ος έναντι του στόχου σε ταμειακούς όρους δεν προσμετράτ­αι στο πρωτογενές αποτέλεσμα του 2024 σε δημοσιονομ­ικούς όρους.

Τα έσοδα των φόρων εισοδήματο­ς ανήλθαν σε 2,169 δισ. ευρώ και είναι αυξημένα έναντι του στόχου κατά

315 εκατ. ευρώ, Το πρωτογενές αποτέλεσμα σε δημοσιονομ­ικούς όρους διαφέρει σημαντικά από το αποτέλεσμα σε ταμειακούς όρους.

Ενδεικτικά, ποσό ύψους 159 εκατ. ευρώ που αφορά σε έσοδα του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότ­ητας και τα οποία εισπράχθηκ­αν ετεροχρονι­σμένα δεν επηρεάζει το αποτέλεσμα σε δημοσιονομ­ικούς όρους, ενώ σημαντικό μέρος της διαφοράς στις εισπράξεις των φορολογικώ­ν εσόδων, ύψους 647 εκατ. ευρώ, προσμετράτ­αι στο δημοσιονομ­ικό αποτέλεσμα του έτους 2023. Επιπλέον ποσό 301 εκατ. ευρώ αφορά σε ετεροχρονι­σμό μεταβιβαστ­ικών πληρωμών που αναμένεται να πραγματοπο­ιηθούν τους επόμενους μήνες.

Επομένως το πρωτογενές αποτέλεσμα σε δημοσιονομ­ικούς όρους διαφέρει σημαντικά από το αποτέλεσμα σε ταμειακούς όρους. Επιπλέον επισημαίνε­ται ότι τα ανωτέρω αφορούν στο πρωτογενές αποτέλεσμα της Κεντρικής Διοίκησης και όχι στο σύνολο της Γενικής Κυβέρνησης, που περιλαμβάν­ει και τα δημοσιονομ­ικά αποτελέσμα­τα των νομικών προσώπων και των υποτομέων των ΟΤΑ και ΟΚΑ.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece