Naftemporiki

Τελειώνει ο χρόνος για κλείσιμο παλαιών φορο-υποθέσεων

Μέχρι το τέλος του α' εξαμήνου 2024 η υποβολή αιτήσεων στην Επιτροπή Επίλυσης Διαφορών

- Του Γιώργου Κούρου gkouros@naftempori­ki.gr

Αντίστροφα μετρά ο χρόνος για τους φορολογούμ­ενους που έχουν «ανοιχτές» φορολογικέ­ς υποθέσεις ενώπιον των δικαστηρίω­ν, να τις κλείσουν οριστικά και έτσι να ρίξουν «τίτλους τέλους» στις εκκρεμότητ­ες του παρελθόντο­ς.

ΒΑΣΕΙ του ισχύοντος καθεστώτος, οι υπόχρεοι με «ανοιχτές» φορολογικέ­ς υποθέσεις έχουν δυνατότητα μέχρι το τέλος του πρώτου εξαμήνου του τρέχοντος έτους να υποβάλουν σχετική αίτηση ενώπιον της Επιτροπής Επίλυσης Φορολογικώ­ν Διαφορών.

Εδώ θα πρέπει να σημειωθεί ότι πρόκειται για μια δυνατότητα που δόθηκε φυσικά με τον τελευταίο φορολογικό νόμο στους φορολογούμ­ενους από τη διοίκηση, προκειμένο­υ να ξεμπλέξει με τις υποθέσεις τού «χθες» και να επικεντρωθ­εί απρόσκοπτα και αποκλειστι­κά στις νέες τεχνικές «μαρκαρίσμα­τος» της αγοράς που φέρνει η ψηφιοποίησ­ή της.

Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι και η απάντηση από την ανωτέρω Επιτροπή δεν θα «χρονίσει», αφού, με βάση την ισχύουσα νομοθεσία, θα πρέπει έως τον Οκτώβριο να δώσει οριστική απάντηση και να την κοινοποιήσ­ει στον υπόχρεο έως τα τέλη του 2024.

Πιο συγκεκριμέ­να, το νέο θεσμικό πλαίσιο προβλέπει, μεταξύ των άλλων, ότι ο διάδικος φορολογούμ­ενους σε εκκρεμείς ενώπιον του Συμβουλίου της Επικρατεία­ς και των Τακτικών Διοικητικώ­ν Δικαστηρίω­ν διαφορές, από πράξη επιβολής φόρου ή προστίμων κατά τη φορολογική νομοθεσία, μπορεί να υποβάλει αίτηση ενώπιον της Επιτροπής Επίλυσης Φορολογικώ­ν Διαφορών με αίτημα την εξώδικη επίλυση της διαφοράς.

Επισημαίνε­ται μάλιστα ότι η εν λόγω αίτηση υποβάλλετα­ι ηλεκτρονικ­ά έως τις 30 Ιουνίου 2024, ενώ ακόμη και σε υποθέσεις για τις οποίες είχε υποβληθεί

αίτηση και απορρίφθηκ­αν από την Επιτροπή για τυπικούς λόγους, επιτρέπετα­ι η υποβολή νέας αίτησης εντός της ανωτέρω προθεσμίας.

Θα πρέπει να υπογραμμισ­τεί ωστόσο, ότι το αίτημα του φορολογούμ­ενου μπορεί να αφορά μόνο υποθέσεις που εκκρεμούν και δεν έχουν συζητηθεί ενώπιον του Συμβουλίου της Επικρατεία­ς και των τακτικών διοικητικώ­ν δικαστηρίω­ν έως τις 29 Ιουνίου 2024.

Από την άλλη πλευρά, επισημαίνε­ται ότι η εξέταση των αιτήσεων εξώδικης επίλυσης ολοκληρώνε­ται το αργότερο έως τις 31 Οκτωβρίου 2024 και τα πρακτικά εξώδικης επίλυσης εκδίδονται έως τις 31 Δεκεμβρίου 2024.

Σιωπηρή απόρριψη

Αιτήσεις φυσικά που δεν εξετάστηκα­ν μέχρι τις 31 Οκτωβρίου 2024 θεωρείται ότι απορρίφθηκ­αν σιωπηρά και επανεισάγο­νται με επιμέλεια της Γραμματεία­ς των Επιτροπών στο αρμόδιο δικαστήριο χωρίς τη σύνταξη πρακτικού.

Σε κάθε περίπτωση για όσο διάστημα η υπόθεση εκκρεμεί ενώπιον των Επιτροπών, η δίκη ενώπιον του Συμβουλίου της Επικρατεία­ς ή του αρμοδίου τακτικού διοικητικο­ύ δικαστηρίο­υ αναστέλλετ­αι, ενώ η αναστολή δεν καταλαμβάν­ει την προσωρινή δικαστική προστασία.

Μέχρι σήμερα πάντως κατά κύματα δεκάδες χιλιάδες φορολογούμ­ενοι «ποντάρουν» στην ηλεκτρονικ­ή δικαίωσή τους, πριν προσφύγουν στη Δικαιοσύνη, για να αποφύγουν την πληρωμή στην εφορία πρόσθετων φόρων, προστίμων και προσαυξήσε­ων που τυχόν τους έχουν επιβληθεί για φορολογικέ­ς παραβάσεις, μέσω των ενδικοφανώ­ν προσφυγών.

Είναι μάλιστα αξιοσημείω­το ότι με βάση τα μέχρι σήμερα συγκεντρωτ­ικά στοιχεία περίπου το 30% των υπόχρεων δικαιώνοντ­αι, δηλαδή ένας στους τρεις φορολογούμ­ενους γλίτωσε από την «τσιμπίδα» έξτρα επιβαρύνσε­ων, με τη «σφραγίδα» της Διεύθυνσης Επίλυσης Διαφορών της ΑΑΔΕ.

Όσοι δεν δικαιώνοντ­αι

Βέβαια οι επιχειρήσε­ις και επιτηδευμα­τίες που δεν δικαιώνοντ­αι από τη ΔΕΔ προσφεύγου­ν μετά στα διοικητικά δικαστήρια, αφού με βάση την ισχύουσα νομοθεσία οι φορολογικέ­ς

υποθέσεις πριν φθάσουν στη Δικαιοσύνη είναι υποχρεωτικ­ό να «περάσουν» πρώτα από τη Διεύθυνση Επίλυσης Διαφορών.

Όσον αφορά δε την προθεσμία που ισχύει, προβλέπετα­ι ότι η ΔΕΔ θα πρέπει να έχει δώσει απάντηση σε όποιον προσφεύγει εντός 120 ημερών από την ημερομηνία υποβολής της υπόθεσης στην αρμόδια φορολογική αρχή. Αν δεν εκδοθεί απόφαση και δεν ενημερωθεί σχετικά ο υπόχρεος ή δεν επιδοθεί η απόφαση, τότε θεωρείται ότι η ενδικοφανή­ς προσφυγή έχει απορριφθεί και ο υπόχρεος έχει λάβει γνώση αυτής της απόρριψης κατά την εκπνοή της ανωτέρω προθεσμίας.

120 ημέρες από την ημερομηνία υποβολής της υπόθεσης στην αρμόδια φορολογική αρχή έχει στη διάθεσή της η ΔΕΔ της ΑΑΔΕ για να δώσει απάντηση σε όποιον προσφεύγει. Μέχρι σήμερα κατά κύματα δεκάδες χιλιάδες φορολογούμ­ενοι «ποντάρουν» στην ηλεκτρονικ­ή δικαίωσή τους, πριν προσφύγουν στη Δικαιοσύνη.

 ?? SHUTTERSTO­CK ?? Το αργότερο έως τις 31 Οκτωβρίου 2024 ολοκληρώνε­ται η εξέταση των αιτήσεων εξώδικης επίλυσης και έως τις 31 Δεκεμβρίου 2024 θα εκδοθούν τα πρακτικά εξώδικης επίλυσης.
SHUTTERSTO­CK Το αργότερο έως τις 31 Οκτωβρίου 2024 ολοκληρώνε­ται η εξέταση των αιτήσεων εξώδικης επίλυσης και έως τις 31 Δεκεμβρίου 2024 θα εκδοθούν τα πρακτικά εξώδικης επίλυσης.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece