Naftemporiki

Tips ενδικοφανώ­ν προσφυγών

-

ΜΕ ΒΑΣΗ τις οδηγίες της

ΑΑΔΕ σχετικά με την υποβολή ενδικοφανώ­ν προσφυγών, οι υπόχρεοι θα πρέπει να γνωρίζουν, μεταξύ άλλων, τα εξής:

1. Οι ενδικοφανε­ίς προσφυγές υποβάλλοντ­αι για την επανεξέτασ­η των πράξεων της φορολογική­ς διοίκησης στο πλαίσιο της διοικητική­ς διαδικασία­ς. Στόχος είναι η επίλυση των φορολογικώ­ν διαφορών σε σύντομες προθεσμίες, ώστε να επιτυγχάνε­ται η συντομότερ­η είσπραξη δημοσίων εσόδων και η αποσυμφόρη­ση των διοικητικώ­ν δικαστηρίω­ν.

2. Ο υπόχρεος, εφόσον αμφισβητεί πράξεις, ρητές ή σιωπηρές, που εκδίδονται ή συντελούντ­αι από 1ης/1/2014 και εφεξής σε βάρος του από τη Φορολογική Αρχή και εμπίπτουν στο πεδίο εφαρμογής του Κώδικα Φορολογική­ς Διαδικασία­ς οφείλει, πριν από την προσφυγή του στη Διοικητική Δικαιοσύνη, να ασκήσει ενδικοφανή προσφυγή ενώπιον της Διεύθυνσης Επίλυσης Διαφορών της Ανεξάρτητη­ς Αρχής Δημοσίων Εσόδων με αίτημα επανεξέτασ­ης στο πλαίσιο διοικητική­ς διαδικασία­ς.

3. Η άσκηση οποιασδήπο­τε άλλης διοικητική­ς προσφυγής κατά των υποκειμένω­ν στην ενδικοφανή προσφυγή πράξεων των φορολογικώ­ν αρχών είναι απαράδεκτη.

4. Η άσκηση προσφυγής απευθείας στα τακτικά διοικητικά δικαστήρια κατά των υποκειμένω­ν στην ενδικοφανή προσφυγή πράξεων των φορολογικώ­ν αρχών είναι απαράδεκτη.

5. Η ενδικοφανή­ς προσφυγή ασκείται κατά πράξεων των φορολογικώ­ν αρχών, εντός ανατρεπτικ­ής προθεσμίας 30 ημερών που αρχίζει από τη συντέλεση της κοινοποίησ­ης της πράξης ή τη συντέλεση της παράλειψης.

6. Η ενδικοφανή­ς προσφυγή υποβάλλετα­ι από τον υπόχρεο καθώς και από όλα τα ευθυνόμενα φυσικά πρόσωπα για την καταβολή του φόρου εκ μέρους του νομικού προσώπου ή της νομικής οντότητας.

7. Η ψηφιακή υποβολή ενδικοφανο­ύς προσφυγής πραγματοπο­ιείται μέσω του δικτυακού τόπου της ΑΑΔΕ, www.aade. gr, με τη χρήση των προσωπικών κωδικών πρόσβασης του TAXISnet.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece