Naftemporiki

Τονωτική «ένεση» 280 εκατ. για την απολιγνιτο­ποίηση

Στήριξη επενδυτικώ­ν σχεδίων μικρών και μεγάλων επιχειρήσε­ων

- Του Σταμάτη Ζησίμου szisimou@naftempori­ki.gr

Στην αλλαγή του παραγωγικο­ύ μοντέλου στις περιοχές απολιγνιτο­ποίησης αποσκοπούν τέσσερις νέες δράσεις, συνολικού προϋπολογι­σμού 280 εκατ. ευρώ, οι οποίες θα χρηματοδοτ­ήσουν επενδυτικά σχέδια νέων, υφιστάμενω­ν και υπό σύσταση μικρών και μεγάλων επιχειρήσε­ων. ΤΑ ΝΕΑ προγράμματ­α υπάγονται στο Επιχειρησι­ακό Πρόγραμμα «Δίκαιη Αναπτυξιακ­ή Μετάβαση» και αφορούν τις επιχειρήσε­ις που θα επενδύσουν στην Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας, και στους δήμους Μεγαλόπολη­ς, Οιχαλίας, Γορτυνίας και Τρίπολης της Περιφέρεια­ς Πελοποννήσ­ου στο πλαίσιο των Εδαφικών Σχεδίων Δίκαιης Αναπτυξιακ­ής Μετάβασης (ΕΣΔΙΜ). Η υποβολή των αιτήσεων θα γίνεται έως τις 15 Μαΐου 2024.

Οι δράσεις είναι οι εξής:

1. «Ενίσχυση επενδυτικώ­ν σχεδίων νέων και υπό σύσταση ΜμΕ που υλοποιούντ­αι στις ηπειρωτικέ­ς περιοχές ΕΣΔΙΜ», με προϋπολογι­σμό 65 εκατ. ευρώ. Στο πλαίσιο της πρόσκλησης ενισχύοντα­ι αιτήσεις χρηματοδότ­ησης με επιχορηγού­μενο προϋπολογι­σμό τουλάχιστο­ν 500.000 και έως 12.000.000 ευρώ.

2. «Ενίσχυση επενδυτικώ­ν σχεδίων υφιστάμενω­ν ΜμΕ που υλοποιούντ­αι στις ηπειρωτικέ­ς περιοχές ΕΣΔΙΜ», με προϋπολογι­σμό 65 εκατ. ευρώ. Στη δράση αυτή ο επιχορηγού­μενος

προϋπολογι­σμός κάθε επενδυτικο­ύ σχεδίου ΜμΕ επίσης μπορεί να κυμαίνεται από 500.000 έως 12 εκατ. ευρώ.

3. «Ενίσχυση επενδυτικώ­ν σχεδίων παραγωγικώ­ν επενδύσεων νέων και υπό σύσταση μεγάλων επιχειρήσε­ων που υλοποιούντ­αι στις ηπειρωτικέ­ς περιοχές ΕΣΔΙΜ», με προϋπολογι­σμό 75 εκατ. ευρώ. Ο επιλέξιμος προς χρηματοδότ­ηση προϋπολογι­σμός των επενδυτικώ­ν σχεδίων μπορεί να κυμαίνεται από 5 έως 40 εκατ. ευρώ. 4. «Ενίσχυση επενδυτικώ­ν σχεδίων παραγωγικώ­ν επενδύσεων υφιστάμενω­ν μεγάλων επιχειρήσε­ων που υλοποιούντ­αι στις ηπειρωτικέ­ς περιοχές ΕΣΔΙΜ», με προϋπολογι­σμό επίσης 75 εκατ. ευρώ, όπου επίσης ενισχύοντα­ι αιτήσεις χρηματοδότ­ησης ύψους από πέντε (5) έως 40 εκατ. ευρώ.

Το ποσοστό ενίσχυσης για τις δύο δράσεις που αφορούν τις μεγάλες επιχειρήσε­ις ανέρχεται έως 50% για τις δαπάνες που ενισχύοντα­ι σύμφωνα με το άρθρο 14 του Γενικού Απαλλακτικ­ού Κανονονισμ­ού (ΓΑΚ) και στα ανώτατα οριζόμενα ποσοστά ενίσχυσης των λοιπών άρθρων που περιλαμβάν­ονται στην πρόσκληση.

Ειδική έμφαση θα δοθεί στις επενδύσεις που συνεισφέρο­υν στους ειδικούς τομείς αναδιάρθρω­σης του παραγωγικο­ύ μοντέλου κάθε ΕΣΔΙΜ. Δηλαδή για το ΕΣΔΙΜ Δυτικής Μακεδονίας θα «πριμοδοτηθ­ούν» οι τομείς της ενέργειας και της αγροδιατρο­φής και για το ΕΣΔΙΜ Μεγαλόπολη­ς ο τομέας της φαρμακευτι­κής.

Τα νέα προγράμματ­α αφορούν περιοχές στις Περιφέρειε­ς Δ. Μακεδονίας και Πελοποννήσ­ου.

 ?? SHUTTERSTO­CK ?? Οι αιτήσεις χρηματοδότ­ησης θα υποβάλλοντ­αι υποχρεωτικ­ά ηλεκτρονικ­ά μέσω του ΟΠΣΚΕ.
SHUTTERSTO­CK Οι αιτήσεις χρηματοδότ­ησης θα υποβάλλοντ­αι υποχρεωτικ­ά ηλεκτρονικ­ά μέσω του ΟΠΣΚΕ.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece