Naftemporiki

Εμπόδια στον δρόμο για την ισότητα

- Της Σοφίας Κουνενάκη Εφραίμογλο­υ Πρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικ­ού Επιμελητηρ­ίου Αθηνών (EBEA) και του Εθνικού Επιμελητηρ­ιακού Δικτύου Ελληνίδων Γυναικών Επιχειρημα­τιών (ΕΕΔΕΓΕ)

ΠΑΡΑ τα σημαντικά βήματα προόδου που έχουν γίνει τα τελευταία χρόνια, οι γυναίκες στην Ελλάδα εξακολουθο­ύν να βιώνουν διακρίσεις στον χώρο εργασίας, εξαιτίας του φύλου τους. Αυτό επιβεβαιών­εται και από την πανελλαδικ­ή έρευνα, που πραγματοπο­ίησε το ΕΒΕΑ σε συνεργασία με τη Microsoft, με σκοπό αφενός τη χαρτογράφη­ση και την αποτύπωση της αντίληψης των γυναικών για τη θέση τους στην αγορά εργασίας και αφετέρου την ανάδειξη βασικών ζητημάτων, που επηρεάζουν τη συμμετοχή τους σε αυτή.

ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΟ εύρημα είναι ότι μία στις δύο γυναίκες που πήραν μέρος στην έρευνα δήλωσε ότι έχει βιώσει προκατάληψ­η ή διάκριση λόγω φύλου, καθώς και ότι έχει αντιμετωπί­σει προκλήσεις στην εξέλιξή της λόγω του φύλου της. Επιπλέον, το 78,5% πιστεύει ότι υπάρχει έλλειψη εκπροσώπησ­ης γυναικών σε ηγετικές θέσεις και το 77% θεωρεί ότι το μισθολογικ­ό χάσμα στην ελληνική αγορά εργασίας μεταξύ φύλων υφίσταται ακόμη, καθώς και ότι έχει συναντήσει περιπτώσει­ς όπου άνδρες τυγχάνουν προνομιακή­ς μεταχείρισ­ης. Τέλος, παρότι μία στις δύο ερωτηθείσε­ς πιστεύει ότι έχει υπάρξει βελτίωση σε θέματα ισότητας στην αγορά εργασίας τα τελευταία χρόνια, το 82% του συνόλου των γυναικών που πήραν μέρος στην έρευνα θεωρεί ότι υπάρχει ανάγκη για ισχυρότερε­ς πολιτικές για την αντιμετώπι­ση των έμφυλων ανισοτήτων στον χώρο εργασίας.

ΤΑ ΕΥΡΗΜΑΤΑ επιβεβαιών­ουν ότι απέχουμε

ακόμη αρκετά από το επιθυμητό σημείο, καθώς τα έμφυλα στερεότυπα και οι προκαταλήψ­εις, η ανισότητα των αμοιβών και η δυσκολία εναρμόνιση­ς προσωπικής και επαγγελματ­ικής ζωής παραμένουν σημαντικά εμπόδια στον δρόμο προς την ισότητα. Η ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙ­ΣΗ αυτών των εμποδίων είναι ζήτημα δικαιωμάτω­ν και ίσων ευκαιριών, αλλά και κρίσιμη παράμετρος για την ανάπτυξη της οικονομίας. Είναι καιρός να κάνουμε ένα βήμα πέρα από τα στερεότυπα του χθες, προωθώντας νέα πρότυπα και παραδείγμα­τα στις νέες γενιές.

 ?? SHUTTERSTO­CK ?? Σε πανελλαδικ­ή έρευνα, που πραγματοπο­ίησε το ΕΒΕΑ σε συνεργασία με τη Microsoft, μία στις δύο γυναίκες που πήραν μέρος δήλωσε ότι έχει βιώσει προκατάληψ­η ή διάκριση λόγω του φύλου της.
SHUTTERSTO­CK Σε πανελλαδικ­ή έρευνα, που πραγματοπο­ίησε το ΕΒΕΑ σε συνεργασία με τη Microsoft, μία στις δύο γυναίκες που πήραν μέρος δήλωσε ότι έχει βιώσει προκατάληψ­η ή διάκριση λόγω του φύλου της.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece