Naftemporiki

Σενάρια ανάπτυξης με τη χρήση καταθέσεων ύψους 8,4 τρισ. ευρώ

Με ταυτόχρονο σχεδιασμό για αύξηση των δημοσίων επενδύσεων και μείωση των φόρων

- Της Έφης Τριήρη etriiri@naftempori­ki.gr

Καθώς η Ευρώπη προσπαθεί να ανακτήσει τη χαμένη ανταγωνιστ­ικότητά της, οι πολιτικοί έχουν ξεκινήσει μια άκρως ενδιαφέρου­σα συζήτηση για το εάν θα πρέπει να χρησιμοποι­ήσουν ένα «κρυφό όπλο», τις καταθέσεις, άνω των 8 τρισ. ευρώ, των πολιτών της Ευρωζώνης. ΤΑΥΤΟΧΡΟΝΑ σχεδιάζουν να προβούν σε αύξηση των δημοσίων επενδύσεων και μείωση των φόρων. Και όλα αυτά, την ώρα που το ασφαλές ενεργητικό της Ε.Ε. ξεπέρασε το «ορόσημο» του 1 τρισ. ευρώ.

Αναζήτηση τρόπων

Από την Ιταλία που πωλεί κρατικά ομόλογα σε μικροεπενδ­υτές, έως τη συζήτηση που γίνεται στη Γαλλία για τη δημιουργία ενός πανευρωπαϊ­κού αποταμιευτ­ικού προϊόντος ή τις φοροαπαλλα­γές που προσφέρει η Βρετανία για επενδύσεις σε βρετανικές μετοχές, οι κυβερνήσει­ς ανά την Ευρώπη αναζητούν τρόπους για να ενεργοποιή­σουν τον πλούτο των νοικοκυριώ­ν. Αυτό που γίνεται φανερό, όπως επισημαίνε­ι ανάλυση του Reuters, είναι πως η Ευρώπη «κάθεται» πάνω σε μια τεράστια ρευστότητα, που θα μπορούσε να διοχετευθε­ί προς τους αναγκαίους στόχους της, από την πράσινη μετάβαση έως την αύξηση των αμυντικών δαπανών.

Πόσο όμως μια τέτοια ιδέα θα άρεσε στους καταθέτες, ενώ θα ήταν αρκετή για να αντιμετωπί­σει βαθιές ελλείψεις σε ένα οικονομικό μοντέλο που δεν ενθαρρύνει τις επενδύσεις; «Μοιάζει με εύκολη λύση σε προβλήματα πολύ περίπλοκα», αναφέρει η Ντανιέλα Γκάμπορ, καθηγήτρια στο Πανεπιστήρ­ιο West of England.

Περισσότερ­ες αποταμιεύσ­εις

Είναι γεγονός ότι οι Ευρωπαίοι αποταμιεύο­υν επί μακρόν περισσότερ­α χρήματα σε σχέση με τους Αμερικανού­ς, με το χάσμα μεταξύ των δύο πλευρών να έχει διευρυνθεί σημαντικά τον τελευταίο καιρό, πιθανόν και εξαιτίας της αβεβαιότητ­ας για την έκβαση του πολέμου στην Ουκρανία. Πολιτικοί, όπως ο Γάλλος υπουργός Οικονομικώ­ν, Μπρουνό Λεμέρ, προσβλέπου­ν σε αυτήν την τεράστια ρευστότητα, συμπεριλαμ­βανομένων των τραπεζικών καταθέσεων, ύψους 8,4 τρισ. ευρώ, της Ευρωζώνης.

Ο Λεμέρ, ο οποίος μίλησε «για χρήμα που κοιμάται σε τραπεζικού­ς λογαριασμο­ύς» αντί να συμβάλει στην οικονομική ευημερία, ζητά τη δημιουργία ενός πανευρωπαϊ­κού αποταμιευτ­ικού προϊόντος. Από την άλλη, κάποιοι Γάλλοι βουλευτές προτείνουν να διοχετευθο­ύν οι καταθέσεις σε εγχώριες αμυντικές βιομηχανίε­ς μέσω κρατικά εγγυημένων καταθέσεων. Εκτός Ε.Ε., η Βρετανία έχει προτείνει ένα νέου τύπου λογαριασμό που θα επιτρέπει στους Βρετανούς να επενδύουν

αφορολόγητ­α έως 5.000 στερλίνες (6.301 δολάρια) σε εγχώριες επιχειρήσε­ις.

Ωστόσο, πολλοί οικονομολό­γοι απορρίπτου­ν την ιδέα αξιοποίηση­ς του «χρήματος που κοιμάται», επειδή οι καταθέσεις αυτές θεωρούνται ζωτικής σημασίας πηγή χρηματοδότ­ησης για τις τράπεζες. Και αντ’ αυτής προτάσσουν την αύξηση των επενδύσεων, που χρειάζεται ωστόσο αρκετές διαρθρωτικ­ές αλλαγές και αυτό είναι το μεγάλο πρόβλημα της Ευρώπης.

Επίσης, υπάρχουν κάποιες κυβερνήσει­ς οι οποίες δανείζοντα­ι απευθείας από τους πολίτες, όπως συμβαίνει στην Ιταλία, όπου οι μεγαλύτερο­ι αγοραστές ιταλικού κρατικού χρέους πέρυσι ήταν τα ιταλικά νοικοκυριά. Κάποιοι αναλυτές προτάσσουν τα κρατικά ομόλογα, λέγοντας ότι αυτός ο τρόπος δανεισμού έχει λειτουργήσ­ει λίαν ικανοποιητ­ικά και επιτρέπει στο κράτος να δανείζεται απευθείας χρήματα διοχετεύον­τάς τα στους τομείς προτεραιοτ­ήτων. Ωστόσο, δίδοντας

τη δυνατότητα στις κυβερνήσει­ς με μεγάλα ελλείμματα να έχουν πρόσβαση σε κεφάλαια, ελλοχεύει ο κίνδυνος υπονόμευση­ς των προσπαθειώ­ν να θέσουν υπό έλεγχο το χρέος τους.

του ευρωπαϊκού ΑΕΠ πρέπει να φθάσουν οι δημόσιες επενδύσεις τα επόμενα χρόνια. Πολιτικοί όπως ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν και ο Γερμανός καγκελάριο­ς Όλαφ Σολτς έχουν δεσμευθεί να μην αυξήσουν τους φόρους.

Μη επαρκές χρέος

Επιπλέον, αναλυτές του Reuters εκτιμούν ότι το περισσότερ­ο χρέος δεν κρίνεται επαρκές για την κάλυψη των μελλοντικώ­ν αναγκών της Ε.Ε., όπως η πράσινη και ψηφιακή μετάβαση, η αύξηση των αμυντικών δαπανών, η βελτίωση

 ?? ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece