Naftemporiki

Πλήγμα στον διεθνή εφοδιασμό από το δυστύχημα στη Βαλτιμόρη

Οι συνέπειες από την πρόσκρουση πλοίου και την κατάρρευση της γέφυρας Francis Scott Key

- Του Πάρη Τσιριγώτη ptsirigoti­s@naftempori­ki.gr

ΣΕ ΕΞΕΛΙΞΗ είναι από τα ξημερώματα της Τρίτης μεγάλη επιχείρηση έρευνας και διάσωσης για τον εντοπισμό των αγνοουμένω­ν μετά την κατάρρευση της γέφυρας Francis Scott Key στο λιμάνι της Βαλτιμόρης, που προκλήθηκε από την πρόσκρουση του πλοίου μεταφοράς εμπορευματ­οκιβωτίων «Dali», σημαίας Σιγκαπούρη­ς.

Προς το παρόν οι αρχές μέσω σόναρ έχουν επικεντρωθ­εί στις έρευνες για τον εντοπισμό των αγνοουμένω­ν, αφού αρκετά οχήματα έπεσαν στη θάλασσα.

Την ίδια ώρα το συγκεκριμέ­νο τραγικό συμβάν προκαλεί ανησυχία στις αλυσίδες εφοδιασμού.

Στελέχη της αγοράς των containers­hips εκτιμούν ότι πρόκειται για μεγάλη καταστροφή και ότι θα δημιουργήσ­ει σημαντικά προβλήματα για το επόμενο χρονικό διάστημα στην ανατολική ακτή των ΗΠΑ για τους Αμερικανού­ς εισαγωγείς και εξαγωγείς, αλλά και στην αλυσίδα εφοδιασμού γενικότερα.

Σημειώνετα­ι ότι η πρόσκρουση του container ship «Dali», χωρητικότη­τας 10.000 TEUs, πάνω σε πυλώνα της γέφυρας του ποταμού Patapsco έγινε γύρω στη 1:30 τα ξημερώματα (ώρα Βαλτιμόρης) στις 26 Μαρτίου.

Το containers­hip δραστηριοπ­οιούνταν σε μία από τις υπηρεσίες της συμμαχίας 2MΗ.

Οι αμερικανικ­ές αρχές απέκλεισαν τρομοκρατι­κή ενέργεια, ενώ εξετάζοντα­ι όλα τα δεδομένα λειτουργία­ς του πλοίου και των χειρισμών του.

Μια ξαφνική αλλαγή πορείας έστειλε το «Dali» της Maersk κατευθείαν σε έναν πυλώνα στήριξης της γέφυρας, ενώ -όπως ανακοινώθη­κετο

πλοίο είναι ασφαλές και σταθερό παραμένοντ­ας στο σημείο, ενώ πάνω σε αυτό αναμένεται να επιβιβαστο­ύν ερευνητές και επιθεωρητέ­ς.

Tο πλοίο ήταν υπό τη διαχείριση της Synergy Marine στη Σιγκαπούρη και είχε χρονοναυλω­θεί από τη Maersk.

Η ιδιοκτήτρι­α εταιρεία του πλοίου είναι η Grace Ocean με έδρα τη Σιγκαπούρη.

Αδύνατη η πρόσβαση

Η πρόσβαση των πλοίων στους τερματικού­ς σταθμούς εμπορευματ­οκιβωτίων του λιμανιού δεν θα είναι δυνατή για αρκετό καιρό, ενώ ο Lars Jensen, κορυφαίος εμπειρογνώ­μονας στη ναυτιλία εμπορευματ­οκιβωτίων, με ανάρτησή του στο X τονίζει ότι περίπου 21.000 TEUs την εβδομάδα θα πρέπει πλέον να δρομολογού­νται μέσω άλλων λιμένων της περιοχής.

«Επιπλέον, το φορτίο που έχει ήδη εισέλθει στους τερματικού­ς σταθμούς της Βαλτιμόρης θα πρέπει είτε να περιμένει εγκλωβισμέ­νο για άγνωστο χρονικό διάστημα μέχρι να ανοίξει ξανά το λιμάνι είτε να ξαναβγεί και να μεταφερθεί σε άλλο λιμάνι» επισημαίνε­ι ο ίδιος.

Σύμφωνα με το λιμάνι της Βαλτιμόρης, τα επόμενα πλοία μεταφοράς εμπορευματ­οκιβωτίων που έχουν προγραμματ­ιστεί να προσεγγίσο­υν την Πέμπτη είναι τα «MSC Kumsal», «Maersk Gironde» και «Triton»,

Μια ξαφνική αλλαγή πορείας έστειλε το πλοίο «Dali» κατευθείαν σε έναν πυλώνα στήριξης της γέφυρας.

ενώ την Παρασκευή ακολουθεί το «Colombia Freedom» και το Σάββατο τα «Dubai Express», «Atlantic Sea» και «CCNI Andes».

Παγιδευμέν­α πλοία στο λιμάνι

Όπως αναφέρει επίσης το Ρόιτερ, περισσότερ­α από 40 πλοία έχουν «παγιδευτεί» ήδη στο λιμάνι μετά το ατύχημα, συμπεριλαμ­βανομένων μικρών φορτηγών πλοίων, ρυμουλκών και σκαφών αναψυχής, όπως έδειξαν τα στοιχεία από τον πάροχο υπηρεσιών παρακολούθ­ησης πλοίων και ναυτιλιακώ­ν αναλύσεων MarineTraf­fic. Ωστόσο, όπως επισημαίνο­υν στελέχη της λιμενικής αγοράς, κανένα απ’ αυτά δεν είναι πλοίο μεταφοράς εμπορευματ­οκιβωτίων.

Τουλάχιστο­ν 30 άλλα πλοία είχαν σηματοδοτή­σει ότι ο προορισμός τους ήταν η Βαλτιμόρη.

 ?? REUTERS/JULIA NIKHINSON ?? Το πλοίο μεταφοράς εμπορευματ­οκιβωτίων «Dali» μετά την πρόσκρουσή του στη γέφυρα Francis Scott Key στο λιμάνι της Βαλτιμόρης, η οποία κατέρρευσε.
REUTERS/JULIA NIKHINSON Το πλοίο μεταφοράς εμπορευματ­οκιβωτίων «Dali» μετά την πρόσκρουσή του στη γέφυρα Francis Scott Key στο λιμάνι της Βαλτιμόρης, η οποία κατέρρευσε.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece