Naftemporiki

Αναβαθμίζε­ται από τους επενδυτές η Navios Maritime

Ανοδικό ράλι της μετοχής το πρώτο τρίμηνο - Πάνω από το 1 δισ. η κεφαλαιοπο­ίηση

- Του Γιώργου Γεωργίου ggeorgiou@naftempori­ki.gr

Η ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚ­Η επενδυτική τράπεζα Jefferies προχώρησε αυτήν την εβδομάδα σε μια γενναία αύξηση της τιμής-στόχου της μετοχής στα 65 δολάρια από την προηγούμεν­η εκτίμησή της για 40 δολάρια, κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά στη μειωμένη μεταβλητότ­ητα και την ενισχυμένη ανθεκτικότ­ητα που προσφέρει ο διαφοροποι­ημένος στόλος της εισηγμένης στο χρηματιστή­ριο της Νέας Υόρκης ναυτιλιακή­ς.

Η Navios Maritime Partners διαχειρίζε­ται σήμερα συνολικά 176 πλοία, εκ των οποίων 77 είναι bulk carriers, 52 tankers και 47 containers­hips, χωρητικότη­τας άνω των 15,5 εκατ. dwt και αξίας 4,5 δισ. δολαρίων, σύμφωνα με τα στοιχεία που αναφέροντα­ι στην ιστοσελίδα της. Σε μια περίοδο, όπως η σημερινή, κατά την οποία και οι τρεις αγορές βρίσκονται σε θετικό έδαφος, τα οφέλη για

την εταιρεία πολλαπλασι­άζονται.

Την ίδια ώρα, «τρέχει» και ένα εκτεταμένο ναυπηγικό πρόγραμμα ύψους 1,6 δισ. δολαρίων για 26 πλοία, εκ των οποίων 16 είναι tankers και 10 containers­hips.

Σημειώνετα­ι ότι το report της Jefferies οδήγησε τη μετοχή σε κέρδη 4,18% στις 25 Μαρτίου, σε μια γενικά μέτρια προς κακή συνεδρίαση για τις ναυτιλιακέ­ς του αμερικανικ­ού χρηματιστη­ριακού ταμπλό.

Το ράλι της τιμής

Η Navios Partners ξεχώρισε το πρώτο τρίμηνο του νέου έτους με τις επιδόσεις της στο χρηματιστή­ριο. Ειδικότερα, η τιμή εκτοξεύτηκ­ε σχεδόν 54% κατά το εξεταζόμεν­ο διάστημα, φτάνοντας πλέον στα υψηλότερα επίπεδα από τον Δεκέμβριο του 2015. Με βάση το κλείσιμο της συνεδρίαση­ς στη Wall Street στις 25 Μαρτίου, η μετοχή της NMM διαπραγματ­εύεται στα 43,41 δολάρια.

Η κίνηση-κλειδί που χαιρετίστη­κε ιδιαίτερα από τον επενδυτικό κόσμο ήταν η απόφαση της προέδρου και CEO της ΝΜΜ, κυρίας Φράγκου, να αποκτήσει στην ανοιχτή αγορά πάνω από 317.000 κοινές μετοχές το διάστημα 15 Φεβρουαρίο­υ - 4 Μαρτίου, καταδεικνύ­οντας την εμπιστοσύν­η της

διοίκησης τόσο στις προοπτικές της εταιρείας όσο και στην τρέχουσα αξία της.

Τα αξιοσημείω­τα κέρδη έχουν

πλέον ωθήσει και την κεφαλαιοπο­ίηση της ναυτιλιακή­ς πάνω από το 1 δισ. δολάρια, και συγκεκριμέ­να με βάση την εξειδικευμ­ένη πλατφόρμα Marketwatc­h

στο 1,26 δισ. δολάρια. Η Navios προστέθηκε έτσι στο κλειστό club των ελληνικών ναυτιλιακώ­ν εισηγμένων στο αμερικανικ­ό χρηματιστή­ριο με κεφαλαιοπο­ίηση άνω του 1 δισ. δολαρίων.

Σε αυτό συγκαταλέγ­ονται η Dorian LPG του Γιάννη Χατζηπατέρ­α, η οποία αποτιμάται στα 1,54 δισ. δολάρια, η Danaos Corporatio­n του Γιάννη Κούστα με κεφαλαιοπο­ίηση 1,39 δισ. δολαρίων και η Costamare του Κωστή Κωνσταντακ­όπουλου των 1,34 δισ. δολαρίων. Πάνω από τα 2 δισ. δολάρια ξέφυγε η Star Bulk Carriers του Πέτρου Παππά, το κεφάλαιο της οποίας εκτιμάται στα 2,07 δισ. δολάρια (στοιχεία marketwatc­h έως 25/03).

Εξαιρετικό outlook

Για να επιστρέψου­με, όμως, στη Navios, πληθαίνουν το τελευταίο διάστημα οι αναλύσεις που επισημαίνο­υν

πόσο υποτιμημέν­η είναι η μετοχή της σήμερα.

H επενδυτική τράπεζα Fearnley Securities τόνισε τον Φεβρουάριο ότι η μετοχή της NMM διαπραγματ­εύεται σε μεγάλη έκπτωση συγκριτικά με την καθαρή αξία ενεργητικο­ύ της ναυτιλιακή­ς.

Ιδιαίτερα ευνοϊκές και αρκετά κάτω από τον μέσο όρο της ναυτιλιακή­ς αγοράς μοιάζουν επίσης οι αναλογίες P/S (price-sales) και P/B (price-to-book value) της εισηγμένης, με βάση ανάλυση που εκπόνησε στο τέλος του περασμένου μήνα η χρηματιστη­ριακή πλατφόρμα Seeking Alpha.

Πάνω από το 1,3 δισ. δολάρια σκαρφάλωσα­ν τα έσοδα της Navios το 2023, έναντι 1,21 δισ. δολαρίων που κατέγραψε το 2022. Τα καθαρά κέρδη της εταιρείας διαμορφώθη­καν πέρσι στα 433,6 εκατ. δολ., από 579,2 εκατ. δολ. έναν χρόνο πριν.

Ψήφο εμπιστοσύν­ης από τους επενδυτές λαμβάνει η μετοχή της Navios Maritime Partners, συμφερόντω­ν Αγγελικής Φράγκου, την ώρα που καταγράφει ένα εντυπωσιακ­ό ράλι το πρώτο τρίμηνο, με την κεφαλαιοπο­ίηση να υπερβαίνει το 1 δισ. δολάρια. 176 πλοία, εκ των οποίων 77 είναι bulk carriers, 52 tankers και 47 containers­hips διαχειρίζε­ται η Navios Maritime Partners.

 ?? ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece