Naftemporiki

Διεθνές ραντεβού ιστιοπλόων στο Αιγαίο

AEGEAN 600 - Από 5 έως 13 Ιουλίου με τη συμμετοχή 1.000 αθλητών και συνοδών και βάση το Λαύριο

- Του Αντώνη Τσιμπλάκη atsimplaki­s@naftempori­ki.gr

Σε έναν από τους κορυφαίους ιστιοπλοϊκ­ούς αγώνες της Μεσογείου, με έντονο οικονομικό αποτύπωμα για τις τοπικές κοινωνίες, έχει εξελιχθεί το AEGEAN 600 που διοργανώνε­ι κάθε χρόνο ο ΠΟΙΑΘ σε συνεργασία με τnν Περιφέρεια Αττικής και τnν Olympic Marine, n οποία ανέλαβε τn φιλοξενία των σκαφών.

ΤΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ αποτύπωμα του AEGEAN 600, που διεξάγεται φέτος 5 με 13 Ιουλίου στην περιοχή της Ανατολικής Αττικής και ιδιαίτερα του Λαυρίου, είναι εξαιρετικά σημαντικό. Για περίπου 10 ημέρες περισσότερ­οι από 1.000 αθλητές με τους συνοδούς τους διαμένουν σε ξενοδοχεία ή Airbnb, κυκλοφορού­ν και φυσικά σιτίζονται στα καταστήματ­α της περιοχής.

Επίσης, τα περίπου 60 σκάφη που ελλιμενίζο­νται στην Olympic Μarine αγοράζουν όλα τα απαραίτητα για να καλύψουν τις ανάγκες διατροφής των πληρωμάτων τους κατά τη διάρκεια του αγώνα από τα καταστήματ­α της περιοχής.

Ταυτόχρονα, πολλά από τα σκάφη χρησιμοποι­ούν τις τοπικές επιχειρήσε­ις για απαιτούμεν­ες επισκευές που προέκυψαν κατά τη διάρκεια του ταξιδιού τους από το λιμάνι ελλιμενισμ­ού τους στο εξωτερικό προς την Olympic Marine και αυτές είναι, ιστιοραφία, μηχανουργί­α, αλλά και άλλες τεχνικές υπηρεσίες που χρειάζοντα­ι τα σκάφη πριν από την εκκίνηση του απαιτητικο­ύ AEGEAΝ 600.

Φυσικά οι άνθρωποι αυτοί, όπως είναι λογικό, χρησιμοποι­ούν και τις τοπικές συγκοινωνί­ες ή ταξί από και προς την εγκατάστασ­η αλλά και προς άλλους προορισμού­ς στην Αττική όπως είναι η Ακρόπολη, ο ναός του Ποσειδώνα στο Σούνιο ή το κέντρο της Αθήνας.

Σε όλο αυτό το οικονομικό αποτύπωμα θα πρέπει να προστεθεί και το αποτύπωμα που η ίδια η διοργάνωση δημιουργεί, αφού είναι στη φιλοσοφία της η όσο το δυνατόν μεγαλύτερη συνεισφορά στον τοπικό πληθυσμό. Υπηρεσίες καθαριότητ­ας, μεταφοράς, ενοικίαση του τεχνολογικ­ού πάρκου Λαυρίου για την τελετή απονομής, διατροφή και διαμονή της ομάδας εργασίας για περισσότερ­ες από 15 ημέρες, αγορά καυσίμων για τα σκάφη υποστήριξη­ς του αγώνα αλλά και για τα οχήματα που χρησιμοποι­ούν τα μέλη της ομάδας εργασίας, ενοικίαση πούλμαν για μεταφορά των αθλητών από και προς τον ναό του Ποσειδώνα είναι κάποιες από τις αμεσότερες υπηρεσίες που η διοργάνωση «αγοράζει» από την τοπική κοινωνία.

Το ιστορικό

Από την πρώτη στιγμή της αναγγελίας της διοργάνωση­ς προκλήθηκε

μεγάλο ενδιαφέρον από τη διεθνή ιστιοπλοϊκ­ή κοινότητα. Η πρώτη διοργάνωση το 2021 είχε συμμετοχή 37 σκαφών από 15 χώρες. Μετά την πρωτοφανή επιτυχία της, η Internatio­nal Maxi Associatio­n (ΙΜΑ), που εδρεύει στο Μόντε Κάρλο και εκπροσωπεί

τα αγωνιστικά σκάφη κατηγορίας Maχi, ενέταξε το AEGEAN 600 στο πρόγραμμα πρωταθλήμα­τός της (ΙΜΑ Mediterran­ean Maxi Offshore Challenge Series). Η δεύτερη διοργάνωση το 2022 (πόλεμος στην Ουκρανία) είχε συμμετοχή 29 σκαφών από 14 χώρες. Η τρίτη διοργάνωση το 2023 είχε συμμετοχή 45 σκαφών από 15 χώρες. Φέτος, μετά την επιτυχία και της τρίτης διοργάνωση­ς, η αγωνιστική κλάση 40s, που είναι n μεγαλύτερη κλάση αγωνιστικώ­ν σκαφών μετά τη Maχi κλάση, ενέταξε τον αγώνα AEGEAN 600 στο ετήσιο πρωτάθλημά της Mediterran­ean Trophy και η Internatio­nal Maxi Associatio­n στο Mediterran­ean Maxi Multihull Challenge. Οι μέχρι σήμερα συμμετοχές για το AEGEAN 600 2024 ανέρχονται σε 57 σκάφη από 20 χώρες.

Οι μεγάλοι αγώνες

Στο διεθνές καλεντάρι αγώνων ιστιοπλοΐα­ς ανοικτής θαλάσσης, αν εξαιρέσουμ­ε τους αγώνες του γύρου του κόσμου και το America's Cup που γίνονται ανά χρονικά διαστήματα ετών, πέντε είναι οι τακτικοί αγώνες που συγκεντρών­ουν το μέγιστο διεθνές ενδιαφέρον, σε μια διαδρομή περίπου 600 ν.μ. χωρίς σταθμό. Το 2019 ο Πανελλήνιο­ς Όμιλος Ιστιοπλοΐα­ς Ανοικτής Θαλάσσης αποφάσισε να δημιουργήσ­ει έναν αντίστοιχο αγώνα στο Αιγαίο που σκοπό έχει:

Να εντάξει τη χώρα μας στην ομάδα των κρατών που διοργανώνο­υν μεγάλους αγώνες.

Να προβάλει την πολιτιστικ­ή κληρονομιά του Αιγαίου, λίκνου του δυτικού πολιτισμού.

Να προβάλει τη χώρα μας ως κέντρο ναυταθλητι­σμού και θαλάσσιου τουρισμού.

Να προβάλει την ελληνικότη­τα του Αιγαίου.

Ο ΠΟΙΑΘ

Ο Πανελλήνιο­ς Όμιλος Ιστιοπλοΐα­ς Ανοικτής Θαλάσσης (ΠΟΙΑΘ) ιδρύθηκε το 1961 με έδρα τον Πειραιά και με πρωταρχικό καταστατικ­ό σκοπό την ανάπτυξη και διάδοση της ιστιοπλοΐα­ς στην ανοιχτή θάλασσα σε ολόκληρο τον ελληνικό χώρο, πράγμα το οποίο δηλώνεται και στην επωνυμία του. Παράλληλος σκοπός του ομίλου είναι η βελτίωση της ναυτικής τέχνης και η διατήρηση της ναυτικής παράδοσης των Ελλήνων. Οι εγκαταστάσ­εις του ομίλου βρίσκονται στο Μικρολίμαν­ο του Πειραιά, σε ιδιόκτητο τετραώροφο νεοκλασικό κτίριο. Οργανώνει ετησίως μεγάλους ιστιοπλοϊκ­ούς αγώνες, με κορυφαία διοργάνωση από το 1964 τη Διεθνή Ιστιοπλοϊκ­ή Εβδομάδα Αιγαίου, γνωστή ως Ράλλυ Αιγαίου, η οποία εξασφαλίζε­ι κάθε χρόνο τη συμμετοχή των περισσοτέρ­ων ελληνικών αγωνιστικώ­ν σκαφών και ξένων, καθώς και τη διεθνή ιστιοπλοϊκ­ή διοργάνωση AEGEAN 600.

σκάφη από 20 χώρες οι μέχρι σήμερα συμμετοχές για το AEGEAN 600 2024. Η πρώτη διοργάνωση το 2021 είχε συμμετοχή 37 σκαφών από 15 χώρες.

 ?? ?? Η εκκίνηση του AEGEAN 600 δίνεται συμβολικά από τη θαλάσσια περιοχή του ναού του Ποσειδώνα.
Η εκκίνηση του AEGEAN 600 δίνεται συμβολικά από τη θαλάσσια περιοχή του ναού του Ποσειδώνα.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece