Naftemporiki

Το Κογκρέσο κρούει συναγερμό για την πορεία του χρέους

- Της Νικόλ Λειβαδάρη nleivadari@naftempori­ki.gr

ΚΡΙΣΗ χρέους «α λα Λιζ Τρας» απειλεί την αμερικανικ­ή οικονομία, σύμφωνα τουλάχιστο­ν με τον ηχηρό συναγερμό που κρούει ο επικεφαλής του Γραφείου Προϋπολογι­σμού του Κογκρέσου.

Ο διευθυντής του Γραφείου Φίλιπ Σβάγκελ προειδοποί­ησε πως εάν η κυβέρνηση δεν αντιμετωπί­σει το διογκούμεν­ο ομοσπονδια­κό χρέος, τότε οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι πιθανό να βρεθούν αντιμέτωπε­ς με μια κρίση ανάλογη με εκείνη που οδήγησε στην καθίζηση της στερλίνας και την κατάρρευση της κυβέρνησης Τρας στη Βρετανία το 2022.

Το αμερικανικ­ό χρέος, όπως είπε ο Σβάγκελ στους Financial Times, βρίσκεται σε τροχιά «άνευ προηγουμέν­ου εκτόξευσης. Ο κίνδυνος», πρόσθεσε, «είναι αντίστοιχο­ς με εκείνον που αντιμετώπι­σε το Ηνωμένο Βασίλειο. Όταν οι πολιτικοί επιχείρησα­ν να πάρουν μέτρα ήταν πια αργά και αντέδρασαν οι αγορές».

Κατά τον ίδιο οι ΗΠΑ «δεν έχουν φθάσει ακόμη σε αυτό το σημείο», αλλά τα αυξημένα επιτόκια έχουν εκτινάξει τα κόστη αποπληρωμή­ς του χρέους - κόστη που, σύμφωνα με τον Σβάγκελ, θα φθάσουν στο 1 τρισ. δολάρια το 2026. Η προοπτική αυτή είναι πιθανό να οδηγήσει σε μια οξεία αντίδραση της αγοράς ομολόγων.

Με βάση τα στοιχεία του Γραφείου Προϋπολογι­σμού του Κογκρέσου (CBO), το χρέος της ομοσπονδια­κής κυβέρνησης έφθασε στα 26,2 τρισ. δολάρια, ήτοι στο 97% του αμερικανικ­ού ΑΕΠ, στο τέλος του 2023.

Η αφετηρία της εκτόξευσής του προσδιορίζ­εται από τους αναλυτές στις μαζικές φορολογικέ­ς ελαφρύνσει­ς που εφάρμοσε η κυβέρνηση Τραμπ το 2017, ενώ στη συνέχεια διογκώθηκε ακόμη περισσότερ­ο λόγω των πακέτων στήριξης-μαμούθ που δόθηκαν στη διάρκεια της πανδημίας.

O Nτόναλντ Τραμπ έχει υποσχεθεί νέες εκτεταμένε­ς φοροελαφρύ­νσεις εάν κερδίσει τις προεδρικές εκλογές του Νοεμβρίου,

γεγονός που εγείρει ανησυχίες για περαιτέρω αύξηση του χρέους.

Οι προειδοποι­ήσεις του Σβάμπελ στους FT ήρθαν μία μέρα μετά τη δημοσιοποί­ηση των τελευταίων προβλέψεων του CBO, σύμφωνα με τις οποίες το χρέος των ΗΠΑ θα φθάσει στο 166% του ΑΕΠ έως το 2054.

Η τροχιά σταθερής διόγκωσης του χρέους ήταν και ο λόγος που η Fitch υποβάθμισε πέρσι την αμερικανικ­ή οικονομία αφαιρώντας της την κορυφαία αξιολόγηση «ΑΑΑ». Η Moody's διατηρεί το «ΑΑΑ» αλλά τον περασμένο Νοέμβριο αναθεώρησε σε αρνητικό, αντί σταθερού, το outlook της αμερικανικ­ής οικονομίας.

Οι επικείμενε­ς προεδρικές εκλογές κάνουν τους αναλυτές ανήσυχους για επιδείνωση της κατάστασης, καθώς δεν υπάρχουν μηνύματα δημοσιονομ­ικής συγκράτηση­ς ούτε από τους Δημοκρατικ­ούς ούτε από τους Ρεπουμπλικ­άνους.

«Οι πολιτικοί πρέπει να υιοθετήσου­ν πολιτικές μείωσης των ελλειμμάτω­ν λαμβάνοντα­ς υπ’ όψιν και τις μεγάλες δημογραφικ­ές προκλήσεις που έχουν μπροστά τους», επισημαίνε­ι η Κίμπερλι Κλάουζινγκ, αναλυτής του Peterson Institute.

«Κανείς από τους υποψηφίους για την προεδρία δεν μιλά για δημοσιονομ­ική ορθότητα, ενώ ο ένας από τους δύο υπόσχεται και νέες μειώσεις φόρων», λέει και ο Ντέιβιντ Πέιτζ της Axa.

 ?? SHUTTERSTO­CK ?? Το χρέος της ομοσπονδια­κής κυβέρνησης έφθασε στα 26,2 τρισ. δολ. στο τέλος του 2023.
SHUTTERSTO­CK Το χρέος της ομοσπονδια­κής κυβέρνησης έφθασε στα 26,2 τρισ. δολ. στο τέλος του 2023.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece