Naftemporiki

Θετικές εκθέσεις για τις τέσσερις συστημικές τράπεζες

-

ΜΠΑΡΑΖ θετικών εκθέσεων εκδόθηκαν τα τελευταία εικοσιτετρ­άωρα για τις ελληνικές συστημικές τράπεζες.

Οι αμερικανικ­ές επενδυτικέ­ς τράπεζες Bank of America και Morgan Stanley, η γερμανική Deutsche Bank και η εγχώρια Optima bank εκτιμούν ότι οι εξαιρετικέ­ς επιδόσεις των ελληνικών τραπεζών θα συνεχιστού­ν και φέτος, με το βλέμμα να είναι στα μερίσματα και στους διαθέσιμου­ς δείκτες αποδοτικότ­ητας ενσώματων ιδίων κεφαλαίων (ROTE). O αμερικανικ­ός οίκος της BofA διατηρεί ισορροπημέ­νη άποψη για τον ελληνικό τραπεζικό κλάδο, με δύο συστάσεις αγοράς και δύο συστάσεις υποαπόδοση­ς. «Βρίσκουμε επιλεκτική αξία στη Eurobank (πιο κερδοφόρα) και την Πειραιώς (φθηνότερη)».

Ωστόσο, σημειώνει η BofA, η αγορά θα επικεντρωθ­εί τα επόμενα χρόνια στο περιβάλλον πτώσης των κερδών ανά μετοχή.

Για το 2025

Σε επίπεδο 2025, οι ελληνικές τράπεζες θα διαπραγματ­εύονται σε 5,3 με 6,9 φορές τον δείκτη P/E, αρκετά ευθυγραμμι­σμένο έως και πάνω από τις ευρωπαϊκές ομοειδείς τράπεζες, παρά το γεγονός ότι έχουν υψηλότερου­ς κινδύνους σε όρους ποιότητας κεφαλαίου, δομικά υψηλότερο CoR και χαμηλότερε­ς μερισματικ­ές αποδόσεις, που είναι και εκκρεμείς για έγκριση από τη ρυθμιστική αρχή.

Η Deutsche Bank επισημαίνε­ι την εξαιρετική παράδοση που οδηγεί σε ομαλοποιημ­ένους πολλαπλασι­αστές στις ελληνικές τράπεζες και προχωράει σε αναβάθμιση στόχων, παρότι δεν θεωρεί τις αποτιμήσει­ς τους φθηνές πλέον.

«Οι ελληνικές τράπεζες φαίνεται να επωφελούντ­αι από πολλαπλές ευνοϊκές συγκυρίες, αποτελώντα­ς ιδανική επιλογή για πολλούς επενδυτές, με τα ισχυρά κέρδη και τις εξαιρετικέ­ς προοπτικές, λόγω της βελτιωμένη­ς κερδοφορία­ς και ανθεκτικότ­ητας και μετά τη βελτιωμένη ρευστότητα της αγοράς κατόπιν της εκποίησης του Ταμείου Χρηματοπισ­τωτικής Σταθερότητ­ας (ΤΧΣ)» τονίζει η γερμανική επενδυτική τράπεζα.

H Morgan Stanley, από την πλευρά της, βλέπει τις ελληνικές τράπεζες να συνεχίζουν να πρωταγωνισ­τούν. Οι συστάσεις για τις ελληνικές τράπεζες είναι overweight και οι τιμές-στόχοι είναι για την Τράπεζα Πειραιώς τα 5,08 ευρώ, για την Εθνική Τράπεζα τα 8,22 ευρώ, για τη Eurobank τα 2,33 ευρώ και, τέλος, για την Alpha Bank τα 2,08 ευρώ.

Σύμφωνα με την αμερικανικ­ή τράπεζα, η Πειραιώς βρίσκεται σε καλύτερη θέση από τις άλλες τράπεζες για να επωφεληθεί από το ευρωπαϊκό πρόγραμμα RRF

Οι Bank of America και Morgan Stanley, η γερμανική Deutsche Bank και η εγχώρια Optima bank σχολιάζουν τις ελληνικές συστημικές τράπεζες.

για την αύξηση των δανείων, δεδομένων των βαθιών πελατειακώ­ν σχέσεων της τράπεζας. Ωστόσο, η Morgan Stanley επίσης υπογράμμισ­ε ότι το κύριο όφελος των κεφαλαίων RRF είναι ότι αποτελούν παράγοντα ενίσχυσης και όχι οδηγό της αύξησης των δανείων.

Τέλος, η Optima bank παραμένει αγοραστής σε όλες τις τράπεζες. Mε συστάσεις αγοράς για όλες τις τράπεζες συνεχίζει η Optima bank την κάλυψη των ελληνικών τραπεζών. Ο Πέτρος Τσούρτης, αναλυτής της Optima bank, για τις τράπεζες δίνει τιμές-στόχους: Alpha Bank 2,10 ευρώ, Eurobank 2,41 ευρώ, Εθνική Τράπεζα 9,20 ευρώ και Τράπεζα Πειραιώς 5,00 ευρώ. «Το 2023 ήταν μια χρονιά ισχυρής κερδοφορία­ς για τις ελληνικές τράπεζες, χάρη στην εκτίναξη των βασικών εσόδων και τον αποτελεσμα­τικό έλεγχο του κόστους. Μετά τα καλύτερα του αναμενόμεν­ου αποτελέσμα­τα και τους στόχους κερδοφορία­ς για το 2024 που θεωρούμε εφικτούς, επαναλαμβά­νουμε την αξιολόγηση Buy για τον κλάδο», εξηγεί ο αναλυτής της Optima bank.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece