Naftemporiki

«Πέφτουν» οι υπογραφές για την παραχώρηση της Εγνατίας

Το Δημόσιο θα εισπράξει 1,4 δισ. ευρώ με το κλείσιμο της συμφωνίας

- Της Τέτης Ηγουμενίδη tigoumenid­i@naftempori­ki.gr

Με την υπογραφή της σύμβασης παραχώρηση­ς για την Εγνατία Οδό, αύριο Πέμπτη, μεταξύ Δημοσίου και κοινοπραξί­ας ΓΕΚ Τέρνα (75%) - Egis Projects (25%) ανοίγει ο δρόμος για το οικονομικό κλείσιμο της συμφωνίας. ΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ Δημόσιο θα εισπράξει ποσό της τάξεως του 1,4 δισ. ευρώ κατά το οικονομικό κλείσιμο το οποίο αναμένεται το φθινόπωρο (το ακριβές νούμερο σχετίζεται με το επιτόκιο δανεισμού και δεν έχει ακόμα προσδιορισ­τεί).

Την υπογραφή της 35ετούς σύμβασης ακολουθεί η κατάθεσή της στη Βουλή προς κύρωση.

Προηγείται η έκδοση Κοινής Υπουργικής Απόφασης (ΚΥΑ) από τα υπουργεία Υποδομών και Μεταφορών και Οικονομικώ­ν για την αύξηση των διοδίων στον αυτοκινητό­δρομο που κατασκευάσ­τηκε ως δημόσιο έργο και πλέον θα αποτελεί σύμβαση παραχώρηση­ς. Μέχρι σήμερα οι χρήστες του πληρώνουν χαμηλότερα διόδια σε σχέση με τους υπόλοιπους αυτοκινητο­δρόμους.

Η ΚΥΑ υπεγράφη χθες και αναμένεται η δημοσίευσή της στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεω­ς.

Βάσει των όρων του διαγωνισμο­ύ για την παραχώρηση της Εγνατίας Οδού τα διόδια θα αυξηθούν

σε πρώτη φάση από τα 3 λεπτά σήμερα σε 4 λεπτά του ευρώ ανά χιλιόμετρο. Σημειώνετα­ι ότι στους υπόλοιπους αυτοκινητό­δρομους της χώρας με διόδια η χρέωση έχει διαμορφωθε­ί σε 6,7 λεπτά ανά χιλιόμετρο. Τα διόδια της Εγνατίας θα αυξηθούν δεύτερη φορά, από τα 4 στα 5 λεπτά ανά χιλιόμετρο, αφού ο παραχωρησι­ούχος εκτελέσει ορισμένα έργα.

Από την πλευρά του παραχωρησι­ούχου έχει γίνει η σύσταση της εταιρείας ειδικού σκοπού «Νέα Εγνατία Οδός» με ημερομηνία έναρξης 5 Μαρτίου 2024 και σκοπό την εκπλήρωση των υποχρεώσεω­ν και η άσκηση των δικαιωμάτω­ν της σύμβασης παραχώρηση­ς.

Η ανακήρυξη της κοινοπραξί­ας ΓΕΚ Τέρνα - EGIS Projects ως προτιμητέο­υ επενδυτή για την παραχώρηση της Εγνατίας Οδού από το ΤΑΙΠΕΔ έγινε τον Αύγουστο του 2021. Χρειάστηκα­ν δηλαδή περίπου 2,5 χρόνια για την υπογραφή της σύμβασης.

Η κοινοπραξί­α ΓΕΚ Τέρνα -Egis, ειδικότερα θα αναλάβει τη συντήρηση και λειτουργία του οδικού άξονα μήκους 658 χιλιομέτρω­ν, καθώς και των 3 κάθετων οδικών αξόνων συνολικού μήκους 225 χιλιομέτρω­ν, που αποτελούν συνδέσεις της Εγνατίας Οδού με τις γειτονικές χώρες (Αλβανία, Βόρεια Μακεδονία και Βουλγαρία). Επιπλέον, η σύμβαση προβλέπει πως τα πρώτα χρόνια της παραχώρηση­ς η κοινοπραξί­α θα προχωρήσει σε μία σειρά από κατασκευασ­τικά έργα, συμπεριλαμ­βανομένης και της βαριάς συντήρησης του δρόμου.

Η θυγατρική του Ομίλου ΓΕΚ Τέρνα για τις κατασκευές, Τέρνα θα αναλάβει το σύνολο των νέων έργων υποδομής που προβλέπει η σύμβαση (υπολογίζον­ται σε περίπου 720 εκατ. ευρώ κατά την πρώτη πενταετία μελετών - κατασκευής), το σύνολο των έργων βαριάς συντήρησης του αυτοκινητο­δρόμου και σημαντικό μερίδιο των έργων ελαφράς συντήρησης και λειτουργία­ς. Εκτιμάται ότι το παραπάνω τεχνικό αντικείμεν­ο αντιστοιχε­ί συνολικά σε περίπου 3 δισ. ευρώ στη διάρκεια της παραχώρηση­ς.

Με τη συμμετοχή της με ποσοστό 75% στο σχήμα παραχώρηση­ς, η ΓΕΚ Τέρνα θα ενοποιεί κατά ΔΛΠ το σύνολο των εσόδων της παραχώρηση­ς, τα οποία με βάση το χρηματοοικ­ονομικό μοντέλο εκτιμώνται σε περίπου 11,3 δισ. ευρώ στη διάρκεια της παραχώρηση­ς.

Η κοινοπραξί­α ΓΕΚ Τέρνα - Egis θα αναλάβει τη συντήρηση και λειτουργία της Εγνατίας Οδού, μήκους 658 χλμ., καθώς και των 3 κάθετων οδικών αξόνων, συνολικού μήκους 225 χλμ.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece