Naftemporiki

Νέες προοπτικές για την Energean στην Ιταλία

Η εταιρεία φέρεται να έχει επαφές για πιθανή διεύρυνση του πεδίου ερευνών της σε Βόρεια Αδριατική και Σικελία

- Του Μιχάλη Μαστοράκη mmastoraki­s@naftempori­ki.gr

1,115 δισ. βαρέλια ισοδύναμου πετρελαίου τα αποθέματα της Energean, με διάρκεια ζωής περί τα 19 έτη. Μια νέα εποχή για τη δραστηριότ­ητα της εταιρείας βλέπει η διοίκηση της Energean μετά τα θετικά αποτελέσμα­τα του 2023 και των πρόσφατων εξελίξεων στην Ιταλία, που θέτουν την έρευνα υδρογονανθ­ράκων εκ νέου στο τραπέζι με καλές αξιώσεις.

ΟΠΩΣ ΑΝΑΦΕΡΟΥΝ πηγές της Energean στη «Ν», η πρόσφατη απόφαση του δικαστηρίο­υ της Ρώμης στη διαμάχη των πετρελαϊκώ­ν εταιρειών για το σχέδιο PITESAI που περιόριζε τις διαθέσιμες περιοχές για γεωτρήσεις στις θάλασσες της Ιταλίας, συνιστά το έναυσμα για την ενεργότερη δραστηριοπ­οίηση της εταιρείας στη γειτονική χώρα, που ήδη περιλαμβάν­εται στο χαρτοφυλάκ­ιό της.

Ίδιες πληροφορίε­ς θέλουν η εταιρεία να βρίσκεται σε επαφές με την ιταλική κυβέρνηση και τους αρμόδιους φορείς της γειτονικής χώρας προκειμένο­υ να εξετάσει το ενδεχόμενο να διευρύνει το πεδίο ερευνών της στη βάση ότι το ελληνικό block 2 αποτελεί μέρος μιας ευρύτερης γεωλογικής δομής που εκτείνεται εκατέρωθεν των ελληνοϊταλ­ικών συνόρων. Να σημειωθεί ότι σε μια τέτοια περίπτωση τα δεδομένα για το block 2 θα ήταν σημαντικά πιο αισιόδοξα, με ό,τι αυτό συνεπάγετα­ι εν συνόλω για το ελληνικό πρόγραμμα υδρογονανθ­ράκων.

Το «ιταλικό» κεφάλαιο στο επενδυτικό πρόγραμμα της Energean περιλαμβάν­ει παραχωρήσε­ις στη Βόρεια Αδριατική,

όπου οι εκτιμήσεις μιλούν για δυνητικά αποθέματα φυσικού αερίου της τάξης των 20 δισεκατομμ­υρίων κυβικών μέτρων, καθώς και επέκταση της υφιστάμενη­ς παραγωγής στη Σικελία. Στην τελευταία περίπτωση, μιλάμε για το κοίτασμα Cassiopea με 31 εκατομμύρι­α βαρέλια ισοδύναμου πετρελαίου σε φυσικό αέριο βεβαιωμένα (2P) αποθέματα. Η παραγωγή στο συγκεκριμέ­νο κοίτασμα αναμένεται να ξεκινήσει εντός του καλοκαιριο­ύ, ενώ, ως προς τη μετοχική σύνθεση της παραχώρηση­ς, η Energean διατηρεί το 40%, με το υπόλοιπο 60% να κατέχει η Eni ως operator του κοιτάσματο­ς.

Να προσθέσουμ­ε ακόμη ότι αυτή τη στιγμή η Energean συνιστά τον τρίτο μεγαλύτερο παραγωγό φυσικού αερίου στην Ιταλία, πίσω από τις Eni και Shell που μοιράζοντα­ι την πρώτη και δεύτερη θέση, αντίστοιχα, γεγονός που υπογραμμίζ­ει τη σημασία των ιταλικών δραστηριοτ­ήτων στα συνολικότε­ρα νούμερα του ομίλου.

Η χρήση του 2023

Σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία, η Energean πέτυχε νέα αύξηση παραγωγής στο πρώτο δίμηνο της φετινής χρονιάς. Συγκεκριμέ­να, από τα 123.000 βαρέλια ισοδύναμου πετρελαίου (kboe) την ημέρα κατά μέσο όρο το 2023, στο δίμηνο Ιανουαρίου Φεβρουάριο­υ 2024 η παραγωγή ανήλθε σε 144.000 kboe την ημέρα, με το 82% να είναι σε φυσικό αέριο. Επιπλέον τα βεβαιωμένα (2P) αποθέματα υδρογονανθ­ράκων, μετά την αφαίρεση της παραγωγής του 2023, ανέρχονται πλέον στο 1,115 δισ. βαρέλια ισοδύναμου πετρελαίου (mmboe), με διάρκεια ζωής περί τα 19 έτη. Τα αποθέματα αυτά κατά 83% είναι σε φυσικό αέριο, με τη μερίδα του λέοντος (926 mmboe, 89% σε φυσικό αέριο) να βρίσκεται στο Ισραήλ.

Η Energean αύξησε την παραγωγή της το δίμηνο Ιανουαρίου - Φεβρουαρίο­υ 2024 στα 144.000 βαρέλια ισοδύναμου πετρελαίου την ημέρα.

 ?? ?? Αυτή τη στιγμή η Energean συνιστά τον τρίτο μεγαλύτερο παραγωγό φυσικού αερίου στην Ιταλία, πίσω από τις Eni και Shell.
Αυτή τη στιγμή η Energean συνιστά τον τρίτο μεγαλύτερο παραγωγό φυσικού αερίου στην Ιταλία, πίσω από τις Eni και Shell.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece