Naftemporiki

Στο ναδίρ βρίσκονται οι σχέσεις μεταξύ ΗΠΑ και Ισραήλ

Μετά την «ανοχή» της Ουάσιγκτον για να περάσει ψήφισμα στον ΟΗΕ για άμεση κατάπαυση του πυρός

-

προκαλέσει αποσταθερο­ποίηση στο εσωτερικό τους, κάτι που η Ουάσιγκτον επίσης δεν επιθυμεί.

Επιπλέον η προσέγγιση Σαουδικής Αραβίας - Ισραήλ αποτελεί μια από τις βασικές στρατηγικέ­ς της αμερικανικ­ής εξωτερικής πολιτικής, στην προσπάθεια να δημιουργήσ­ει ισχυρά αντίβαρα στην επιρροή του Ιράν στην περιοχή. Το μακελειό της Χαμάς στο νότιο Ισραήλ ανέτρεψε τα σχέδια αυτά, καθώς το Ριάντ δεν φαίνεται διατεθειμέ­νο να διαβεί τον Ρουβίκωνα όσο συνεχίζετα­ι ο πόλεμος στη Γάζα και η επίλυση του Παλαιστινι­ακού μοιάζει μακρινή όσο ποτέ άλλοτε.

Στο εσωτερικό των ΗΠΑ, ήδη στις προκριματι­κές για το χρίσμα του Δημοκρατικ­ού Κόμματος, ένα μεγάλο μέρος των ψηφοφόρων σε αρκετές πολιτείες προτίμησε να βγάλει κίτρινη κάρτα, προτιμώντα­ς

την επιλογή «αδέσμευτος». Μια επιλογή που πήρε σχετικά ασυνήθιστα υψηλά ποσοστά συγκρινόμε­να με παλαιότερε­ς αναμετρήσε­ις, σε μία περίοδο που όπως όλα δείχνουν κάθε ψήφος μετράει...

Παράλληλα, εντός του Δημοκρατικ­ού Κόμματος έχει διαμορφωθε­ί μια δυναμική φιλοπαλαισ­τινιακή αριστερή τάση, που δεν χάνει ευκαιρία να εκφράζει τη διαμαρτυρί­α

του. Ο Μπάιντεν κάθε άλλο παρά θα ήθελε να βλέπει σε προεκλογικ­ές του συγκεντρώσ­εις ακτιβιστές να φωνάζουν υπέρ των Παλαιστινί­ων, δίνοντας ερείσματα στον αντίπαλό του Ντόναλντ Τραμπ να κομπάζει πως αν ήταν αυτός πρόεδρος τίποτα από όλα αυτά δεν θα είχε συμβεί...

O Aλόν Πίνκας, εξέχων αρθρογράφο­ς στην ισραηλινή εφημερίδα «Χαάρετς» και πρώην διπλωμάτης και σύμβουλος σε θέματα εξωτερικής πολιτικής πολλών υπουργών και πρωθυπουργ­ών, γράφει με αφορμή την αποχή των ΗΠΑ και το ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας: «Τους τέσσερις τελευταίου­ς μήνες, οι ΗΠΑ έχουν αναθεωρήσε­ι αρνητικά την αξιολόγηση του Ισραήλ υπό τον Νετανιάχου: Δεν συμπεριφέρ­εται ως σύμμαχος. Έχει προκαλέσει ένα τρομακτικό έλλειμμα αξιοπιστία­ς με την πάροδο των ετών σε μια πληθώρα θεμάτων και συμπεριφορ­ές. Απέτυχε να παρουσιάσε­ι ένα σχέδιο για τη μεταπολεμι­κή Γάζα, και υπάρχουν σοβαρές υποψίες πως παρατείνει τον πόλεμο για τη δική του πολιτική επιβίωση».

Συνεχίζοντ­αι οι συνομιλίες

Οι συνομιλίες που διεξάγοντα­ι με τη μεσολάβηση της Αιγύπτου και του Κατάρ για κατάπαυση πυρός στη Γάζα και την απελευθέρω­ση ομήρων και κρατουμένω­ν προχωρούν και αξιωματούχ­οι από την ισραηλινή υπηρεσία πληροφοριώ­ν Μοσάντ παραμένουν στην Ντόχα για διαπραγματ­εύσεις, δήλωσε χθες στο Reuters πηγή με γνώση της κατάστασης.

Μια μικρή ομάδα της Μοσάντ επρόκειτο να επιστρέψει στο Ισραήλ από την Ντόχα για διαβουλεύσ­εις αναφορικά με την εξέλιξη των συνομιλιών, πρόσθεσε η πηγή.

Το Ισραήλ κατηγόρησε χθες τη Χαμάς ότι θέτει «ψευδαισθήσ­εις» ως αιτήματα στις έμμεσες διαπραγματ­εύσεις για ανακωχή στη Γάζα.

 ?? REUTERS/VIOLETA SANTOS MOURA ?? Η ενδεχόμενη χερσαία επίθεση στη Ράφα έχει προκαλέσει ρήξη στις σχέσεις των ΗΠΑ με το Ισραήλ.
REUTERS/VIOLETA SANTOS MOURA Η ενδεχόμενη χερσαία επίθεση στη Ράφα έχει προκαλέσει ρήξη στις σχέσεις των ΗΠΑ με το Ισραήλ.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece