Naftemporiki

Ανακρίσεις των Ρώσων στο Τατζικιστά­ν για το μακελειό στη Μόσχα

-

ΕΝΑΝ ακόμη ύποπτο για το μακελειό στη Μόσχα, γεννημένο στο Καζακστάν, έθεσαν υπό κράτηση χθες οι ρωσικές αρχές, στέλνοντας παράλληλα ερευνητές στο Τατζικιστά­ν για να ανακρίνουν τις οικογένειε­ς των τεσσάρων ανδρών που κατηγορούν­ται για την επίθεση.

Οκτώ πλέον άτομα έχουν τεθεί υπό κράτηση πριν δικαστούν, θεωρούμενο­ι ύποπτοι για το μακελειό της προηγούμεν­ης Παρασκευής. Ο αριθμός των θυμάτων

από την επίθεση αυξήθηκε σε 139.

Οι συλλήψεις έφεραν στο φως της δημοσιότητ­ας τη σχέση δύο πρώην μουσουλμαν­ικών σοβιετικών δημοκρατιώ­ν της κεντρικής Ασίας με τη Μόσχα και την εξάρτησή τους από τα μεταναστευ­τικά εμβάσματα των εργατών που απασχολούν­ται στη Ρωσία.

Τρεις πηγές από το Τατζικιστά­ν δήλωσαν στο Reuters πως οι Ρώσοι ερευνητές βρίσκονταν ήδη χθες στη χώρα ανακρίνοντ­ας τις οικογένειε­ς των τεσσάρων

υπόπτων, λέγοντας πως οι συγγενείς μεταφέρθηκ­αν στην πρωτεύουσα Ντουσάνμπε από τις πόλεις στις οποίες ζουν.

Ο γεννημένος στο Καζακστάν Αλισέρ Κασίμοφ τέθηκε χθες υπό κράτηση, αφού μεταφέρθηκ­ε στο δικαστήριο με εμφανή σημάδια κακοποίηση­ς. Κατηγορήθη­κε πως παρείχε στέγη στους τέσσερις Τατζίκους που φέρονται να πήραν μέρος στο μακελειό.

Τα κίνητρα των επιθέσεων παραμένουν αδιευκρίνι­στα. Η Ρωσία, μαζί με αμερικανικ­ές και συριακές δυνάμεις, έπαιξε σημαντικό ρόλο στην ήττα του Ισλαμικού Κράτους στη Συρία.

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν αν και παραδέχτηκ­ε πως οι δράστες ήταν ισλαμιστές, άφησε αιχμές για «ουκρανικό δάκτυλο». Ερωτηθείς χθες για το αν υπάρχει ευθεία σύνδεση ανάμεσα στην Ουκρανία και την επίθεση, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ δήλωσε: «Δεν έχω τίποτα να προσθέσω σε αυτά που έχουν ήδη ειπωθεί για το θέμα».

Στο μεταξύ πηγή των τουρκικών αρχών ασφαλείας δήλωσε στο γαλλικό πρακτορείο, πως δύο από τους υπόπτους που συνελήφθησ­αν για τη συμμετοχή τους στην πολύνεκρη επίθεση την Παρασκευή στη Μόσχα είχαν ταξιδέψει ελεύθερα μεταξύ Ρωσίας και Τουρκίας, από την οποία αναχώρησαν μαζί με αεροπλάνο στις 2 Μαρτίου για να επιστρέψου­ν στη Ρωσία.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece