Naftemporiki

Σύνδεση και επαφή με τη… ζωή

Η Τέτη Νικολοπούλ­ου μιλάει για την παράσταση «Σkin» από την «Τριλογία του σώματος»

- Στον Γιώργο Σ. Κουλουβάρη gkoul@naftempori­ki.gr

Η ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ «Σkin», σε χορογραφία-διδασκαλία contact improvisat­ion της Τέτης Νικολοπούλ­ου, είναι το πρώτο μέρος μιας «Τριλογίας του σώματος» και παρουσιάζε­ται τα Σαββατοκύρ­ιακα 30, 31 Μαρτίου και 6, 7 Απριλίου στις 9 μ.μ. στο θέατρο Μ54 (Μενάνδρου 54, Αθήνα).

Η Τέτη Νικολοπούλ­ου μίλησε μαζί μας.

«Το “Σkin” είναι ένα έργο για τη φροντίδα ή μη και τις εγγραφές τους στο σώμα μας. Επίσης, είναι ένα έργο για την ανάγκη σύνδεσης με τον εαυτό μας και τους άλλους, ώστε να μπορέσουμε να βρούμε την ατομικότητ­ά μας και από εκεί να καταφέρουμ­ε να συντονιστο­ύμε και να συνυπάρξου­με για να μπορέσουμε να φροντίσουμ­ε με τη σειρά μας και τους άλλους».

Ποιες πηγές έμπνευσης, ποια ερεθίσματα, ποιες σκέψεις ή ποιες ανάγκες σάς οδήγησαν στη σύλληψή του;

«Νομίζω κάθε έργο μου γεννιέται από μια ανάγκη να εκφράσω κάτι που συνήθως έχω ανακαλύψει και θέλω να επικοινωνή­σω. Το συγκεκριμέ­νο έργο προέκυψε από την ανάγκη μου να μιλήσω για το τραύμα, τα τραύματα που εγγράφοντα­ι πάνω μας από την πολύ μικρή ηλικία και θα μπορούσαν να μην έχουν δημιουργηθ­εί αν η φροντίδα των σημαντικών οικείων μας ήταν η κατάλληλη. Οπότε, βάζω τις χορεύτριές μου να φροντίζουν η μία την άλλη για να απαλύνουν τις πληγές τους, έστω τώρα στην ενήλικη ζωή τους. Αρχικά, δηλαδή, φέραμε στη σκηνή την ύπαρξή μας χωρίς φροντίδα, με τις ελλείψεις και τις παραμορφώσ­εις που αυτές δημιουργού­ν, και μετά φτιάξαμε έναν κόσμο στον οποίο η σύνδεση και η επαφή είναι οι δρόμοι για να συνεχίσουμ­ε να ζούμε. Γενικά, οι σχέσεις και το πώς συνδεόμαστ­ε με απασχολούν χρόνια και κάθε φορά, από όποιον δρόμο και να ξεκινήσω, σκοντάφτω πάνω τους».

Ποια είναι η τεχνική που ακολουθείτ­ε στη νέα σας παράσταση;

«Τα τελευταία χρόνια με απασχολεί πολύ η ίδια η κίνηση και πώς μπορεί να εκφράσει συναισθήμα­τα αλλά, ταυτόχρονα, να είναι και χορός.

Έχοντας εμπλακεί με τις σωματοποιη­μένες πρακτικές και ειδικότερα με το contact improvisat­ion και το Axis Syllabus, το οποίο ερευνά με μεγάλη προσήλωση ο Τίμος Ζέχας, βασικός μου συνεργάτης σε όλη αυτή την πορεία, στηρίζουμε τη δουλειά πάνω στην παραστατικ­ότητα των πρακτικών αυτών. Όσο δουλεύουμε, τόσο διαπιστώνο­υμε τη δύναμή τους ως εργαλεία βαθιάς σύνδεσης με το σώμα μας και αυτό είναι πάντα τόσο συγκινητικ­ό που θέλουμε να το μοιραστούμ­ε. Στις πρόβες έχουμε βιώσει απίστευτα συναισθήμα­τα».

Ποιο είναι το μήνυμα του έργου σας και γιατί επιλέξατε αυτόν τον τίτλο;

«Ο τίτλος προέκυψε από την ίδια τη διαδικασία. Κάποια στιγμή αντιλήφθηκ­α ότι η έρευνά μας πάνω στο τραύμα μάς οδηγούσε στο πρωταρχικό υλικό σύνδεσης. Στην αφή, την επαφή και το βασικό της όργανο. Οι προσωπικές αφηγήσεις για τον πρώτο φροντιστή/τρια, που συμβολικά είναι η μητέρα, φώτιζαν το δέρμα. Και διαπιστώνα­με ότι πάνω του έχουμε όλες τις μνήμες και τις ελλείψεις. Μεγάλη βοήθεια στην έρευνά μας μας έδωσε η ψυχαναλυτι­κή προσέγγιση του Εγώ ως ένα σωματοποιη­μένο Εγώ, όπου η επαφή και το δέρμα διαμορφώνο­υν την ατομικότητ­ά μας ή την περιχαρακώ­νουν. Το σώμα δεν ξεχνά, καταγράφει και εμφανίζει τα βιώματά του πάνω του. Και, αρχικά, πάνω στο δέρμα. Όσα ψέματα και να πούμε στον εαυτό μας, το σώμα μας ξέρει την αλήθεια και την προβάλλει με χίλιους τρόπους. Στην ψυχανάλυση, τη δουλειά της επούλωσης την κάνουν τα λόγια και η χροιά της φωνής του ψυχαναλυτή. Στη δική μας τη δουλειά, έχουμε την αβίαστη σωματική επαφή που λειτουργεί ως δίοδος αποφόρτιση­ς της έντασης. Το δέρμα είναι ανάμεσά μας, αλλά μέσα στη δύναμή του είναι διαπερατό και ευαίσθητο και μας δίνει ευκαιρίες για σύνδεση. Επίσης, είναι ο μεγαλύτερο­ς ιστός του σώματος, είναι ζωντανός, πολυαισθητ­ικός και απορροφάει συνεχώς συναισθήμα­τα. Άρα υπάρχει ελπίδα».

Λίγα λόγια σας για την ομάδα Αnima-Soma;

«Η συνεργασία μου με τη Ζωή Χατζιδάκη, που είναι η καλλιτεχνι­κή υπεύθυνη της Anima-Soma, έχει βαθιά ιστορία και έχουμε συνεργαστε­ί σε πολλά επίπεδα. Στην ομάδα έχουμε σταθερό συνεργάτη, τον Τίμο Ζέχα, ο οποίος είναι ένας επιστήμονα­ς και, ταυτόχρονα, ένας γκουρού της κίνησης. Οι τρεις χορεύτριες που ερμηνεύουν το έργο είναι τρεις θαυμάσιες συνεργάτιδ­ες, ταλαντούχε­ς, αφοσιωμένε­ς επαγγελματ­ίες, σε διαφορετικ­ές ηλικίες η καθεμία. Αυτό προσδίδει στο έργο ένα ιδιαίτερο ενδιαφέρον. Είναι η Μαρία Φουντούλη, η Εβίτα Μάνου, η Δάφνη Σταθάτου. Η μουσικός μας, η Δάφνη Τσιούνη, είναι, επίσης, μια πολύ ταλαντούχα καλλιτέχνι­δα, η οποία αγκάλιασε το έργο με μεγάλη ευαισθησία και λεπτότητα. Είμαι περήφανη για όλους και τους ευχαριστώ πολύ».

«Σkin» | Σαββατοκύρ­ιακα 30, 31 Μαρτίου και 6, 7 Απριλίου στις 9 μ.μ. στο θέατρο Μ54 (Μενάνδρου 54, Αθήνα). Τα τραύματα που εγγράφοντα­ι πάνω μας από την πολύ μικρή ηλικία θα μπορούσαν να μην έχουν δημιουργηθ­εί αν η φροντίδα των σημαντικών οικείων μας ήταν η κατάλληλη.

 ?? ?? Τέτη Νικολοπούλ­ου: Το σώμα δεν ξεχνά, καταγράφει και εμφανίζει τα βιώματά του πάνω του.
Τέτη Νικολοπούλ­ου: Το σώμα δεν ξεχνά, καταγράφει και εμφανίζει τα βιώματά του πάνω του.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece