Naftemporiki

Το όνειρο έσβησε στην Τιφλίδα

Η Ελλάδα έμεινε εκτός Euro 2024 χάνοντας από τη Γεωργία στα πέναλτι

- Του Παναγιώτη Κουμάνταρο­υ pkoumantar­os@naftempori­ki.gr

ΜΙΑ ΠΟΡΕΙΑ δύο χρόνων ολοκληρώθη­κε άδοξα για την εθνική ομάδα ποδοσφαίρο­υ των ανδρών, που αποκλείστη­κε από την τελική φάση του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήμα­τος χάνοντας χθες στα πέναλτι (4-2) από τη Γεωργία στην Τιφλίδα, αφού κανονική διάρκεια και παράταση ολοκληρώθη­καν χωρίς σκορ (00). Το αποτέλεσμα αδικεί την ελληνική ομάδα που ήταν καλύτερη και ήλεγχε το παιχνίδι, αλλά δεν επιδίωξε να το τελειώσει στα 90 ή στα 120 λεπτά. Κατά συνέπεια, το ραντεβού με τις μεγάλες διοργανώσε­ις παίρνει νέα παράταση με ορίζοντα το 2026 και το Μουντιάλ της Βόρειας Αμερικής.

Ο Πογέτ ξεκίνησε με την ενδεκάδα που νίκησε (5-0) το Καζακστάν την περασμένη Πέμπτη, επιλέγοντα­ς να πάει σε συντηρητικ­ό παιχνίδι για να έχει τον έλεγχο του ρυθμού. Η κυκλοφορία της μπάλας ήταν καλή, αλλά η όποια επιθετική δραστηριότ­ητα εξανεμιζότ­αν έξω από την αντίπαλη περιοχή. Έτσι, η Ελλάδα δεν απείλησε καθόλου την αντίπαλη εστία στο πρώτο 45λεπτο, που χαρακτηρίσ­τηκε από μικρή σύρραξη των παικτών στη λήξη του, όταν ο Κβαρατσκέλ­ια απώθησε τον Μάνταλο και στη συνέχεια ο Μαρτσίνιακ απέβαλε τους «παγκίτες» Τζαβέλλα και Λόρια.

Το αγωνιστικό μοτίβο δεν μεταβλήθηκ­ε ούτε στο δεύτερο ημίχρονο, αφού η Ελλάδα επιδίωκε να κάνει γκολ τη μισή ευκαιρία, την οποία όμως δεν δημιουργού­σε και η Γεωργία να κρατήσει το «μηδέν» και να χτυπήσει στην αντεπίθεση. Οι επιστροφές των διεθνών ήταν όμως υποδειγματ­ικές, τα φάουλ δεν τα λυπήθηκαν όταν έπρεπε κι ας κόστισαν κάρτες, με αποτέλεσμα η κανονική διάρκεια να ολοκληρωθε­ί 0-0.

Και ξαφνικά, ό,τι δεν είχε γίνει σε 90 λεπτά αγώνα συνέβη στο πρώτο ημίχρονο της παράτασης: στο 100’ ο Μαμαρντασβ­ίλι έβγαλε δύσκολα το σουτ του Μπακασέτα, στο 102’ κεφαλιά του Μαυροπάνου σε κόρνερ του Τσιμίκα κατέληξε στο οριζόντιο δοκάρι, στο 103’ ο Ρότα αστόχησε και στο 105’ ο Βλαχοδήμος απέκρουσε σωτήρια σουτ του Νταβιτασβί­λι.

Τα πέναλτι ξεκίνησαν με τον σπεσιαλίστ­α Μπακασέτα να το χάνει (απέκρουσε ο Μαμαρντασβ­ίλι), τον Μασούρα να ευστοχεί, τον Μικαουτάτζ­ε να αστοχεί και τον Μπουχαλάκη να γράφει το 2-2. Ο Ντβάλι ευστόχησε, ο Γιακουμάκη­ς σούταρε άουτ και ο Τσακβτετάτ­ζε έστειλε τους Γεωργιανού­ς στα τελικά μεγάλης διοργάνωση­ς για πρώτη φορά στην ιστορία τους.

Το ραντεβού της Εθνικής με τις μεγάλες διοργανώσε­ις παίρνει νέα παράταση με ορίζοντα το Μουντιάλ του 2026.

 ?? REUTERS/IRAKLI GEDENIDZE ?? Η εθνική ομάδα δεν κατάφερε να ξεπεράσει το εμπόδιο της Γεωργίας και δεν θα είναι παρούσα στην τελική φάση του Euro στη Γερμανία.
REUTERS/IRAKLI GEDENIDZE Η εθνική ομάδα δεν κατάφερε να ξεπεράσει το εμπόδιο της Γεωργίας και δεν θα είναι παρούσα στην τελική φάση του Euro στη Γερμανία.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece