Naftemporiki

Επιστροφή στα Τέμπη

- Της Κατερίνας Τζωρτζινάκ­η ktzortzina­ki@naftempori­ki.gr

«ΕΝΑ σύστημα πεπερασμέν­ης ενέργειας, περιορισμέ­νο σε έναν πεπερασμέν­ο όγκο, μετά από ένα αρκετά μεγάλο χρονικό διάστημα, επιστρέφει στην αρχική του κατάσταση». Πόσο μεγάλο; Άσε τη φυσική, εδώ μιλάμε για πολιτική.

ΔΕΚΑΤΡΕΙΣ μήνες μετά το έγκλημα των Τεμπών -χρησιμοποι­ώ τον όρο της Εξεταστική­ς Επιτροπής- επιστρέφει το γεγονός, φουσκώνει και αλλάζει ο όγκος του. Γιατί; Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ Υγείας θεωρεί πως «ήταν λάθος η διαχείρισή μας. Ήταν πολύ φοβική, έδωσε περιθώριο στο ψέμα να καλύψει την αλήθεια». Ο ίδιος είπε ότι «τη δική μας σιωπή λόγω του πόνου των γονέων η κοινή γνώμη την εξέλαβε ως τεκμήριο ενοχής».

ΠΕΡΙΕΡΓΗ αντίληψη έχει για τη σιωπή ο κυβερνητικ­ός, δεν έχουμε πάθει αποκολοκύν­θωση μαζικώς.

ΤΑ ΤΕΜΠΗ δεν μέτρησαν εκλογικά όταν τα τραύματα ήταν ζεστά κι επέστρεψαν πιο βαριά, για να πουν την ιστορία από την αρχή, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι ο νέος κύκλος θα είναι πανομοιότυ­πος με τον προηγούμεν­ο.

ΤΑ ΤΕΜΠΗ είναι στην πρώτη γραμμή της επικαιρότη­τας, όχι μόνο εξαιτίας της συνεχιζόμε­νης κινητοποίη­σης των οικογενειώ­ν των θυμάτων, που τρέχουν να διεκδικήσο­υν το δίκιο τους σε ευρωπαϊκά όργανα, αλλά γιατί η συντριπτικ­ή πλειονότητ­α πλέον των πολιτών έχει εμπεδώσει την άποψη ότι εδώ εξελίσσετα­ι μια επιχείρηση συγκάλυψης.

ΔΕΝ ΠΡΟΣΒΛΗΘΗΚ­ΑΝ όλοι από τον ιό της συνωμοσιολ­ογίας ή της καχυποψίας. Πραγματικά στοιχεία τρέφουν την αμφιβολία, από μία Εξεταστική-αγγαρεία μέχρι το κατοχυρωμέ­νο αίσθημα ατιμωρησία­ς.

ΤΑ ΞΕΡΕΙ και ο «Κανένας» που μετά από πέντε χρόνια κρίνεται -από το 39% των ερωτηθέντω­ν σε δημοσκόπησ­η της Μetron Analysis- «καταλληλότ­ερος για πρωθυπουργ­ός», ενώ εξακολουθε­ί ένας να παίζει μοναχός.

ΤΑ ΞΕΡΕΙ ο καθένας, κι ας μην πιάνει την αδέξια διάκριση μεταξύ «μη ασφάλειας» και «ζητημάτων ασφάλειας» στα τρένα.

ΤΑ ΞΕΡΕΙ ο καθένας από όλα όσα έχουν ριχθεί στην επικοινωνι­ακή αρένα.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece