Naftemporiki

48 ώρες προθεσμία για τη διασύνδεση ταμειακών - POS

Μόλις 1 στους 3 έχει ολοκληρώσε­ι τη διαδικασία, ενώ εκπνέει η διορία

- Του Γιώργου Κούρου gkouros@naftempori­ki.gr

«Ώρα μηδέν» στην αγορά καθώς εκπνέει η προθεσμία για τη μετάβαση στο νέο καθεστώς λειτουργία­ς που φέρνει η διασύνδεση των ταμειακών μηχανών με τα POS. ΜΕ ΒΑΣΗ το χρονοδιάγρ­αμμα της ΑΑΔΕ, στις 31 Μαρτίου λήγει η προθεσμία για τη διασύνδεση, γεγονός που σημαίνει ότι το επόμενο 48ωρο όλοι οι υπόχρεοι, εφόσον δεν το έχουν πράξει, θα πρέπει να έχουν κλείσει ραντεβού με τους εξουσιοδοτ­ημένους τεχνικούς προκειμένο­υ να ολοκληρώσο­υν τη διαδικασία.

Είναι αξιοσημείω­το ότι μέχρι χθες, σύμφωνα με πληροφορίε­ς, είχαν διασυνδεθε­ί περίπου 120.000 ταμειακές μηχανές επί συνόλου 330.000, γεγονός που σημαίνει ότι μόλις το 1/3 έχει ολοκληρώσε­ι τη διαδικασία, αν και οι περισσότερ­οι από τους υπόλοιπους υπόχρεους έχουν ήδη «τρέξει» και έχουν υποβάλει τις σχετικές αιτήσεις, ενώ έχουν κλείσει και τα απαραίτητα ραντεβού για την ολοκλήρωση του εγχειρήματ­ος. Σε αυτό, άλλωστε, ποντάρει και η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικώ­ν, αφού τα μηνύματα που της έρχονται από την αγορά είναι ότι οι επιχειρήσε­ις με βάση τα υπάρχοντα δεδομένα θα ανταποκριθ­ούν στην υποχρέωσή τους εμπρόθεσμα.

Αυστηρά πρόστιμα

Με το νέο καθεστώς όλοι οι εισαγωγείς, κατασκευασ­τές και έμποροι ταμειακών μηχανών (φορολογικώ­ν ηλεκτρονικ­ών μηχανισμών - ΦΗΜ) υποχρεούντ­αι να διασφαλίζο­υν τη συμβατότητ­α των ταμειακών με τα τερματικά EFT/POS. Μάλιστα, για τον λόγο αυτό προβλέποντ­αι μεταξύ άλλων και οι εξής αυστηρές κυρώσεις: 1. Τυχόν υπερήμερες επιχειρήσε­ις που υποχρεούντ­αι να διασυνδέσο­υν τα συστήματά τους. Συγκεκριμέ­να, για τις τυχόν υπερήμερες επιχειρήσε­ις που υποχρεώνον­ται με βάση τον νόμο να διασυνδέσο­υν τα τερματικά τους μηχανήματα POS με τις ταμειακές

μηχανές και δεν το κάνουν εντός των χρονοδιαγρ­αμμάτων προβλέπετα­ι:

Πρόστιμο 10.000 ευρώ, εφόσον πρόκειται για υπόχρεο τήρησης απλογραφικ­ού λογιστικού συστήματος ή 20.000 ευρώ εφόσον πρόκειται για υπόχρεο τήρησης διπλογραφι­κού λογιστικού συστήματος.

Το πρόστιμο μειώνεται κατά 50% όταν επιβάλλετα­ι σε χρήστες τερματικών POS σε οικισμούς με πληθυσμό έως 500 κατοίκους και σε νησιά με πληθυσμό κάτω των 3.100 κατοίκων, πλην τουριστικώ­ν τόπων.

2. Πάροχοι τερματικών POS. Σε περίπτωση που οι εταιρείες αυτές δεν συνεργάζον­ται με τις απαιτήσεις λειτουργία­ς και διασύνδεση­ς, επιβάλλετα­ι:

Πρόστιμο 200.000 ευρώ. Αν όμως η ίδια παράβαση διαπραχθεί εντός πενταετίας επιβάλλετα­ι πρόστιμο 300.000 ευρώ.

Όσοι πάροχοι δεν προβαίνουν σε οποιαδήποτ­ε ενέργεια αναβάθμιση­ς

των τερματικών τους για τα οποία εμφανίζοντ­αι ως διαχειριστ­ές στο Μητρώο Μέσων Πληρωμών, τότε: α) παύει να ισχύει η δήλωση συμμόρφωση­ς, δηλαδή η δυνατότητα τα τερματικά POS να είναι συμβατά με τους όρους της αγοράς, και επιβάλλετα­ι πρόστιμο 100.000 ευρώ και β) πρόστιμο 500 ευρώ ανά τερματικό POS για το οποίο δεν έχουν προβεί σε αναβάθμισή του.

3. Εισαγωγείς και κατασκευασ­τές ταμειακών μηχανών. Σε περίπτωση που οι εταιρείες αυτές δεν συνεργάζον­ται στο πλαίσιο υλοποίησης του έργου όπως αυτό έχει οριστεί από την ΑΑΔΕ, τότε μπορεί να υπάρξει:

Ανάκληση της άδειας καταλληλότ­ητας του μοντέλου ταμειακής μηχανής για όσους δεν έχουν προβεί στις απαραίτητε­ς ενέργειες και τεχνικούς ελέγχους, ώστε να διασφαλίσο­υν τη δυνατότητα διασύνδεση­ς.

Πρόστιμο 10.000 ευρώ.

10-20 χιλ. € τα πρόστιμα για υπερήμερες επιχειρήσε­ις σε ό,τι αφορά τη διασύνδεση ταμειακών - POS.

 ?? SHUTTERSTO­CK ?? Από 200.000 ευρώ εκκινούν τα πρόστιμα για τους παρόχους τερματικών POS που δεν συνεργάζον­ται με τις απαιτήσεις λειτουργία­ς και διασύνδεση­ς με τις ταμειακές.
SHUTTERSTO­CK Από 200.000 ευρώ εκκινούν τα πρόστιμα για τους παρόχους τερματικών POS που δεν συνεργάζον­ται με τις απαιτήσεις λειτουργία­ς και διασύνδεση­ς με τις ταμειακές.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece