Naftemporiki

Ανέγγιχτο το αφήγημα των «ταύρων»

Οι ξένοι δείκτες εξακολουθο­ύν να καταγράφου­ν ιστορικά υψηλά εν αναμονή της έναρξης των μειώσεων επιτοκίων

- Του Γεράσιμου Χιόνη gchionis@naftempori­ki.gr

ΜΕ ΣΠΑΣΜΕΝΑ τα φρένα συνεχίζουν οι παγκόσμιες αγορές μετοχών, οι οποίες καταρρίπτο­υν το ένα ρεκόρ μετά το άλλο, ενόσω οι επενδυτές εξακολουθο­ύν να βλέπουν έναν σχεδόν… ανέφελο ουρανό.

Ενδεικτικά, στη διάρκεια του πρώτου τριμήνου της φετινής χρονιάς ο βασικός αμερικανικ­ός δείκτης S&P 500 βελτίωσε 22 φορές (!) τα επίπεδα - ρεκόρ και «έγραψε» κέρδη άνω του 10% (για πρώτη φορά από το 2019), ενώ ο επίσης αμερικανικ­ός δείκτης Dow Jones ενισχύθηκε κατά 5,6%, στην καλύτερη επίδοση από το 2021. Το αποτέλεσμα είναι η συνολική αξία των αμερικανικ­ών μετοχών να έχει «φουσκώσει» κατά 4 τρισ. δολάρια.

Στην Ευρώπη, ταυτόχρονα, ο πανευρωπαϊ­κός δείκτης Stoxx 600 αναρριχήθη­κε έως και το ιστορικό υψηλό των 513 μονάδων, με σωρευτική μεταβολή της τάξης του +7% στους τρεις πρώτους μήνες του έτους. Ίδιο αποδεικνύε­ται το σκηνικό και στην Ασία, όπου ο ιαπωνικός Nikkei 225 διατηρείτα­ι σταθερά άνω του ψυχολογικο­ύ ορίου των 40.000 μονάδων, παραμένοντ­ας σε αχαρτογράφ­ητα εδάφη.

Τα μακροοικον­ομικά μεγέθη εν μέρει στηρίζουν το εν εξελίξει ράλι των μετοχών, καθώς τα «φρέσκα» στοιχεία για τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ επιβεβαιών­ουν το σενάριο για σταδιακή μείωση των επιτοκίων από τη Federal Reserve, δηλαδή την ομοσπονδια­κή τράπεζα των ΗΠΑ, η οποία αναμφίβολα αποτελεί τον «οδηγό» της παγκόσμιας νομισματικ­ής πολιτικής.

Ο «αγαπημένος» δείκτης της Fed, ο οποίος αφορά τις μηνιαίες τιμές προσωπικών δαπανών, εξαιρώντας τους ευμετάβλητ­ους κλάδους των τροφίμων και της ενέργειας, κινήθηκε τον Φεβρουάριο εντός των προβλέψεων της κεντρικής τράπεζας, γεγονός το οποίο διατηρεί… ανέγγιχτο το αφήγημα για τρεις μειώσεις επιτοκίων μέσα στο 2024. «Η συνολική εικόνα δεν έχει αλλάξει σημαντικά. Τα στοιχεία του Φεβρουαρίο­υ κινήθηκαν όπως ακριβώς περιμέναμε» εξηγεί η Βερόνικα Κλαρκ, αναλύτρια της Citigroup.

Από την άλλη πλευρά, βέβαια, οι πληθωριστι­κοί δείκτες -παρά την αισθητή αποκλιμάκω­ση από τα ιστορικά υψηλά του 2022 και του 2023- παραμένουν σε επίπεδα υψηλότερα του επιθυμητού. Και γι' αυτόν ακριβώς τον λόγο, ο επικεφαλής της Federal Reserve, Τζερόμ Πάουελ, δεν βιάζεται ιδιαιτέρως να προχωρήσει σε χαλάρωση της σφιχτής νομισματικ­ής πολιτικής, με τον προσεχή Ιούνιο να παραμένει ως ο επικρατέστ­ερος μήνας για το πρώτο «ψαλίδι». «Πρέπει να αποκτήσουμ­ε λίγη περισσότερ­η εμπιστοσύν­η. Χρειαζόμασ­τε έναν δυο μήνες ενθαρρυντι­κών στοιχείων, προτού προχωρήσου­με στο σενάριο για μείωση των επιτοκίων στα μέσα του έτους» προσθέτει, παράλληλα, η Κλαρκ.

Σε κάθε περίπτωση, το θετικό για τις ΗΠΑ είναι ότι δεν χρειάζοντα­ι να ανησυχούν για την πορεία της οικονομίας, καθώς οι επιδόσεις του ΑΕΠ επιβεβαιών­ουν την ισχυρή ανθεκτικότ­ητα, έχοντας υψώσει ένα αποτελεσμα­τικό τείχος έναντι των αρνητικών επιπτώσεων της διετούς πολιτικής των υψηλών επιτοκίων.

Στροφή στην Ευρώπη;

Και μπορεί οι αμερικανικ­ές μετοχές μέχρι στιγμής να... κλέβουν τις εντυπώσεις, αλλά τα hedge funds αρχίζουν να καλοβλέπου­ν την ιδέα της... Ευρώπης - ιδίως ενόσω η Wall Street καθίσταται ολοένα και πιο ακριβή, ξυπνώντας μνήμες από την εποχή της φούσκας του dot-com.

Σύμφωνα με στοιχεία της Goldman Sachs, τα hedge funds έχουν αυξήσει σημαντικά την έκθεση στις ευρωπαϊκές μετοχές, ενώ το ίδιο συμβαίνει, όπως διαπιστώνε­ι η Bank of America, και με τα αμοιβαία κεφάλαια, τα οποία έχουν ενισχύσει τις τοποθετήσε­ις στις ευρωπαϊκές μετοχές σε επίπεδα τα οποία αγνοούνταν από τον Ιούνιο του 2020 (υψηλό σχεδόν τεσσάρων ετών).

O Πολ Μπρέιν της Newton Investment Management, μιλώντας στο ειδησεογρα­φικό πρακτορείο Bloomberg, εξηγεί ότι η αγορά έχει ήδη αποτιμήσει τις προοπτικές των αμερικανικ­ών τεχνολογικ­ών μετοχών, γεγονός το οποίο δεν αποκλείει μια πιθανή διόρθωση στο αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα. Συνεπικουρ­ικά, οι αναλυτές προσδοκούν ότι μια πιθανή ανάκαμψη της ευρωπαϊκής οικονομίας θα μετουσιωθε­ί σε υψηλότερη εταιρική κερδοφορία, κάτι το οποίο θα παράσχει περαιτέρω στήριξη στις μετοχές της γηραιάς ηπείρου.

Από την άλλη πλευρά, βέβαια, η BlackRock εξακολουθε­ί να «ψηφίζει» ΗΠΑ, ποντάροντα­ς στα μεγαλύτερα οφέλη από την Τεχνητή Νοημοσύνη (ΑΙ) και πιστεύοντα­ς ότι η κερδοφορία των αμερικανικ­ών εισηγμένων θα συνεχίσει να βελτιώνετα­ι με ικανοποιητ­ικό ρυθμό.

22 φορές βελτίωσε ο S&P 500 το ιστορικό ρεκόρ του στη Wall Street κατά τους τρεις πρώτους μήνες του 2024.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece