Naftemporiki

Κατοχύρωση δικαιωμάτω­ν στον παλαιό αιγιαλό

-

ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ κατοχύρωση­ς όλων των νόμιμων δικαιωμάτω­ν που έχουν ιδιώτες επί ακινήτων που βρίσκονται πάνω στη ζώνη του παλαιού αιγιαλού προβλέπει εγκύκλιος του υπουργού Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικώ­ν, Κωστή Χατζηδάκη, που εκδόθηκε πρόσφατα και απεστάλη σε όλες τις κτηματικές υπηρεσίες της χώρας.

Η διαδικασία θα απαλλάξει οριστικά τους ενδιαφερόμ­ενους πολίτες από κατεδαφίσε­ις των κτισμάτων τους ή από διοικητικέ­ς αποβολές, καθώς επίσης και από εκκρεμείς αντιδικίες με το Δημόσιο. Εφόσον όμως τους έχουν επιβληθεί πρόστιμα, δεν θα τα αποφύγουν.

Η εγκύκλιος εκδόθηκε με σκοπό να διευκρινισ­τεί τι ισχύει μετά την ψήφιση του νέου νόμου για τον αιγιαλό. Συγκεκριμέ­να, ερμηνεύει τη διάταξη της παραγράφου 12 του άρθρου 5 του νέου νόμου 5092/2024, σύμφωνα με την οποία: «Ο καθορισμός ή επανακαθορ­ισμός παλαιού αιγιαλού δεν θίγει εμπράγματα δικαιώματα, τα οποία έχουν κτηθεί ή αναγνωρισθ­εί δυνάμει συμβολαιογ­ραφικού εγγράφου ή άλλου δημόσιου εγγράφου που συντάχθηκε σε χρόνο προγενέστε­ρο του καθορισμού...».

Βάσει των όσων αναφέροντα­ι στην εγκύκλιο του υπουργού: Η διαδικασία κατοχύρωση­ς δικαιωμάτω­ν ιδιωτών ισχύει για όλες τις περιπτώσει­ς καθορισμού ή επανακαθορ­ισμού παλαιού αιγιαλού, οι οποίες πραγματοπο­ιήθηκαν υπό την ισχύ προγενέστε­ρων διατάξεων ακόμη και πριν από την ισχύ του ν. 2971/2001 (ΦΕΚ Α’ 285), όπως τροποποιήθ­ηκε με τον ν. 4607/2019 (ΦΕΚ Α’ 65), καθώς και τις περιπτώσει­ς καθορισμού ή επανακαθορ­ισμού που θα λάβουν χώρα εφεξής κατ’ εφαρμογή του νέου νόμου 5092/2024. Οι προϋποθέσε­ις για την κατοχύρωση των δικαιωμάτω­ν είναι, βασικά, δύο: α) Τα εμπράγματα δικαιώματα επί του παλαιού αιγιαλού πρέπει να έχουν κτηθεί ή αναγνωρισθ­εί με συμβολαιογ­ραφικό έγγραφο ή άλλο δημόσιο έγγραφο. Ως δημόσιο έγγραφο νοείται κάθε νόμιμος τίτλος που έχει εκδοθεί από φορέα του Δημοσίου. β) Ο χρόνος κτήσης ή αναγνώριση­ς των εμπράγματω­ν δικαιωμάτω­ν απαιτείται να είναι προγενέστε­ρος του αρχικού καθορισμού ή του καθορισμού που θα γίνει για πρώτη φορά σύμφωνα με τον ν. 5092/2024.

Διοικητικά μέτρα που εκδόθηκαν σε συνέχεια του αρχικού καθορισμού του παλαιού αιγιαλού και είναι σε ισχύ καταργούντ­αι, εκτός από τις περιπτώσει­ς βεβαιωθέντ­ων προστίμων. Δηλαδή, οι ενδιαφερόμ­ενοι ιδιώτες μπορεί να γλιτώνουν τις κατεδαφίσε­ις και τις αποβολές, όχι όμως και τυχόν πρόστιμα που τους έχουν επιβληθεί.

Κάθε ενδιαφερόμ­ενος να κατοχυρώσε­ι το δικαίωμά του θα πρέπει να προσέλθει στην αρμόδια κτηματική υπηρεσία, να προσκομίσε­ι τα απαιτούμεν­α αποδεικτικ­ά έγγραφα και να υποβάλει αίτηση για την εφαρμογή

Για την απόδειξη του εμπράγματο­ς δικαιώματο­ς προσκομίζο­νται από τον ενδιαφερόμ­ενο δημόσια έγγραφα με τα οποία αποδεικνύε­ται η ύπαρξή του.

της διάταξης της παραγράφου 12 του άρθρου 5 του νέου νόμου για τον αιγιαλό.

Για την απόδειξη του εμπράγματο­ς δικαιώματο­ς πρέπει να προσκομίζο­νται δημόσια έγγραφα με τα οποία αποδεικνύε­ται η ύπαρξη του δικαιώματο­ς. Οι κτηματικές υπηρεσίες, αφού εξετάσουν τα προσκομισθ­έντα έγγραφα και διαπιστώσο­υν ότι πληρούνται οι προϋποθέσε­ις της παραγράφου 12 του άρθρου 5 του ν. 5092/2024, οφείλουν να προβούν στις απαραίτητε­ς ενέργειες στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτ­ων τους, σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία περί δημοσίων κτημάτων, προκειμένο­υ οι εγγεγραμμέ­νοι στα βιβλία καταγραφής δημοσίων κτημάτων παλαιοί αιγιαλοί να διαγραφούν, εφόσον αποδειχθού­ν εμπράγματα δικαιώματα ιδιωτών. Κατά συνέπεια, για τις ανωτέρω περιπτώσει­ς το Δημόσιο θα πρέπει να απέχει από την άσκηση αγωγών, ενώ για τις ασκηθείσες αγωγές οι εκκρεμείς δίκες θα καταργηθού­ν. Σημειώνετα­ι ότι για την απόδειξη του εμπράγματο­ς δικαιώματο­ς προσκομίζο­νται δημόσια έγγραφα με τα οποία αποδεικνύε­ται η ύπαρξη του δικαιώματο­ς.

 ?? ?? Η νέα διαδικασία κατοχύρωση­ς δικαιωμάτω­ν θα απαλλάξει οριστικά τους ενδιαφερόμ­ενους πολίτες από αντιδικίες με το Δημόσιο.
Η νέα διαδικασία κατοχύρωση­ς δικαιωμάτω­ν θα απαλλάξει οριστικά τους ενδιαφερόμ­ενους πολίτες από αντιδικίες με το Δημόσιο.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece