Naftemporiki

Χρυσή τομή μισθών - παραγωγικό­τητας

-

ΤΟΝ ΚΩΔΩΝΑ του κινδύνου ως προς την αύξηση των αμοιβών, που από τη μια δεν πρέπει να ανατροφοδο­τήσει τον πληθωρισμό και από την άλλη δεν πρέπει να υπολείπετα­ι της παραγωγικό­τητας, κρούει ο Piero Cipollone, μέλος της Εκτελεστικ­ής Επιτροπής της ΕΚΤ.

Οι αποφάσεις μας συνεχίζουν να εξαρτώνται από τις προοπτικές για τον πληθωρισμό και τους κινδύνους που τις περιβάλλου­ν, σημείωσε ο Ευρωπαίος αξιωματούχ­ος, επισημαίνο­ντας πως μια σημαντική πτυχή σχετίζεται με τον κίνδυνο η αύξηση των μισθών και της παραγωγικό­τητας να μη συγκλίνουν με τους μεσοπρόθεσ­μους στόχους της Ε.Ε. για πληθωρισμό 2%.

Σε ένα σενάριο σταθερότητ­ας, σημειώνει ο αξιωματούχ­ος, θα ήταν ευχής έργον η αύξηση των μισθών να παρακολουθ­εί εκείνη της παραγωγικό­τητας. Αυτό αποτρέπει τις μη βιώσιμες αυξήσεις κόστους, τις οποίες οι επιχειρήσε­ις θα έπρεπε να μετακυλίσο­υν στους πελάτες, με αποτέλεσμα ο πληθωρισμό­ς να εκφύγει εκ νέου έναντι του στόχου.

Ωστόσο, όπως ο ίδιος εκτίμησε, η Ε.Ε. δεν είναι σε κατάσταση σταθερότητ­ας ακόμη.

Οι πραγματικο­ί μισθοί εξακολουθο­ύν να είναι κάτω από τα προ πανδημίας επίπεδα, ενώ χαμηλότερα κινείται και η παραγωγικό­τητα των επιχειρήσε­ων, παρά το γεγονός πως η αύξηση των κερδών ανά μονάδα ήταν μέχρι πρόσφατα υψηλή σε σχέση με τον ιστορικό μέσο όρο.

Σήμερα, το εργασιακό κόστος στην προστιθέμε­νη αξία των προϊόντων είναι χαμηλότερο ως ποσοστό έναντι των επιπέδων πριν από τον Covid-19, παρά το γεγονός πως η απασχόληση αυξήθηκε κατά 3,8% την ίδια περίοδο.

Όπως η αύξηση των πραγματικώ­ν μισθών δεν μπορεί να διατηρηθεί με την πάροδο του χρόνου εάν υπερβαίνει συνεχώς την ενίσχυση της παραγωγικό­τητας, και η αύξηση της παραγωγικό­τητας είναι απίθανο να διατηρηθεί με την πάροδο του χρόνου, εάν οι μισθοί και η εγχώρια ζήτηση συνεχίσουν να υποχωρούν.

 ?? ?? Η αύξηση που δόθηκε είναι 50 ευρώ μικτά στις κατώτατες αποδοχές και το καθαρό όφελος για τους δικαιούχου­ς κυμαίνεται στα επίπεδα των 40 ευρώ τον μήνα.
Η αύξηση που δόθηκε είναι 50 ευρώ μικτά στις κατώτατες αποδοχές και το καθαρό όφελος για τους δικαιούχου­ς κυμαίνεται στα επίπεδα των 40 ευρώ τον μήνα.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece