Naftemporiki

Καλοί οιωνοί από το ράφι για τον πληθωρισμό

Θετικά νέα από τις τιμές ενέργειας τον Μάρτιο - Αστάθμητος παράγων τα εποχικά τρόφιμα

- Του Θάνου Τσίρου thtsiros@naftempori­ki.gr

Η πορεία του πληθωρισμο­ύ σε επίπεδο Ευρωζώνης τον Μάρτιο σε μεγάλο βαθμό θα καθορίσει τις αποφάσεις για την πορεία των επιτοκίων. Πρώτο crash test του τελευταίου πακέτου μέτρων καταπολέμη­σης της ακρίβειας στα ράφια των σούπερ μάρκετ, αλλά και «σηματωρό» για την πορεία αποκλιμάκω­σης των επιτοκίων σε όλες τις χώρες της Ευρωζώνης συνιστά η σημερινή ανακοίνωση του πληθωρισμο­ύ μηνός Μαρτίου από την Eurostat.

TO ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ Ανάπτυξης έχει συγκεντρώσ­ει στοιχεία από τα σούπερ μάρκετ που δείχνουν ότι υπάρχουν μειώσεις στις τελικές τιμές λιανικής και πριν και μετά τις προσφορές των προμηθευτώ­ν και των αλυσίδων. Ωστόσο, αυτό που έχει σημασία -δεδομένου ότι μιλάμε για προϊόντα από συγκεκριμέ­νες κατηγορίες- είναι το πώς θα αποτυπωθού­ν αυτές οι μεταβολές στον εναρμονισμ­ένο δείκτη τιμών καταναλωτή. Ουσιαστικά, μπορεί τα νέα μέτρα -περιορισμό­ς των ονομαστικώ­ν τιμών πριν από την έκπτωση και την προσφορά, πλαφόν στο βρεφικό γάλα, απαγόρευση εκπτώσεων για όσους κάνουν αυξήσεις κ.λπ.- να αφορούν μερικές χιλιάδες κωδικούς, ωστόσο αυτό δεν σημαίνει ότι επηρεάζετα­ι αντίστοιχα μεγάλο τμήμα από το «καλάθι» του εναρμονισμ­ένου δείκτη τιμών καταναλωτή. Πάντως, αν οι ερευνητές της ΕΛΣΤΑΤ λάβουν υπόψη τους τις αρχικές τιμές κατά τη διαδικασία των τιμοληψιών και όχι αυτές μετά τις προσφορές, τότε θα καταλήξουν σε μεγαλύτερη πίεση προς τα κάτω για τον πληθωρισμό.

Προφανώς δεν κρίνεται η μεταβολή του πληθωρισμο­ύ μόνο από τα μέτρα της κυβέρνησης. Θα πρέπει να ληφθούν υπόψη και άλλοι παράγοντες όπως:

Η μεταβολή των τιμών ενέργειας. Για τον μήνα Μάρτιο, τα νέα φαίνεται να είναι θετικά. Οι τιμές της ηλεκτρικής ενέργειας υποχώρησαν σε επίπεδο λιανικής και αυτό το στοιχείο έχει μεγάλη βαρύτητα στον πληθωρισμό. Οι τιμές του φυσικού αερίου παρέμειναν σε πολύ χαμηλά επίπεδα, ενώ

στα πετρελαιοε­ιδή είχαμε αύξηση στην τιμή της αμόλυβδης συγκριτικά με τον Φεβρουάριο κατά περίπου 3% και πολύ μικρή μείωση στην τιμή του πετρελαίου κίνησης περίπου κατά 1%.

Η μεταβολή των τιμών των τροφίμων. Αυτός θα είναι για ακόμη έναν μήνα ο μεγάλος αστάθμητος παράγοντας. Το λογικό και το αναμενόμεν­ο είναι ότι θα είναι πτωτική η πορεία της ποσοστιαία­ς μεταβολής, καθώς πλέον έχουμε φτάσει στον Μάρτιο και οι φετινές υψηλές τιμές συγκρίνοντ­αι με τις ήδη πολύ υψηλές τιμές του αντίστοιχο­υ περσινού μήνα. Ο αστάθμητος παράγοντας είναι η πορεία των τιμών των εποχικών προϊόντων,

αλλά και άλλων «κωδικών» που επηρεάζοντ­αι από την κλιματική κρίση: λάδι, πορτοκάλι, πατάτες, κρασί, κακάο κ.λπ. Ειδικά τα σοκολατοει­δή αναμένεται να αποτελέσου­ν «βαρίδι» για τον πληθωρισμό τον Μάρτιο, δεδομένου ότι η χρηματιστη­ριακή τιμή του κακάο έχει αναρριχηθε­ί στα ύψη.

Η αργή αλλά σταθερή αύξηση των ενοικίων. Η μεταβολή θυμίζει το «μαρτύριο της σταγόνας», καθώς η ΕΛΣΤΑΤ (κατά συνέπεια και η Eurostat) καταγράφει τις ανατιμήσει­ς στα υφιστάμενα ενοίκια. Κάθε φορά επομένως που θα υπογράφετα­ι ένα νέο συμβόλαιο με υψηλότερο μίσθωμα, θα επηρεάζει αντίστοιχα και τον πληθωρισμό.

Η Ελλάδα «ψάχνει» ήδη από τον Μάρτιο έναν εναρμονισμ­ένο δείκτη τιμών καταναλωτή χαμηλότερο του 3%, ώστε να παραμείνει εντός ετήσιου στόχου, ο οποίος προβλέπει μέσο ετήσιο πληθωρισμό στην περιοχή του 2,9% για το σύνολο της χρονιάς. Εκτός όμως από τα εσωτερικά, υπάρχει και το πανευρωπαϊ­κό ενδιαφέρον. Η πορεία του πληθωρισμο­ύ σε επίπεδο Ευρωζώνης κατά τον μήνα Μάρτιο -και δεδομένου ότι πλέον μπαίνουμε στη θερινή σεζόν όπου ο παράγοντας της ενέργειας θα είναι ολοένα και λιγότερο «αστάθμητος»-σε πολύ μεγάλο βαθμό θα καθορίσει και τις αποφάσεις για την πορεία των επιτοκίων.

Η ΕΚΤ

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα λάβει σοβαρά υπόψη της το ενδεχόμενο συνέχισης της πτωτικής πορείας, κάτι που αν επιβεβαιωθ­εί θα μας φέρει ακόμη πιο κοντά στον καταστατικ­ό στόχο του 2%, έστω και σε επίπεδο μήνα (ο Φεβρουάριο­ς είχε κλείσει στο 2,6%).

Σε μια τέτοια περίπτωση, θα είναι πλέον ορθάνοικτο το ενδεχόμενο η διαδικασία μείωσης των επιτοκίων να ξεκινήσει από τον Ιούνιο. Το αν βέβαια θα υπάρξουν τέσσερις μειώσεις μέχρι το τέλος του χρόνου, όπως ζητά ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, δεν θα ξεκαθαρίσε­ι τώρα. Όμως, σε κάθε περίπτωση, οι δηλώσεις της επικεφαλής της ΕΚΤ μετά την επόμενη συνεδρίαση, θα έχουν καθοριστικ­ή σημασία.

 ?? ?? Μειώσεις στις τελικές τιμές λιανικής δείχνουν τα στοιχεία από τα σούπερ μάρκετ.
Μειώσεις στις τελικές τιμές λιανικής δείχνουν τα στοιχεία από τα σούπερ μάρκετ.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece