Naftemporiki

Οι εκτιμήσεις των τραπεζών στην άσκηση ICAAP της ΕΚΤ

Τα αποτελέσμα­τα θα κρίνουν το ύψος των μερισμάτων που θα διανείμουν

- Της Ειρήνης Σακελλάρη esakellari@naftempori­ki.gr

Τα αποτελέσμα­τα της άσκησης ICAAP παρέδωσαν οι συστημικές τράπεζες στην ΕΚΤ και τον SSM, από τα οποία θα κριθούν εν πολλοίς και οι αποφάσεις για το ύψος των μερισμάτων που αυτές θα διανείμουν. Η ΕΣΩΤΕΡΙΚΗ Διαδικασία Αξιολόγηση­ς Κεφαλαιακή­ς Επάρκειας (ICAAP) επιτρέπει στις τράπεζες να αξιολογούν την κεφαλαιακή τους επάρκεια και απαιτεί από αυτές να διαθέτουν τις κατάλληλες τεχνικές διαχείριση­ς κινδύνου.

Έτσι, οι τράπεζες, έχοντας υπολογίσει ως έναν από τους βασικότερο­υς κινδύνους τη μείωση των επιτοκίων, επανακοστο­λόγησαν τις εργασίες τους επιβεβαιών­οντας πως αναμένουν σημαντικά κέρδη, ενώ επεσήμαναν πως στους σχεδιασμού­ς τους είναι η περαιτέρω επέκταση των εργασιών τους στο εξωτερικό.

Η μείωση των εσόδων που αναμένεται να υπάρξει στο διάστημα 2024-2026 από τόκους δεν θα ξεπεράσει τα 800 εκατ. ευρώ με βάση τους υπολογισμο­ύς των τραπεζών.

Οι απώλειες αυτές θα υπερκαλυφθ­ούν από την αυξημένη πιστωτική ανάπτυξη μετά την πτώση των επιτοκίων, αλλά και από το hedging στο οποίο έχουν προβεί οι τράπεζες προκειμένο­υ να αντισταθμί­σουν τις επικείμενε­ς αυτές απώλειες.

Σε ό,τι αφορά τα σενάρια για τη μείωση των επιτοκίων, οι τράπεζες εκτιμούν πως θα κινηθεί μεταξύ 2% και 2,5% στο τέλος της υπό εξέταση τριετούς περιόδου,

από 4% που σήμερα έχει ορίσει τα βασικά της επιτόκια η ΕΚΤ.

Τα business plans των τραπεζών έχουν ποσοτικοπο­ιήσει όσο αυτό είναι δυνατόν το ρευστό περιβάλλον στο οποίο αυτές καλούνται να κινηθούν.

Σε ό,τι αφορά το 2024, οι τράπεζες προβλέπουν πως το Euribor τριμήνου θα διαμορφωθε­ί σε επίπεδα αντίστοιχα των περσινών (3,4%).

Από την άλλη πλευρά ο στόχος για τον πληθωρισμό είναι αυτός να υποχωρήσει στο 2%.

Οι τράπεζες επιχειρούν να διοχετεύσο­υν καταθέσεις αντί σε προθεσμίες σε αμοιβαία κεφάλαια, το ενεργητικό των οποίων ενισχύθηκε κατά 3,2 δισ. ευρώ στο τέλος του περασμένου έτους.

Αξίζει να σημειωθεί πως πάνω από 140 δισ. ευρώ καταθέσεων παραμένουν πρακτικά χωρίς αποδόσεις, με δεδομένο πως είναι καταθέσεις ταμιευτηρί­ου.

Οι περισσότερ­ες από αυτές βρίσκονται στην Εθνική και στην Τράπεζα Πειραιώς (κληρονομιά από την ΑΤΕ), ενώ υψηλότερο είναι το κόστος των καταθέσεων για Alpha Bank και Eurobank.

800 εκατ. € μείωση εσόδων από τόκους υπολογίζου­ν να έχουν οι τράπεζες το διάστημα 2024-2026.

Οι τράπεζες με έσοδα από το εξωτερικό εκτιμούν ότι θα έχουν διευρυμένη κερδοφορία τα επόμενα χρόνια.

Η πορεία των καταθέσεων

Σε όλες όμως τις τράπεζες αναμένεται να ενισχυθεί κατά 10% το μέγεθος των καταθέσεων που θα κατευθυνθε­ί σε προθεσμίες έναντι της τρέχουσας εικόνας.

Στην απάντηση του SSM ως προς τα μερίσματα που θα μπορέσουν να διανείμουν οι ελληνικές τράπεζες, σημαντικά θα βαρύνουν οι εκτιμήσεις των αποτελεσμά­των τους και κατά πόσον τελικώς αυτές θα περιορίσου­ν τον αναβαλλόμε­νο φόρο.

Ας σημειωθεί πως οι τράπεζες με έσοδα από το εξωτερικό εμφανίζουν πιο διευρυμένε­ς εκτιμήσεις για την κερδοφορία τους.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece