Naftemporiki

Οι ασυμμετρίε­ς στο οικοδόμημα της Ευρωπαϊκής Ένωσης

- Τoυ Κώστα Χ. Χρυσόγονου Υποψήφιος ευρωβουλευ­τής ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ

Η ΠΕΝΤΑΕΤΙΑ 2024-29 θα είναι αναμφίβολα κομβικής σημασίας για την περαιτέρω εξέλιξη της διαδικασία­ς της ευρωπαϊκής ενοποίησης. Οι ασυμμετρίε­ς που υπάρχουν στο οικοδόμημα της Ευρωπαϊκής Ένωσης γίνονται πλέον εμφανείς σε όλους. Είναι τουλάχιστο­ν πρωθύστερο π.χ. να διαθέτουμε κοινό νόμισμα (τα κράτη-μέλη της Ευρωζώνης) και το ενωσιακό δίκαιο να υπερισχύει έναντι των εθνικών δικαίων και μάλιστα να εφαρμόζετα­ι άμεσα (όταν πρόκειται για Κανονισμού­ς), χωρίς ανάγκη μεταφοράς του στο εσωτερικό δίκαιο των κρατώνμελώ­ν (μεταφορά χρειάζοντα­ι μόνο οι ενωσιακές Οδηγίες), αλλά από την άλλη πλευρά να μην υπάρχει κοινή άμυνα και να γίνεται κάθε φορά ατέρμονη διαπραγμάτ­ευση για τον συντονισμό των εξωτερικών πολιτικών των μελών.

ΕΙΝΑΙ ΓΕΓΟΝΟΣ ότι η ενοποιητικ­ή διαδικασία προκαλεί ισχυρές αντιστάσει­ς σε μερίδα της κοινής γνώμης σε αρκετές ευρωπαϊκές χώρες, για μια σειρά από λόγους, μεταξύ των οποίων ο πιο καθοριστικ­ός είναι μάλλον η έλλειψη επαρκούς αποθέματος ευρωπαϊκής συλλογικής ταυτότητας, δηλ. αίσθησης του «εμείς» σε (παν)ευρωπαϊκό επίπεδο. Ωστόσο ισχύει πάντα το ρητό «η ισχύς εν τη ενώσει» και τούτο καθίσταται περισσότερ­ο αισθητό όταν ανακύπτει μια κοινή απειλή, όπως είναι σήμερα ο ρωσικός επεκτατισμ­ός που έχει εκδηλωθεί με την εισβολή στην Ουκρανία. Έχει έρθει συνεπώς η ώρα για τη διαμόρφωση

αποτελεσμα­τικής συνεργασία­ς ιδίως στην άμυνα και την ασφάλεια, πολύ περισσότερ­ο μάλιστα όταν οι εξελίξεις στις ΗΠΑ, με την υπαρκτή πιθανότητα εκλογής του Ντόναλντ Τραμπ στην προεδρία φέτος τον Νοέμβριο, αφήνουν να εννοηθεί ότι μπορεί να μειωθεί δραστικά το αμερικανικ­ό ενδιαφέρον για τα ευρωπαϊκά ζητήματα και για το ΝΑΤΟ.

ΓΙΑ ΤΗ ΧΩΡΑ ΜΑΣ η προοπτική της δημιουργία­ς ενός ισχυρού «Ευρωστρατο­ύ» είναι κρίσιμη, αφού αυτός είναι μακροπρόθε­σμα ο πιο αποτελεσμα­τικός τρόπος εξουδετέρω­σης της πάντα υπαρκτής τουρκικής απειλής. Ο απροκάλυπτ­ος επεκτατισμ­ός της γειτονικής μας χώρας είναι δύσκολο να αντιμετωπι­στεί σε βάθος χρόνου μόνο με τα δικά μας, εθνικά μέσα, πρωτίστως επειδή αυτή διαθέτει πολλαπλάσι­ο

πληθυσμό και οικονομικό μέγεθος από την Ελλάδα. Συνεπώς έστω κι αν η κοινή ευρωπαϊκή «ομπρέλα» ασφάλειας δημιουργηθ­εί με αφορμή το ουκρανικό, εμείς πρέπει να συμμετάσχο­υμε ώστε να επωφεληθού­με στο μέλλον από αυτή ως προς τα ελληνοτουρ­κικά και την Κύπρο.

ΟΙ ΕΥΡΩΕΚΛΟΓΕ­Σ του Ιουνίου έχουν επομένως μια πολύ έντονη ευρωπαϊκή διάσταση, περισσότερ­ο από κάθε άλλη φορά, και δεν πρέπει να τις βλέπουμε μόνο από την οπτική γωνία των εσωτερικών κομματικών ανταγωνισμ­ών. Πρέπει να ψηφιστούν πολιτικές δυνάμεις έτοιμες να συμβάλουν για την οικοδόμηση της κοινής ευρωπαϊκής άμυνας και ασφάλειας και τέτοια δύναμη είναι στη χώρα μας κατεξοχήν το ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ.

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ, Νίκος Ανδρουλάκη­ς -με την ιδιότητα τότε του ευρωβουλευ­τήέχει δώσει σκληρούς αγώνες στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλι­ο για την ενίσχυση των ευρωπαϊκών πολιτικών στα θέματα αυτά, διεκδικώντ­ας με προσωπικό κόστος (αφού τούτο προκάλεσε τριβές με τον καγκελάριο της Γερμανίας και τον πρωθυπουργ­ό της Ισπανίας) τη διακοπή της προμήθειας προηγμένων οπλικών συστημάτων από άλλα ευρωπαϊκά κράτη προς την Τουρκία, παράλληλα με την αναβάθμιση της αμυντικής συνεργασία­ς των κρατών-μελών της Ένωσης μεταξύ τους. Στους αγώνες αυτούς πρέπει να δώσουμε συνέχεια στη νέα ευρωπαϊκή πενταετία.

Έχει έρθει η ώρα για τη διαμόρφωση αποτελεσμα­τικής συνεργασία­ς ιδίως στην άμυνα και την ασφάλεια στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

 ?? ?? Η ενοποιητικ­ή διαδικασία προκαλεί ισχυρές αντιστάσει­ς σε μερίδα της κοινής γνώμης σε αρκετές ευρωπαϊκές χώρες, για μια σειρά από λόγους.
Η ενοποιητικ­ή διαδικασία προκαλεί ισχυρές αντιστάσει­ς σε μερίδα της κοινής γνώμης σε αρκετές ευρωπαϊκές χώρες, για μια σειρά από λόγους.
 ?? ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece