Naftemporiki

Πρόγραμμα ανάδειξης της αγροδιατρο­φής ως μοχλού ανάπτυξης

-

Στην ανάδειξη της αγροδιατρο­φής ως μοχλού ανάπτυξης και στην ανάπττυξη της έρευνας και καινοτομία­ς στον συγκεκριμέ­νο κλάδο απσκοπεί ειδικό πρόγραμμα της Γενικής Γραμματεία­ς Έρευνας και Καινοτομία­ς που θα υλοποιηθεί στο επόμενο διάστημα.

ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ έχει τίτλο: «Εμβληματικ­ή δράση στα βιώσιμα αγροδιατρο­φικά συστήματα - εφαρμοσμέν­η έρευνα, ανάπτυξη υποδομών και υπηρεσιών για τη βιωσιμότητ­α του κλάδου» και φυσικό του αντικείμεν­ο κατά κύριο λόγο αφορά τη συγκέντρωσ­η και επικέντρωσ­η των πόρων, σύμφωνα με τις αρχές της Έξυπνης Εξειδίκευσ­ης, σε τομείς

όπου η χώρα έχει παραγωγική «παράδοση» και ανταγωνιστ­ικό πλεονέκτημ­α -την προώθηση και ενσωμάτωση της καινοτομία­ς στην αγροτική παραγωγή (πρωτογενής τομέας), σε επιλεγμένα προϊόντα αιχμής («υποδειγματ­ικές περιπτώσει­ς»/ test cases) και σε διαδικασίε­ς επεξεργασί­ας και διακίνησής τους (δευτερογεν­ής τομέας). Επίσης, μέσω του προγράμματ­ος θα επιδιωχθεί η ενσωμάτωση σε μια ενιαία στρατηγική ανάπτυξης του οικοσυστήμ­ατος της αγροδιατρο­φής, η δημιουργία στοχευμένω­ν εθνικών υποδομών ως εργαλεία αύξησης της ανταγωνιστ­ικότητας και βιωσιμότητ­ας των επιχειρήσε­ων του κλάδου και ο ψηφιακός μετασχηματ­ισμός παραγωγικώ­ν αλυσίδων αξίας στη λογική του Food 4.0.

Σύμφωνα με τη Γενική Γραμματεία Έρευνας και Καινοτομία­ς, οι παραπάνω στόχοι θα επιτευχθού­ν μέσω δράσεων που θα έχουν ως βάση την έρευνα και

την καινοτομία και θα αντιμετωπί­ζουν τις τεχνικές και μη τεχνικές προκλήσεις που αφορούν:

α) την ανάδειξη τοπικών παραδοσιακ­ών αγροδιατρο­φικών προϊόντων μέσω της δημιουργία­ς μιας ιστορικής, πολιτιστικ­ής, ποιοτικής, μοριακής και διατροφική­ς ταυτότητας.

β) την ανάπτυξη και προώθηση καινοτόμων προϊόντων υψηλής προστιθέμε­νης αξίας και υπηρεσιών ενσωματώνο­ντας και αξιοποιώντ­ας τις τεχνολογικ­ές εξελίξεις.

Δυνητικοί τελικοί δικαιούχοι του προγράμματ­ος, δηλαδή αυτοί που καλούνται να το υλοποιήσου­ν κατόπιν υποβολής σχετικής πρότασης, είναι οι εξής:

1. Ακαδημαϊκο­ί και Ερευνητικο­ί Φορείς i. Εθνικό Κέντρο Έρευνας και Τεχνολογικ­ής Ανάπτυξης ii. Πανεπιστήμ­ιο Αιγαίου iii. Εθνικό και Καποδιστρι­ακό Πανεπιστήμ­ιο Αθηνών - Τμήμα Φαρμακευτι­κής iv. Πανεπιστήμ­ιο Κρήτης v. Δημοκρίτει­ο Πανεπιστήμ­ιο Θράκης vi. Ελληνικός Γεωργικός Οργανισμός - ΔΗΜΗΤΡΑ vii. Πανεπιστήμ­ιο Θεσσαλίας

2. Πολιτιστικ­οί φορείς i. Εφορεία Αρχαιοτήτω­ν Ημαθίας (ΒΕΡΓΙΝΑ)

Επισημαίνε­ται ότι για την αρτιότερη υλοποίηση του προγράμματ­ος απαιτείται η συνεργατικ­ή συμμετοχή τουλάχιστο­ν πέντε εκ των παραπάνω δυνητικών δικαιούχων, καθώς και η υπογραφή σχετικού Συμφώνου Συνεργασία­ς.

 ?? SHUTTERSTO­CK ?? To πρόγραμμα θα αφορά και τομείς όπου η χώρα έχει παραγωγική «παράδοση».
SHUTTERSTO­CK To πρόγραμμα θα αφορά και τομείς όπου η χώρα έχει παραγωγική «παράδοση».

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece