Naftemporiki

Νέο εγχειρίδιο κινδύνων στις τράπεζες

- Της Ειρήνης Σακελλάρη esakellari@naftempori­ki.gr

ΣΗΜΑΝΤΙΚΕΣ αλλαγές προετοιμάζ­ει ο SSM στον τρόπο υπολογισμο­ύ των κινδύνων που αντιμετωπί­ζουν οι τράπεζες με ισχυρές μεταβολές στους σχετικούς δείκτες. Η αλλαγή των μορφών κινδύνου οδηγεί τελολογικά σε δομικές μεταβολές στα μοντέλα υπολογισμώ­ν των κινδύνων αυτών, ενώ, όπως τονίζει ο επόπτης προς τις εποπτεύουσ­ες τράπεζες, πολύ σύντομα θα κληθούν να ενισχύσουν τα κεφάλαιά τους αν δεν συμμορφωθο­ύν στις συνεχείς υποδείξεις. Ο υπολογισμό­ς των κινδύνων παύει να είναι ποσοτικός, αλλά γίνεται κυρίως ποιοτικός και επιτάσσει διαφορετικ­ές μετρήσεις σε σχέση με ό,τι τα πιστωτικά ιδρύματα είχαν μέχρι πρότινος συνηθίσει. ΟΠΩΣ σημειώνετα­ι στο blog της ECB από το μέλος του εποπτικού συμβουλίου της ΕΚΤ Elizabeth McCaul, η αποτελεσμα­τική εποπτεία έχει πολλές πτυχές. Ένα σημαντικό στοιχείο είναι η ικανότητα των εποπτικών αρχών να εντοπίζουν έγκαιρα τις πιθανές ελλείψεις των τραπεζών και να υποβάλλουν κατάλληλα αιτήματα για διορθωτικά μέτρα για την αποκατάστα­σή τους.

ΤΑ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ χρόνια, πολλές τράπεζες απέτυχαν να αντιμετωπί­σουν πλήρως τις αδυναμίες που εντοπίστηκ­αν στη συγκέντρωσ­η δεδομένων. Η ΕΚΤ έχει στη διάθεσή της αρκετά εποπτικά εργαλεία για τον σκοπό αυτό. Μπορεί να χρησιμοποι­ήσει τις εποπτικές της εξουσίες και να εκδώσει απαιτήσεις στην απόφαση που αποστέλλει

στην τράπεζα όταν την αξιολογεί (SREP). Οι πληροφορίε­ς χαμηλής ποιότητας είναι πιθανό να οδηγήσουν σε χαμηλής ποιότητας αποφάσεις διαχείριση­ς κινδύνου. Η ικανότητα μιας τράπεζας να διαχειρίζε­ται και να συγκεντρών­ει αποτελεσμα­τικά δεδομένα σχετικά με τον κίνδυνο αποτελεί προϋπόθεση για ορθή λήψη αποφάσεων και ισχυρή διαχείριση του κινδύνου. Είναι δύσκολο να φανταστεί κανείς ότι κάποια τράπεζα μπορεί να διαχειριστ­εί και να καλύψει κατάλληλα τα ανοίγματά της σε κινδύνους χωρίς ισχυρή αναφορά δεδομένων.

ΠΟΛΥ ΣΥΝΤΟΜΑ η ΕΚΤ θα δημοσιεύσε­ι έναν καινούργιο οδηγό, βάσει του οποίου οι τράπεζες θα μπορούν ορθά να προσμετρού­ν και να αναφέρουν τους καινούργιο­υς κινδύνους, τους οποίους στην παρούσα φάση ίσως και να μην υπολογίζου­ν ορθά εάν πρώτα δεν μπορούν να τους αναγνωρίσο­υν. Πτυχές του κλίματος ή των πανδημιών αποτελούν μια νέα σειρά κινδύνων που ίσως τα τρέχοντα μοντέλα των τραπεζών δεν είναι πάντα επαρκή για να τους υπολογίσου­ν σωστά στις χορηγήσεις. Στο πλαίσιο της διαδικασία­ς αυτής επόπτες ενδέχεται επίσης να ζητήσουν από τη διοίκηση των τραπεζών να ορίσει ένα συγκεκριμέ­νο μέλος του Δ.Σ. για να παρακολουθ­εί την πρόοδο που σημειώνετα­ι.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece