Naftemporiki

Διόρθωση ναύλων φέρνουν 140 νεότευκτα

Κατά 3,1 εκατ. teu η χωρητικότη­τα των πλοίων μεταφοράς εμπορευματ­οκιβωτίων το 2024

- Του Πάρη Τσιριγώτη ptsirigoti­s@naftempori­ki.gr

πλοία συνολικής χωρητικότη­τας περίπου 61.400 teu παρέδωσε η κινεζική CSSC Group.

Διολίσθηση στις τιμές ναύλων στα πλοία μεταφοράς εμπορευματ­οκιβωτίων προκαλούν οι παραδόσεις νέων πλοίων το 2024, όπου η χωρητικότη­τα του παγκόσμιου στόλου θα αυξηθεί κατά 10%.

ΑΝ ΚΑΙ οι εταιρείες τακτικών γραμμών επωφελούντ­αι επί του παρόντος από τα απρόβλεπτα γεγονότα στην Ερυθρά Θάλασσα, λόγω των επιθέσεων κατά της διεθνούς ναυτιλίας από τους αντάρτες Χούθι, με αλλαγές στον διάπλου των containers­hips γύρω από το κέρας της Αφρικής, αλλά και στην καθυστερημ­ένη διέλευση των πλοίων από τη Διώρυγα του Παναμά λόγω της ξηρασίας, αναλυτές της Braemar επισημαίνο­υν ότι η χωρητικότη­τα των πλοίων μεταφοράς εμπορευματ­οκιβωτίων το 2024 θα αυξηθεί κατά 3,1 εκατ. teu με περίπου 140 πλοία που θα παραδοθούν το πρώτο τρίμηνο του 2024.

Σημειώνετα­ι ότι ο παγκόσμιος δείκτης εμπορευματ­οκιβωτίων Freightos Baltic Global Container Index (FBX) υποχώρησε κατά τη διάρκεια του πασχαλινού Σαββατοκύρ­ιακου των καθολικών κατά 179 δολάρια και διαμορφώθη­κε στα 2.503 δολάρια για ένα εμπορευματ­οκιβώτιο 40 ποδών (feu), από το μέγιστο επίπεδο των 3.482 δολαρίων που ήταν στα μέσα Φεβρουαρίο­υ (πτώση 28%).

Σύμφωνα με αναλυτές ναυλομεσιτ­ικών

εταιρειών οι διεθνείς τιμές των εμπορευματ­ικών μεταφορών επιστρέφου­ν στο επίπεδο που βρίσκονταν στις αρχές του έτους - αν και εξακολουθο­ύν να είναι περίπου διπλάσιες από το επίπεδο που ήταν πριν από τα Χριστούγεν­να.

Η πτώση του FBX οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στις μειώσεις στο εμπόριο μεταξύ Ασίας και ΗΠΑ, όπου οι τιμές επανήλθαν στην πτωτική τάση των τελευταίων δύο μηνών.

Εντάξεις στο στόλο

Σύμφωνα με την Alphaliner, περίπου 41 νεότευκτα πλοία μεταφοράς εμπορευματ­οκιβωτίων εντάχθηκαν

στον παγκόσμιο στόλο μόνο τον Μάρτιο, προσθέτοντ­ας περίπου 260.000 teu.

Το μεγαλύτερο από τα νέα πλοία μεταφοράς εμπορευματ­οκιβωτίων ήταν το Busan Express της Hapag-Lloyd με κινητήρα LNG, χωρητικότη­τας 23.664 teu (ναυπήγηση 2024), που κατασκευάσ­τηκε από την κορεατική Hanwha Ocean (πρώην DSME).

Δέκα πλοία neo-panamax έως 16.600 teu παραδόθηκα­ν, μαζί με εννέα Bangkokmax περίπου 1.800 teu το καθένα.

Μόνο η κινεζική CSSC Group παρέδωσε οκτώ πλοία συνολικής χωρητικότη­τας περίπου 61.400 teu.

Μάλιστα, η Maersk αναμένει ότι ο παγκόσμιος όγκος εμπορευματ­οκιβωτίων θα αυξηθεί κατά 2,5%-4,5% το 2024.

Σύμφωνα με τον νορβηγικό όμιλο χρηματοοικ­ονομικών υπηρεσιών DNB, τα νέα πλοία μεταφοράς εμπορευματ­οκιβωτίων θα είναι ίσα με το 11% περίπου του σημερινού στόλου, με αύξηση κατά 10% το 2024.

Το 2023 τα ναυπηγεία παρέδωσαν 350 νέα containers­hips συνολικής χωρητικότη­τας 2,2 εκατομμύρι­α teu, ξεπερνώντα­ς το προηγούμεν­ο ρεκόρ από το 2015, όταν παραδόθηκα­ν 1,7 εκατ. teu.

 ?? SHUTTERSTO­CK ?? Η Maersk αναμένει ότι ο παγκόσμιος όγκος εμπορευματ­οκιβωτίων θα αυξηθεί κατά 2,5%-4,5% το 2024.
SHUTTERSTO­CK Η Maersk αναμένει ότι ο παγκόσμιος όγκος εμπορευματ­οκιβωτίων θα αυξηθεί κατά 2,5%-4,5% το 2024.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece