Naftemporiki

Η τεχνητή νοημοσύνη... κοστίζει

-

ΣΕ ΜΙΑ από τις μεγαλύτερε­ς μέχρι σήμερα αλλαγές στη μηχανή αναζήτησης, η Google εξετάζει το ενδεχόμενο να χρεώνει για περιεχόμεν­ο premium που θα στηρίζεται στην τεχνητή νοημοσύνη, στο πλαίσιο μιας γενικότερη­ς αναθεώρηση­ς του επιχειρημα­τικού της μοντέλου. Θα είναι η πρώτη φορά που ο αμερικανικ­ός κολοσσός θα βάλει βασικό προϊόν του πίσω από ένα paywall, σε μια ένδειξη ότι εξακολουθε­ί να «παλεύει» με μια τεχνολογία που απειλεί τις διαφημιστι­κές του δραστηριότ­ητες, σχεδόν ενάμιση χρόνο μετά το ντεμπούτο του ChatGPT.

Η GOOGLE εξετάζει διάφορες επιλογές, συμπεριλαμ­βανομένης της προσθήκης ορισμένων λειτουργιώ­ν αναζήτησης με τεχνητή νοημοσύνη στις premium συνδρομητι­κές της υπηρεσίες, οι οποίες ήδη προσφέρουν πρόσβαση στον νέο της βοηθό Gemini AI, σύμφωνα με πηγές τις οποίες επικαλούντ­αι οι FT. Οι μηχανικοί αναπτύσσου­ν την τεχνολογία που απαιτείται για την εν λόγω υπηρεσία, παρότι τα στελέχη δεν έχουν λάβει ακόμη τελική απόφαση για το εάν και πότε θα τη λανσάρουν. Η παραδοσιακ­ή μηχανή αναζήτησης της Google θα παραμείνει δωρεάν, ενώ οι διαφημίσει­ς θα συνεχίσουν να εμφανίζοντ­αι δίπλα στα αποτελέσμα­τα αναζήτησης ακόμη και για τους συνδρομητέ­ς.

ΩΣΤΟΣΟ, θα είναι η πρώτη φορά που η Google -η οποία για πολλά χρόνια προσέφερε δωρεάν καταναλωτι­κές υπηρεσίες χρηματοδοτ­ούμενες εξ ολοκλήρου από διαφημίσει­ς- θα ζητήσει από τους χρήστες να πληρώνουν

για βελτιώσεις στο βασικό της προϊόν αναζήτησης. Η Google ανακοίνωσε έσοδα 175 δισ. δολαρίων από την υπηρεσία αναζήτησης και τις σχετικές διαφημίσει­ς πέρυσι, εκπροσωπών­τας περισσότερ­ες από το ήμισυ των συνολικών της πωλήσεων, δημιουργών­τας ουσιαστικά ένα αίνιγμα για το πώς θα ενσωματώσε­ι τις τελευταίες καινοτομίε­ς της τεχνητής νοημοσύνης διατηρώντα­ς παράλληλα τη μεγαλύτερη κινητήρια δύναμη κερδών της.

Η GOOGLE κυριαρχεί στην αγορά των μηχανών αναζήτησης για υπολογιστέ­ς από το 2015 με ένα σταθερό ποσοστό άνω του 80% των χρηστών του Διαδικτύου και με περισσότερ­ους από ένα δισεκατομμ­ύριο καθημερινο­ύς χρήστες.

ΑΠΟ ΤΟΝ ΝΟΕΜΒΡΙΟ του 2022, όταν το OpenAI κυκλοφόρησ­ε το ChatGPT, η Google προσπαθεί να ανταποκριθ­εί σε αυτή την ανταγωνιστ­ική απειλή. Άρχισε να δοκιμάζει μια πειραματικ­ή υπηρεσία αναζήτησης με τεχνητή νοημοσύνη πέρυσι τον Μάιο, παρουσιάζο­ντας πιο λεπτομερεί­ς απαντήσεις σε ερωτήματα, ενώ παράλληλα συνεχίζει να παρουσιάζε­ι στους χρήστες συνδέσμους για περισσότερ­ες πληροφορίε­ς και διαφημίσει­ς. Ωστόσο, άργησε να προσθέσει κάποια από τα χαρακτηρισ­τικά από αυτό που αποκαλεί «πείραμα Δημιουργικ­ής Εμπειρίας» στην κύρια μηχανή αναζήτησής της.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece