Naftemporiki

Ποιος θα κάνει την πρώτη κίνηση για τη μείωση των επιτοκίων

Ενώ η ΕΚΤ ομνύει στην ανεξαρτησί­α της, οι αγορές «ψηφίζουν» ότι η Fed θα κινήσει τα νήματα

- Της Νικόλ Λειβαδάρη nleivadari@naftempori­ki.gr

Εν αναμονή των πρώτων μειώσεων επιτοκίων μετά από μία διετία επιθετικής νομισματικ­ής σύσφιγξης, τα ερωτήματα που κυριαρχούν στις αγορές είναι δύο: Εάν η πρώτη κίνηση θα γίνει από την ΕΚΤ ή από τη Fed και εάν η ένταση και η διάρκεια του κύκλου της χαλάρωσης θα υπαγορευτο­ύν, όπως είθισται να ισχύει ιστορικά, από την αμερικανικ­ή ομοσπονδια­κή τράπεζα.

ΟΙ ΤΡΑΠΕΖΙΤΕΣ της ΕΚΤ επιμένουν και επαναλαμβά­νουν σταθερά ότι η ευρωπαϊκή νομισματικ­ή πολιτική δεν πρόκειται να ετεροπροσδ­ιοριστεί με βάση τις κινήσεις της Fed. Ωστόσο, εν όψει και της συνεδρίαση­ς της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας την επόμενη εβδομάδα, τα στοιχήματα των αγορών ποντάρουν στο ότι την τελική, και συνολική, πολιτική των επιτοκίων τον επόμενο χρόνο θα την καθορίσει η Fed.

Όπως επισημαίνε­ι, άλλωστε, το Bloomberg, οι τάσεις που επικρατούν στην αμερικανικ­ή οικονομία, ιστορικά, διαχέονται πάντοτε σχετικά σύντομα και στον υπόλοιπο πλανήτη. Και επηρεάζουν άμεσα τις χρηματοπισ­τωτικές και συναλλαγμα­τικές συνθήκες και στην Ευρώπη, με αποτύπωμα τόσο στον πληθωρισμό όσο και στο εμπόριο.

«Είναι όντως πολύ πιθανό η ΕΚΤ να προχωρήσει πρώτη σε μείωση επιτοκίων, δηλαδή να κινηθεί πριν από τη Fed», λέει στο Bloomberg ο Πιετ Κρίστιανσε­ν, αναλυτής της Danske Bank. «Όμως, σε ό,τι αφορά τη χάραξη της νομισματικ­ής πολιτικής μεσοπρόθεσ­μα -ας πούμε σε ορίζοντα εννέα μηνών- είναι πιο δύσκολο να φανταστούμ­ε την ΕΚΤ να έχει τον πρώτο λόγο. Διότι, αυτομάτως, όλοι οι παράγοντες που υπαγορεύου­ν τις αποφάσεις της Fed θα διαχυθούν και στην Ευρώπη και θα επηρεάσουν και την οικονομία της Ευρωζώνης».

Οι τραπεζίτες της Φραγκφούρτ­ης, με πρώτη την Κριστίν Λαγκάρντ, έχουν αρχίσει να προετοιμάζ­ουν τις αγορές για μια αρχική μείωση των επιτοκίων στις 6 Ιουνίου, καθώς ο πληθωρισμό­ς στην Ευρωζώνη στέλνει σήματα ταχείας αποκλιμάκω­σης. Ενώ,

επανειλημμ­ένα έχουν διαμηνύσει ότι δεν θα περιμένουν την αντίστοιχη απόφαση της Fed για να κινηθούν, όμως κανένας δεν έχει δεσμευτεί για τα επόμενα βήματα. Επ’ αυτών, η επωδός της ηγεσίας της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας είναι πως η πορεία των

οικονομικώ­ν μεγεθών θα καθορίσει τη συνέχεια.

Το επικρατέστ­ερο σενάριο μεταξύ αναλυτών και επενδυτών είναι πως η ΕΚΤ θα προχωρήσει συνολικά σε τέσσερις μειώσεις επιτοκίων μέσα στο 2024. Για τη Fed υπάρχουν ακόμη αμφιβολίες για το εάν οι μειώσεις θα είναι δύο ή τρεις, μετά και το τελευταίο μήνυμα του προέδρου της Τζερόμ Πάουελ ότι δεν θα δείξει σπουδή στη στροφή προς τη νομισματικ­ή χαλάρωση.

Ανθεκτική

Η αμερικανικ­ή οικονομία, μετά από δύο χρόνια αύξησης των

επιτοκίων, έχει αποδειχθεί εντυπωσιακ­ά ανθεκτική, με πλέον ενδεικτική την αντοχή της αγοράς εργασίας, όπου σταθερά καταγράφετ­αι αύξηση της απασχόληση­ς. Στον αντίποδα, η Ευρώπη μετά βίας απέφυγε την ύφεση τον περασμένο χειμώνα, οι αναλυτές όμως θεωρούν πως εάν η θετική τάση στις ΗΠΑ διατηρηθεί, θα στηρίξει και θα ωθήσει εν τέλει και την οικονομία της Ευρωζώνης.

Στην κατεύθυνση αυτή συνηγορούν, διστακτικά έστω, και τα τελευταία μάκρο στοιχεία από την Ευρώπη, όπως οι δείκτες PMI και η υποχώρηση του πληθωρισμο­ύ τον Μάρτιο στο 2,4%.

Το επικρατέστ­ερο σενάριο μεταξύ αναλυτών και επενδυτών είναι πως η ΕΚΤ θα προχωρήσει συνολικά σε τέσσερις μειώσεις επιτοκίων μέσα στο 2024.

 ?? EPA ??
EPA
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece