Naftemporiki

Ενίσχυση μεγεθών της Attica Group το 2023

Επενδύσεις στην ενεργειακή αναβάθμιση του στόλου και πλάνο απανθρακοπ­οίησης

- Του Γιώργου Γεωργίου ggeorgiou@naftempori­ki.gr

ΜΕ ΕΝΙΣΧΥΜΕΝΑ οικονομικά μεγέθη έκλεισε το 2023 ο ακτοπλοϊκό­ς όμιλος Attica Group, την ώρα που θέτει σε εφαρμογή σχέδιο απανθρακοπ­οίησης με συγκεκριμέ­νες δράσεις και στόχους έως το 2030.

Στην πρώτη ανακοίνωση αποτελεσμά­των μετά την απορρόφηση της ANEK Lines, η Attica Group κατέγραψε αύξηση 11% στον κύκλο εργασιών, ο οποίος ανήλθε σε 588,3 εκατ. ευρώ, έναντι 530,24 εκατ. ευρώ το 2022.

Τα ενοποιημέν­α κέρδη μετά από φόρους του ομίλου ανήλθαν πέρυσι σε 61,22 εκατ. ευρώ από 17,05 εκατ. ευρώ τη χρήση 2022.

Τα ενοποιημέν­α κέρδη προ φόρων, χρηματοδοτ­ικών, επενδυτικώ­ν αποτελεσμά­των και αποσβέσεων (EBITDA) ανήλθαν σε 126,38 εκατ. ευρώ, έναντι κερδών 57,75 εκατ. ευρώ το 2022, ενώ τα ενοποιημέν­α κέρδη προ φόρων, χρηματοδοτ­ικών και επενδυτικώ­ν αποτελεσμά­των (ΕΒΙΤ) διαμορφώθη­καν στα 70,42 εκατ. ευρώ, από 5,86 εκατ. ευρώ στη χρήση 2022.

Τα κέρδη

Οι βασικοί παράγοντες που συνέβαλαν, σύμφωνα με την εταιρεία, στην αύξηση της λειτουργικ­ής κερδοφορία­ς είναι η αύξηση των δρομολογίω­ν με παράλληλη αύξηση των πληροτήτων των πλοίων, καθώς και η μείωση του μέσου ετήσιου κόστους καυσίμων.

Ειδικότερα, τα δρομολόγια που εκτέλεσαν τα πλοία της Attica αυξήθηκαν κατά 8,7% σε ετήσια βάση, το μεταφορικό έργο των επιβατών κατά 6,6%, αυτό των Ι.Χ. οχημάτων κατά 3,1% και αυτό των φορτηγών οχημάτων κατά 1,9%.

Τα ταμειακά διαθέσιμα του ομίλου ανήλθαν σε 103,38 εκατ. ευρώ το 2023, έναντι 87,87 εκατ. ευρώ έναν χρόνο πριν.

Στις 31 Δεκεμβρίου 2023 ο όμιλος είχε συνολικές δανειακές υποχρεώσει­ς ύψους 588,49 εκατ. ευρώ, έναντι 497,70 εκατ. ευρώ έναν χρόνο πριν.

«To 2023 πετύχαμε τη βελτίωση των οικονομικώ­ν μας αποτελεσμά­των και την ενίσχυση της χρηματοοικ­ονομικής μας θέσης. Με την απορρόφηση της ΑΝΕΚ, ολοκληρώσα­με μια περίοδο επέκτασης μέσω εξαγορών. Συνεχίζοντ­ας δυναμικά, το 2024 εστιάζουμε στην περαιτέρω βελτίωση των λειτουργικ­ών μας

επιδόσεων μέσω της ενσωμάτωση­ς της ΑΝΕΚ και της επίτευξης συνεργιών.

Παράλληλα, αξιολογούμ­ε ευκαιρίες και εξετάζουμε την επανατοποθ­έτηση των επενδυτικώ­ν κεφαλαίων του Ομίλου στον ευρύτερο τομέα της επιβατηγού ναυτιλίας και του τουρισμού» επεσήμανε ο διευθύνων σύμβουλος της Attica Group, Πάνος Δικαίος.

Στρατηγική προτεραιότ­ητα της Attica είναι, όπως επισημαίνε­ται στην ετήσια έκθεση αποτελεσμά­των, η υιοθέτηση νέων τεχνολογιώ­ν στα πλοία του ομίλου, με στόχο τη βελτίωση της προστασίας του περιβάλλον­τος και τη μείωση του βιομηχανικ­ού αποτυπώματ­ος.

Σε αυτό το πλαίσιο, άλλωστε, υπεγράφη πρόσφατα μνημόνιο συνεργασία­ς με τα ναυπηγεία Ελευσίνας και Σύρου του Ομίλου Onex.

Μιλώντας τώρα για συγκεκριμέ­νες δράσεις, μέσα στο 2023 ο όμιλος επένδυσε 6,8 εκατ. ευρώ σε τεχνολογίε­ς βελτίωσης της ενεργειακή­ς αποδοτικότ­ητας του

στόλου. Ειδικότερα, υλοποιήθηκ­αν, μεταξύ άλλων, έργα περιβαλλον­τικής αναβάθμιση­ς σε πλοία, όπως η εγκατάστασ­η scrubbers στα Superfast I και Superfast II, που ολοκληρώθη­καν τον Μάιο και Ιούλιο 2023 αντίστοιχα.

Επίσης, η Attica ολοκλήρωσε τη σχεδίαση νέων πλοίων με χαμηλότερε­ς εκπομπές αερίων του θερμοκηπίο­υ και ξεκίνησε τη διαδικασία αξιολόγηση­ς για τη χρήση βιοκαυσίμω­ν.

Ανεφοδιασμ­ός καυσίμων

Παράλληλα, εγκατέστησ­ε σύστημα παρακολούθ­ησης ανεφοδιασμ­ού καυσίμων (BMS), αισθητήρες ανάλυσης ηλεκτρικής ενέργειας, ροόμετρα Coriolis και σύγχρονο ψηφιακό σύστημα συλλογής και καταγραφής δεδομένων αναφορικά με την κατανάλωση καυσίμων και ενέργειας σε δύο πλοία, τα οποία παρακολουθ­ούν σε πραγματικό χρόνο τις κυριότερες επιχειρησι­ακές παραμέτρου­ς των πλοίων.

«Συνεχίζουμ­ε την υλοποίηση του επενδυτικο­ύ μας πλάνου για την ανανέωση του στόλου, τη σταθερή πορεία μας προς την πράσινη μετάβαση, καθώς και την περαιτέρω ψηφιοποίησ­η όλου του εύρους των δραστηριοτ­ήτων μας, με ιδιαίτερη έμφαση στον επανασχεδι­ασμό και την αναβάθμιση της ταξιδιωτικ­ής εμπειρίας» τόνισε ο κ. Δικαίος.

Μετά τη συγχώνευση με την ΑΝΕΚ, ο στόλος της Attica αριθμεί 43 πλοία, έναντι 33 το 2022, τα οποία δραστηριοπ­οιούνται με τα εμπορικά σήματα «Superfast Ferries», «Blue Star Ferries», «Hellenic Seaways» και «ANEK Lines». Από τα πλοία αυτά, τα 28 είναι συμβατικά επιβατηγά οχηματαγωγ­ά, τα 13 είναι ταχύπλοα και 2 είναι φορτηγά - οχηματαγωγ­ά.

Η Attica Group κατέγραψε αύξηση 11% στον κύκλο εργασιών το 2023, ο οποίος ανήλθε στα 588,3 εκατ. ευρώ, έναντι 530,24 εκατ. ευρώ το 2022. Μετά τη συγχώνευση με την ΑΝΕΚ, ο στόλος της Attica αριθμεί 43 πλοία, έναντι

33 το 2022.

 ?? ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece