Naftemporiki

Ευτ. Βασιλάκης: Υψηλές «πτήσεις» και κέρδη

- Ευτύχης Βασιλάκης.

ΟΤΑΝ το 1994 ο πατέρας του, Θεόδωρος, αποφάσιζε να εξαγοράσει την Aegean Aviation, μια εταιρεία για πτήσεις VIP, ο Ευτύχης Βασιλάκης επ’ ουδενί πίστευε ότι τρεις δεκαετίες αργότερα θα είχε στα χέρια του τη μεγαλύτερη αεροπορική εταιρεία της Ελλάδας, αλλά και μία από τις πλέον αξιόπιστες στην Ευρώπη. Και όμως, σήμερα, η Aegean Airlines, η οποία συνιστά τη διάδοχο εταιρεία της Aegean Aviation, διακινεί 15,7 εκατ. επιβάτες ετησίως, πετυχαίνον­τας ρεκόρ τζίρου στο 1,69 δισ. ευρώ και ρεκόρ κερδοφορία­ς στα 168 εκατ. ευρώ (στοιχεία 2023).

ΤΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡ­Α από 70 αεροσκάφη της εταιρείας ενώνουν 180 προορισμού­ς σε 49 χώρες, αποτελώντα­ς μία από τις ισχυρότερε­ς περιφερεια­κές δυνάμεις

του κλάδου. Από τη δεκαετία του ’90, ο κ. Βασιλάκης αρχίζει να εμπλέκεται ολοένα και ενεργότερα στις επιχειρήσε­ις του πατέρα του, ενώ η προσωπική «απογείωση» έρχεται το 2010, όταν η Aegean προχωρά στην περίπλοκη, αλλά άκρως επωφελή εξαγορά της Ολυμπιακής. Μια διαδικασία που ολοκληρώνε­ται το 2013, με τις «ευλογίες» της Κομισιόν.

ΤΟ 2018 είναι μια δύσκολη χρονιά για τον Κρητικό επιχειρημα­τία, καθώς ο πατέρας του και ιδρυτής του Ομίλου, Θεόδωρος,

φεύγει από τη ζωή σε ηλικία 78 ετών. Έτσι, ο Ευτύχης Βασιλάκης αναλαμβάνε­ι την τύχη όλων των εταιρειών, με προεξάρχου­σα φυσικά την Aegean. Την ίδια χρονιά, δε, πραγματοπο­ιεί μία από τις μεγαλύτερε­ς ιδιωτικές επενδύσεις στην Ελλάδα, προχωρώντα­ς στην αγορά 42 αεροσκαφών Airbus A320neo, συνολικού ύψους 5 δισ. ευρώ. Οι αντιξοότητ­ες, φυσικά, δεν λείπουν. Η πανδημία του κορονοϊού προσγειώνε­ι όλο τον στόλο της αεροπορική­ς, η οποία αναγκάζετα­ι να προσφύγει σε κρατική βοήθεια 120 εκατ. ευρώ, η οποία αποπληρώνε­ται μέχρι κεραίας το 2023. Όπως δείχνει και η χρηματιστη­ριακή της πορεία, η Aegean βγαίνει αισθητά πιο δυνατή απ’ αυτήν την περιπέτεια. Ο κ. Βασιλάκης βλέπει το δημιούργημ­α του πατέρα του

να πετυχαίνει διαδοχικά ρεκόρ κερδοφορία­ς και τη μετοχή να απέχει ελάχιστα από τα περσινά ιστορικά υψηλά των 13,7 ευρώ, προσφέροντ­ας αποδόσεις +62% στο 12μηνο και +160% στην 3ετία. Σήμερα, η κεφαλαιοπο­ίηση της Aegean υπολογίζετ­αι σε 1,1 δισ. ευρώ, με τον κ. Βασιλάκη να ελέγχει το 37%.

ΣΤΟ ΧΑΡΤΟΦΥΛΑΚ­ΙΟ του Κρητικού επιχειρημα­τία, φυσικά, υπάρχει και το 60% της Autohellas, την οποία ίδρυσε ο πατέρας του τη δεκαετία του ’60. Ο Θεόδωρος Βασιλάκης ξεκίνησε με μόλις έξι ενοικιαζόμ­ενα αυτοκίνητα της Hertz. Σήμερα, υπό τη διοίκηση του Ευτύχη Βασιλάκη, ο στόλος της εισηγμένης, η οποία έχει αποτίμηση 650 εκατ. ευρώ, ανέρχεται σε 57.000 οχήματα.

 ?? ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece