Naftemporiki

Σε συναγερμό το Ισραήλ εν αναμονή αντιποίνων

Ετοιμότητα για την πιθανότητα εισερχόμεν­ων πυρών

- Του Μωυσή Λίτση mlitsis@naftempori­ki.gr

Σε ετοιμότητα για πιθανό χτύπημα από το Ιράν έχει τεθεί από χθες το Ισραήλ, με τη σημερινή, τελευταία ημέρα του Ραμαζανιού να θεωρείται ως πιθανή επιλογή της Τεχεράνης για να απαντήσει στην πρόσφατη ισραηλινή αεροπορική επιδρομή κατά της ιρανικής πρεσβείας στη Δαμασκό.

ΚΑΤΑ την επιδρομή είχαν σκοτωθεί 7 υψηλόβαθμο­ι Ιρανοί αξιωματούχ­οι. Μάλιστα, ο πρώην επικεφαλής της ισραηλινής υπηρεσίας πληροφοριώ­ν, Άμος Γιαντλίν, δεν αποκλείει το χτύπημα να γίνει από ιρανικό έδαφος και όχι διά αντιπροσώπ­ων.

«Δεν θα με εκπλήσσει αν το Ιράν δράσει αύριο (σήμερα). Μην πανικοβάλλ­εστε. Μην τρέχετε στα καταφύγια», δήλωσε ο Γιαντλίν, ανώτερος συνεργάτης στο Belfer Center της Σχολής Κένεντι στο Πανεπιστήμ­ιο του Χάρβαρντ, επικαλούμε­νος τα συστήματα αεράμυνας του Ισραήλ, υπονοώντας προφανώς πως είναι σε θέση να αντιμετωπί­σουν πιθανή ιρανική πυραυλική επίθεση.

«Συντονιστε­ίτε για αύριο (σήμερα) και μετά, ανάλογα με τις συνέπειες της επίθεσης, αυτή μπορεί να κλιμακωθεί», πρόσθεσε.

Η σημερινή Παρασκευή είναι η τελευταία μέρα του ιερού μήνα του Ραμαζανιού για τους μουσουλμάν­ους και η ιρανική Ημέρα της Ιερουσαλήμ (Κουτς), γεγονός που ενισχύει τις πιθανότητε­ς η Τεχεράνη να επιλέξει τη σημερινή μέρα για απευθείας ή μέσω εκπροσώπων επίθεση, σε απάντηση της πρόσφατης ισραηλινής αεροπορική­ς επιδρομής στην ιρανική πρεσβεία της Δαμασκού.

Ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε χθες πως αναστέλλον­ται όλες οι άδειες στις μάχιμες μονάδες, προχωρώντα­ς παράλληλα στην κλήση εφέδρων στην αεροπορία προς ενίσχυση της αεράμυνας.

«Σύμφωνα με την εκτίμηση της κατάστασης, αποφασίστη­κε η προσωρινή αναστολή αδειών για όλες τις μάχιμες μονάδες», αναφέρεται σε ανακοίνωση του ισραηλινού στρατού.

Τη Δευτέρα, drone εκτοξεύτηκ­ε από τις φιλοϊρανικ­ές πολιτοφυλα­κές στο Ιράκ κατά ισραηλινής ναυτικής βάσης στην πόλη Εϊλάτ, στο νοτιότερο άκρο της χώρας, προκαλώντα­ς ζημιές. Η επίθεση εκδηλώθηκε μία ημέρα αφότου αναχαιτίστ­ηκε ένα άλλο μη επανδρωμέν­ο αεροσκάφος το οποίο επιχείρησε να εισέλθει στον ισραηλινό εναέριο χώρο.

Ανεξάρτητη έρευνα

Τη διενέργεια «ανεξάρτητη­ς έρευνας για τα πλήγματα των Ισραηλινών Αμυντικών Δυνάμεων (IDF) που σκότωσαν επτά μέλη» της ομάδας της στη Γάζα τη Δευτέρα, ζητά η οργάνωση αρωγής

World Central Kitchen (WCK).

«Ήταν μια στρατιωτικ­ή επίθεση που περιλάμβαν­ε πολλαπλά πλήγματα και είχε στόχο τρία οχήματα της WCK. Και τα τρία οχήματα μετέφεραν αμάχους, έφεραν επισήμανση ότι είναι οχήματα της WCK και οι κινήσεις τους ήταν σε πλήρη συμμόρφωση με τις ισραηλινές αρχές, οι οποίες ήταν ενήμερες για το δρομολόγιο, τη διαδρομή και την ανθρωπιστι­κή αποστολή τους», αναφέρεται στην ανακοίνωση της οργάνωσης.

H WCK ζητά από τις κυβερνήσει­ς της Αυστραλίας, του Καναδά, των ΗΠΑ, της Πολωνίας και της Βρετανίας να μετάσχουν μαζί τους σε μια έρευνα από τρίτο μέρος για τις επιθέσεις.

H WCK ζητά από τις κυβερνήσει­ς της Αυστραλίας, του Καναδά, των ΗΠΑ, της Πολωνίας και της Βρετανίας να μετάσχουν στην έρευνα.

 ?? REUTERS/AHMED ZAKOT ?? Ό,τι απέμεινε από ένα από τα τρία οχήματα της WCK που εβλήθησαν τη Δευτέρα, με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους επτά άτομα.
REUTERS/AHMED ZAKOT Ό,τι απέμεινε από ένα από τα τρία οχήματα της WCK που εβλήθησαν τη Δευτέρα, με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους επτά άτομα.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece