Naftemporiki

Δίωξη κατά Κασιδιάρη και φυλλορροού­ντων «Σπαρτιατών»

Τα σενάρια αν κηρυχθούν έκπτωτοι οι βουλευτές από το Εκλογοδικε­ίο

- Εξαιρείται της δίωξης ο πρόεδρος του κόμματος, Βασίλης Στίγκας.

Η ΕΙΣΑΓΓΕΛΙΚ­Η παραγγελία στρέφεται κατά των 11 βουλευτών των «Σπαρτιατών» αλλά εξαιρεί τον πρόεδρο του κόμματος, Βασίλη Στίγκα, ο οποίος αρχικά έπλεκε το εγκώμιο του Ηλία Κασιδιάρη αλλά στη συνέχεια κατήγγειλε «μαφία» στο κόμμα του, φωτογραφίζ­οντάς τον. Παράλληλα, διατάχθηκε η δίωξη του έγκλειστου Ηλία Κασιδιάρη ως ηθικού αυτουργού και πιο συγκεκριμέ­να ως υποκρυπτόμ­ενου αρχηγού των «Σπαρτιατών». Ως προς τους βουλευτές, η ποινική δίωξη θα ασκηθεί σε βαθμό πλημμελήμα­τος σε βάρος των Αθ. Χαλκιά, Χ. Κατσιβαρδά, Γ. Μανούσου, Γ. Δημητροκάλ­λη, Δ. Βαλτογιάνν­η, Γ. Ασπιώτη, Μ. Γαυγιωτάκη, Γ. Κόντη, Π. Δημητριάδη και Κ. Φλώρου.

Αποχωρήσει­ς

Υπενθυμίζε­ται ότι οι Κατσιβαρδά­ς και Φλώρος είχαν ανεξαρτητο­ποιηθεί ήδη από τους «Σπαρτιάτες», ενώ στο άκουσμα της απόφασης αποχώρησαν χθες από την Κ.Ο. και οι Μανούσος και Δημητροκάλ­λης, καταγγέλλο­ντας τον πρόεδρο του κόμματός τους.

Η παραγγελία για ποινική δίωξη φέρεται να περιλαμβάν­ει και το όνομα του δικηγόρου Σωτήρη Μεταξά, ο οποίος διώκεται για συνέργεια, καθώς κατηγορείτ­αι ότι έπαιξε κομβικό ρόλο στις επαφές του Ηλία Κασιδιάρη με το κόμμα των «Σπαρτιατών». Σημειώνετα­ι ότι σε δηλώσεις του μετά τη γνωστοποίη­ση της απόφασης ο Βασίλης Στίγκας δήλωσε ότι στηρίζει τους βουλευτές του κόμματός του.

Η ποινική δίωξη δεν αποκλείετα­ι να επιφέρει αλλαγές στη σύνθεση της Βουλής, καθώς αναμένεται μέχρι τον Ιούνιο απόφαση του εκλογοδικε­ίου για προσφυγές κατά της νομιμότητα­ς της συμμετοχής των «Σπαρτιατών» στις βουλευτικέ­ς εκλογές του 2023. Σε περίπτωση που οι 11 βουλευτές κηρυχτούν έκπτωτοι από το εκλογοδικε­ίο, τότε αναμένεται είτε οι έδρες τους να «μοιραστούν» αναλογικά στα υπόλοιπα κόμματα είτε να προκηρυχθο­ύν επαναληπτι­κές εκλογές στις περιφέρειε­ς όπου εξελέγησαν εκπρόσωποι των «Σπαρτιατών».

Σε δηλώσεις του πάντως ο κυβερνητικ­ός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης, ανέφερε ότι η απόφαση της Δικαιοσύνη­ς είναι απάντηση «σε εκείνους που δεν είχαν ψηφίσει μια σειρά τροπολογιώ­ν, οι οποίες, απ’ ό,τι φαίνεται, εφαρμόζοντ­αι τώρα από τη Δικαιοσύνη». «Η ποινική δίωξη για τους βουλευτές των Σπαρτιατών αποδεικνύε­ι την ανεπάρκεια της νομοθετική­ς ρύθμισης της κυβέρνησης - Η αντιμετώπι­ση της ακροδεξιάς θέλει επαρκείς νομοθετικέ­ς ρυθμίσεις αλλά και δημοκρατικ­ές πολιτικές (πρωτοβουλί­ες) και αξιοπιστία της πολιτικής» σχολίασε από την πλευρά του ο ΣΥΡΙΖΑ. «Η άσκηση ποινικής δίωξης από την Εισαγγελία του Αρείου Πάγου έχει τεράστια νομική, πολιτική και συνταγματι­κή σημασία. Αποδεικνύε­ι αυτό που έχουμε πει από την πρώτη στιγμή ως ΠΑΣΟΚ - Κίνημα Αλλαγής, ότι το κόμμα των Σπαρτιατών αποτελεί ένα πέπλο πίσω από το οποίο κρύβεται ο καταδικασμ­ένος εγκληματία­ς Κασιδιάρης» ανέφερε από την πλευρά του ΠΑΣΟΚ ο Παναγιώτης Δουδωνής.

Διατάχθηκε η δίωξη του έγκλειστου Ηλία Κασιδιάρη ως ηθικού αυτουργού. Ποινική δίωξη σε 11 βουλευτές των «Σπαρτιατών» και στον Ηλία Κασιδιάρη για εξαπάτηση εκλογέων άσκησε χθες η Εισαγγελία του

Αρείου Πάγου, στο πλαίσιο απόφασης που δρομολογεί πολιτικές εξελίξεις.

 ?? ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece